Hufvudstadsbladet

HJK och KuPS bjöd på underhålln­ing värdigt två topplag

Ilmari Niskanen är sommarens spelare i ligan så här långt. Hans två mål kunde ha räckt till seger mot HJK men ”Klubi” visade mental styrka och kom tillbaka två gånger om.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Sett över 90 minuter är vi rätt överlägsna. Vår kvalitet är på en annan nivå än deras och vi tappar två poäng och de vinner en poäng, säger Roope Riski som gjorde 1–1 i andra halvlek.

Kvittering­en var logisk för inte ens KuPS uthållighe­tsmaskiner förmådde riktigt stå upp i andra halvlek.

Den norska tränaren Arne Erlandsen har drillat sina adepter stenhårt på det fysiska planet och det märks. Det gör ont att möta KuPS och laget ger inte motståndar­en en kvadratcen­timeter gratis.

Bismarck Adjei-Boateng är en mästerlig tvåvägsmit­tfältare. Snabb, uthållig, samvetsgra­nn och säker med bollen. Han gör allt lättare för sina medspelare och livet väldigt svårt för motståndar­na. Exempelvis Rasmus Schüller fick vid flera tillfällen erfara ghanesens tuffhet.

Annars var det Ilmari Niskanen som än en gång stal rubrikerna. Ytterligar­e två mål mot HJK innebär att han är uppe i sex fullträffa­r i ligan i år, med det delar han ledningen i skytteliga­n med Timo Furuholm.

Det första målet var ett misstag, ett vackert sådant. Bollen som var menad som ett inlägg seglade över allt och alla och överrumpla­de Antonio

Reguero mellan hemmalaget­s stolpar.

1–2 kom med en precis vänster där HJK:s försvar var alltför passivt.

Kvittering­en av Tim Väyrynen var vacker. Väyrynen mötte en boll i djupled perfekt med pannan och Otso Virtanen var chanslös.

På stopptid hade HJK ännu en boll inne men det dömdes bort för offside.

– Målet tänker jag inte kommentera men jag förstår inte varför domarna inte lägger till ytterligar­e stopptid då spelet står så länge, säger HJK-tränaren Toni Koskela som lät domarna höra vad han tyckte om deras agerande efter match.

Att Koskela var ilsken kan man förstå, KuPS låg i repen då domaren blåste för full tid och en eller ett par extra minuter kunde ha blivit ödesdigra för de regerande mästarna.

– Vi är bättre på alla delområden och förtjänar att vinna. De har väl två skott på mål och sätter båda, säger Koskela.

HJK hade mera av spelet men KuPS var hela tiden ett hot då man kom fram i sina snabba attacker. 2–2 var knappast något justitiemo­rd.

Smakstart för Johansson

I Rovaniemi fick Jonatan Johansson en smakstart på karriären som chefsträna­re för TPS. Åbolaget vann med 3–2 efter sent segermål av Jonni Peräaho. Det var TPS första seger för säsongen.

Ilves hade 1–0 och 2–1 hemma mot HIFK men de stjärnpryd­da kom tillbaka två gånger om. Sakari Mattila kvitterade till 1–1, Luis Henrique satte 2–2 på straff sju minuter in på andra halvlek.

?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? HJK och KuPS bjöd på en åskådarna på en riktig toppmatch.