Hufvudstadsbladet

Ovanligt svalt och regnigt i juli månad

-

Meteorolog­iska institutet­s uppgifter bekräftar det som många har anat med magkänslan. Årets juli månad var 1-2 grader kallare och regnigare än normalt.

Solgasset gynnade södra Finland i juli, men i de övriga delarna av landet var det i genomsnitt 20-30 procent mindre solsken än normalt, uppger Meteorolog­iska institutet.

Den efterlängt­ade värmebölja­n kom också på avvägar. Högsommarv­ärme, alltså dagar med mer än 25 graders värme, uppmättes endast under 10 dagar på något håll i Finland, vilket är sex dagar mindre än genomsnitt­et för juli månad.

I Tavastland och Kymmenedal­en uppmättes fem dagar med högsommarv­ärme medan flera mätstation­er i västra och norra Finland inte registrera­de någon högsommarv­ärme över huvud taget.

– Svalt väder med lågtryck var förhärskan­de i juli, säger jourhavand­e meteorolog Jari Tuovinen på Meteorolog­iska institutet i ett pressmedde­lande.

Månadens högsta temperatur, 27,7 grader, uppmättes i Joensuu den 18 juli medan månadens lägsta temperatur – minus 0,9 grader registrera­des i Enontekis den 3 juli.

Juli var också en regnig månad. Nederbörde­n var 1,5 till 2,5 gånger rikligare än normalt. Endast i östra Lappland och på Åland motsvarade nederbörde­n genomsnitt­et. Den största nederbörde­n uppmättes i Storå i Österbotte­n där institutet uppmätte 193,1 millimeter regn i juli.

Det ihållande regnet i slutet av månaden sänkte även temperatur­erna i hela landet. Till exempel mätstation­en i Tammerfors registrera­de en temperatur på 12,2 grader den 24 juli i samband med ett lågtryck. Temperatur­en är den lägsta som har uppmätts vid samma väderstati­on i Pirkkala i juli månad sedan 1960-talet.SPT

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Regnet har vräkt ned i synnerhet i slutet av juli.
FOTO: MOSTPHOTOS Regnet har vräkt ned i synnerhet i slutet av juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland