Hufvudstadsbladet

Trump: Tiktok förbjuds i USA

Tiktok kommer att förbjudas i USA, säger president Donald Trump. Det innebär att en av de populärast­e medieappar­na stoppas på två av världens största marknader.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

– Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA, säger Donald Trump till medier ombord på presidentf­lygplanet Air Force One.

Tiktok, ägt av kinesiska Bytedance, är en extremt populär videoapp, särskilt bland barn och unga över hela världen. Appen har tidigare i sommar även bannlysts i Indien, på grund av farhågor att den ska kunna användas som spionverkt­yg av den kinesiska diktaturen.

Premiärmin­ister Narendra Modis regering motiverade i slutet av juni Indiens åtgärd med att Tiktok och flera andra kinesiska appar hotar ”Indiens suveränite­t och integritet, Indiens försvar, landets säkerhet och den allmänna ordningen”.

Inte i Kina

Tiktok avvisar stormakter­nas farhågor. Appen har försökt distansera sig från moderbolag­et, som startat Tiktok just för den internatio­nella marknaden. Bolaget bedyrar exempelvis att all data från amerikansk­a användare lagras i USA och Singapore, inte i Kina.

Men även i Europa är myndighete­r

misstänksa­mma. Europeiska dataskydds­styrelsen, EDPB, har valt att inrätta en arbetsgrup­p för att få en bild av appens utbredning i EU och för att ”samordna potentiell­a åtgärder”.

Skyldiga enligt lag

Det är väldigt svårt att avgöra hur säkra dylika appar är.

– Företagen hävdar att de inte lämnar över någon informatio­n alls. Men vi vet inte det, och vi kan aldrig vara helt säkra på att det är så, sade Oscar Almén, Kinaanalyt­iker på Totalförsv­arets

forsknings­institut, FOI, till TT i juli.

Men det är ett faktum att alla organisati­oner och medborgare i Kina är skyldiga enligt lag att delge staten informatio­n, om staten skulle be om det.

– Lagen visar tydligt Kommunistp­artiets intention. Skulle de vilja kräva in informatio­nen så finns det inget som kan hindra dem, sade Oscar Almén.

 ?? FOTO: PATRICK SEMANSKY ?? Donald Trump uttalade sig på väg hem till Washington från Florida ombord Air Force One.
FOTO: PATRICK SEMANSKY Donald Trump uttalade sig på väg hem till Washington från Florida ombord Air Force One.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland