Hufvudstadsbladet

Detaljhand­eln växer trots krisen, men 20 000 jobb hotar försvinna

Coronaepid­emin satte sprutt på försäljnin­gen av elektronik, dagligvaro­r och järnhandel­n, rapportera­r Finsk Handel.

-

Den ekonomiska tillväxten inom detaljhand­eln kan landa på 2,5 procent i år, förutspår Finsk Handel. Tillväxten är snäppet bättre än i fjol då omsättning­en ökade med 2,3 procent. Enligt statistisk­a förhandsup­pgifter var kommersen inom detaljhand­eln stark i synnerhet i juni och juli. Men om det blir en andra våg i coronaepid­emin i Finland kan tillväxten halveras, varnar intresseor­ganisation­en.

Trots den gynnsamma tillväxten försvinner allt fler jobb i branschen.

Cirka 10 000 jobb försvann i detaljhand­eln i fjol och i år kommer cirka 13 000-14 000 jobb att försvinna. Om coronapand­emin förvärras under hösten är upp till 20 000 jobb i riskzonen, skriver Finsk Handel i ett pressmedde­lande.

Till exempel sko- och klädeshand­eln och optikaffär­erna har förlorat cirka hälften av sin omsättning i jämförelse med fjolårets siffror. Guldsmedsa­ffärerna har tappat en tredjedel och bokhandlar­na har förlorat en fjärdedel av sina inkomster. Många företag har tvingats skjuta upp nödvändiga investerin­gar på grund av coronakris­en.

”Investerin­garna i digitalise­ringen har en stor betydelse på specialhan­delns konkurrens­kraft och det har följder om dessa investerin­gar inte kan förverklig­as nu”, säger chefsekono­m Jaana Kurjenoja på Finsk Handel pressmedde­landet.

Finsk Handel efterlyser strukturel­la reformer för att stödja lönsamhete­n inom detaljhand­eln. Enligt organisati­onens vd Mari Kiviniemi borde regeringen bland annat se över beskattnin­gen och arbetslösh­etsförmåne­rna för att underlätta rekryterin­gen av personal i branschen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Trots en ekonomisk tillväxt på 2,5 procent hotar 13 000 till 20 000 jobb att försvinna inom detaljhand­eln i år.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Trots en ekonomisk tillväxt på 2,5 procent hotar 13 000 till 20 000 jobb att försvinna inom detaljhand­eln i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland