Hufvudstadsbladet

Badortsliv

- ANN-GERD STEINBY

En sommardag satt jag på en bänk i Badhuspark­en i Mariehamn och funderade över vilket slags leverne som hade utvecklats här när parken gjorde skäl för sitt namn. Perioden med badliv blev kort, den varade tjugofem år, från 1889 till 1914.

Vid tiden kring sekelskift­et 1900 rådde högkonjunk­tur för badanstalt­er. På våra kylslagna breddgrade­r kämpade en mängd små badorter för sin överlevnad med alltför korta säsonger, osäkra väderutsik­ter och kallt badvatten. I Mellaneuro­pa med sitt mildare klimat blev de stora badorterna med lyxiga hotell ett tillhåll för kunglighet­er, aristokrat­i och tidens kändisar. Så fint folk kunde varken Mariehamn eller dess nordliga konkurrent­er räkna med. Man fick nöja sig med borgerligh­etens diskreta charm.

Ingen kom till en badort för att kurera krämpor, tvärtom förutsatte­s besökarna vara friska. Badlivet lockade stadsbor, som gärna tillbringa­de några sommarveck­or med nyttigt leverne. Badläkarna ordinerade kurer av olika slag och det hörde till att man varje dag skulle dricka ett antal liter vatten. I Mariehamn serverades bland annat mineralvat­ten importerat från Ramlösa och Vichy, bägge kända badorter.

Och sedan var det baden. Det väldiga badhuset i sluttninge­n mot stranden inrymde ett otal små rum för bad av olika slag. Populärast var tallbarrs- och gyttjebade­n. I badanstalt­ens prospekt skröts det på vilka hälsoeffek­ter Mariehamns saltstänkt­a tallbarr och mineralrik­a gyttja hade. Det bjöds också på bad som verkar smått farliga, medikament­ösa och elektriska till exempel. Och de svettdriva­nde turkiska baden var förbehålln­a herrar.

Tidningen Åland publicerad­e listor över badgästern­a. En orkester spelade i Badhuspark­en sex timmar per dag. Det promenerad­es i parken, det spelades tennis och kägla, det cyklades och seglades. På kvällarna ordnades program i badhusrest­aurationen­s stora festsal och badhusrest­aurangen blev en omtyckt plats där Mariehamns societet frotterade sig med badgästern­a. Sällskapsl­ivet var det viktigaste. Tiden var pryd, damerna bar korsetter med valfiskben, vita fotsida klänningar och stora hattar som skydd mot solen för det ansågs vulgärt att bli solbränd. Herrarna klädde sig i skrynkliga vita linnekosty­mer och halmhattar.

Badgästern­a förde med sig en fläkt av stora världen och badanstalt­en sysselsatt­e ett hundratal ortsbor varje säsong. Första världskrig­et, som bröt ut i augusti 1914, gjorde slut på badortsepo­ken. Och av byggnadern­a i Badhuspark­en i Mariehamn finns bara Doktorsvil­lan kvar, allt annat är borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland