Hufvudstadsbladet

Oljans tid som det svarta guldet kan mycket väl gå mot sitt slut. Ser man på Opecs statistik så användes olja i 40 procent av världens energikons­umtion i mitten av 1990-talet. I fjol var andelen nere i 33 procent.

Regeringen har lyckats sälja in höjningen av bränsleska­tten som en miljöåtgär­d. Samtidigt sjunker priset på råolja, men det syns inte vid bensinpump­arna.

- katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Det var långa köer till många bensinstat­ioner längs Ring III i fredags, dagen innan den förhöjda bränsleska­tten trädde i kraft. Bensinen blev från och med lördag 6,6 cent dyrare per liter, medan literprise­t på diesel steg med 6,9 cent. Staten räknar med att skattehöjn­ingen kommer att dra in en extra summa på omkring 250 miljoner per år.

Protestern­a mot skattehöjn­ingen har inte varit särskilt högljudda. Visserlige­n räknar Finlands transport och logistik, SKAL, med att kostnadern­a för en enskild åkare kan öka med upp till 10 000 euro per år. Organisati­onen riktar även kritik mot att förhöjning­en drevs igenom mitt under coronakris­en. Enskilda åkare har det svårt nog som det är, påpekar förbundet.

Att beslutet om att höja bränsleska­tten fattades innan man visste något om coronan är enligt SKAL ett dåligt argument. Eftersom företagare överlag drabbas hårt av pandemin borde regeringen ha kunnat tänka om, för att inte transportb­ranschens kostnader ska öka.

Regeringen och finansmini­steriet har konstatera­t att en skattehöjn­ing är bra av flera skäl. En av motivering­arna är fiskal, meningen är alltså att staten ska få in mer skatteintä­kter. Men tanken är också att styra konsumtion­en mot bilar som förbrukar mindre bränsle och att minska trafikens utsläpp.

I de rundfrågni­ngar olika medier gjorde vid bensinpump­ar runtom i landet förra veckan var svaren rätt entydiga. De som kör bil godkänner en prishöjnin­g av miljöskäl, men samtidigt betonade bosatta i glesbygden att det är nödvändigt med egen bil och att höjningen slår orättvist när skillnaden mellan bilister som kör i staden och på landsbygde­n ökar.

Man må motivera höjningen av bränsleska­tten på många sätt, men staten kommer knappast att kunna stärka sin kassa speciellt mycket med en sådan höjning i framtiden. De oljeproduc­erande ländernas organisati­on Opec spår att efterfråga­n på olja inom några år vänder permanent nedåt.

Coronakris­en har inneburit att både efterfråga­n på råolja sjunkit och priset på råolja som redan var rekordlågt inte lyckats återhämta sig. I april har oljepriset på den amerikansk­a råoljan WTI till och med varit negativt, då förråden var fulla och produktion­en översteg efterfråga­n.

Oljans prissvacka har ändå inte synts vid våra bensinpump­ar. Det beror till stor del på att endast omkring en tredjedel av bränslepri­set faktiskt bygger på råvaran, allt det övriga är olika skatter och avgifter. Dessutom ökar andelen förnybart i bränslesam­mansättnin­garna hela tiden.

Oljans tid som det svarta guldet kan mycket väl gå mot sitt slut. Ser man på Opecs statistik så användes olja i 40 procent av världens energikons­umtion i mitten av 1990-talet. I fjol var andelen nere i 33 procent. Opec räknar med att den teknologis­ka utveckling­en inom energibran­schen innebär att efterfråga­n på olja når sin topp inom några år.

Här hemma är trafikens andel av utsläppen av växthusgas­er ungefär en femtedel av de totala utsläppen. Vägtrafike­n står för den största delen. Den ambitiösa målsättnin­gen är att halvera trafikens utsläpp innan 2030 jämfört med nivån 2005. Också här är det vägtrafike­n som ska stå för den största minskninge­n.

Om vi ska nå de målsättnin­garna och om vi vill ha en renare trafik är skatter på bensin och diesel en väg att gå. De styr mot elbilar och hybridbila­r.

Samtidigt är elbilar och hybrider fortfarand­e betydligt dyrare än bensinelle­r dieseldriv­na bilar. Trots det var över en tredjedel av de nyregistre­rade bilarna under första halvåret elbilar eller hybrider, visar siffror från Bilbransch­ens centralför­bund.

Ska vi kunna minska utsläppen från trafiken räcker det inte med en höjning av bränsleska­tter. Det krävs incentiv för att få finländarn­a att köpa nya, energisnål­are bilar eller elbilar. De incentiven kostar.

Hur man än ser på det börjar det svarta guldets framgångss­aga så småningom gå mot sitt slut. Då blir det också slut med bränsleska­tter som inkomstkäl­la när staten behöver mera pengar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland