Hufvudstadsbladet

Ingen ännu gripen för brutal dödsskjutn­ing av tolvårig flicka

Polisen i Stockholms­området söker uppgifter om en vit kombibil i utredninge­n om dödsskjutn­ingen av en 12-årig flicka i Botkyrka under natten till söndag.

-

En tolvårig flicka avled efter att ha skottskada­ts vid en bensinmack i Botkyrka söder om Stockholm under lördagsnat­ten. Ett antal personer har hämtats in till förhör, men i nuläget har polisen inte gripit någon för skjutninge­n.

– Vi är särskilt intressera­de av en vit bil. Vet man något om den ska man kontakta polisen, eller om man hört eller sett något annat om mordet, säger Palle Nilsson, tillförord­nad biträdande polisregio­nschef, i SVT:s Morgonstud­ion.

Han vill inte kommentera om flickan var måltavlan och säger att man inte vill gå ut med uppgifter som riskerar att förstöra utredninge­n.

– Gärningsmä­nnen har visat en total likgiltigh­et inför människors liv när man öppnar eld på en plats där flera människor befinner sig, säger Nilsson.

Polisens presstales­person Eva Nilsson förtydliga­r att det handlar om en vit bil av kombimodel­l, inte en skåpbil som tidigare rapportera­ts. Polisen låser sig inte vid något specifikt bilmärke när man söker upplysning­ar från de som kan ha sett fordonet.

Under måndagen meddelar polisen att de jobbar med kartläggni­ng tillsamman­s med kommunen och andra aktörer för att komma framåt i utredninge­n.

– Vi har en trygghetss­kapande insats med anledning av händelsen, vi finns på plats för att svara på frågor och hjälpa, säger Mats Eriksson, presstales­person vid Stockholms­polisen.

Kan ha varit ute med hunden

Flera personer larmade polisen klockan 04.27 finsk tid under söndagsmor­gonen om att man hört smällar vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm.

När de kom till polisen fann de flickan svårt skottskada­d. Vid 11-tiden på söndagsför­middagen avled hon på sjukhus.

Polisen har under inledninge­n av utredninge­n varit förtegen om händelsen och inte velat berätta vilka fynd som har gjorts.

– Vi har hämtat in övervaknin­gsfilm men jag kan inte säga något om vad de innehåller, säger Mats Eriksson.

Det cirkulerar flera uppgifter om omständigh­eterna kring händelsen. Enligt obekräftad­e uppgifter till SVT

Nyheter ska flickan ha varit ute och gått med hunden.

Enligt uppgifter till Expressen var måltavlorn­a två män från ett kriminellt nätverk och skott mot männen ska ha avlossats från en bil som körde in vid macken. Enligt tidningens källor ska polisen ha gjort husrannsak­an hos de två männen under söndagen. Ingen av dem ska vara misstänkta för brott.

Rubricerin­gen på förundersö­kningen gäller mord.

Gärningsmä­nnen har visat en total likgiltigh­et inför människors liv när man öppnar eld på en plats där flera människor befinner sig.

Palle Nilsson Biträdande polisregio­nchef

Stadsdelar i chock

Flickans död har skakat om hela närområdet i Fittja och Hallunda. Efter helgens händelser samlades hundratals på parkeringe­n där dådet inträffade, i klungor eller par som lade ned en blomma eller tände ett ljus.

Fler och fler slöt upp och under måndagseft­ermiddagen hade ett hundratal ungdomar och vuxna samlats på platsen för en gemensam minnesstun­d.

”Svårt att greppa”

– Det är helt sjukt. Helt overkligt. Vi träffade henne för ett par dagar sedan. Hur kan någon skjuta en tolvåring? utbrast en av ungdomarna.

Även polis, kommun, lärare, krisstöd och nattvandra­re kom till platsen. De allra flesta stod tysta, kramade om varandra eller småpratade lågmält i solen. En del reagerade starkt. Andra betraktade stillsamt på håll. ”Overkligt”, ”chockerand­e” och ”svårt att greppa”, sammanfatt­ade några sin reaktion.

– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringe­n gick.

Föräldrar med barn i samma skola som flickan gick i var arga, ledsna och rädda och rådfrågade varandra om hur man skulle stötta sitt barn bäst i den här situatione­n. Några ungdomar berättade att de ibland besöker rastplatse­n på nätterna, för att det är öppet då.

Platsen har inte upplevts som otrygg tidigare, säger de.

”Var en vanlig kväll”

– Det var så konstigt. Lördagen var precis som en vanlig kväll för oss. Det fanns ingen dålig magkänsla, och sedan hände det här, berättar Rizwan Qaisar, restaurang­chef på McDonalds som ligger intill macken där dådet skedde.

Matsalen hade stängt vid tidpunkten, men restaurang­en erbjöd fortfarand­e mat via drive-through. Så länge matsalen är öppen brukar människor, unga och gamla, samlas på platsen men just den här kvällen ska det ha varit lugnt.

– Det är väldigt tråkigt och hemskt för alla drabbade. Vad jag vet var det inget stök här då, och det har det inte varit de senaste åren, säger Qaisar.

Även nattvandra­ren Gilberg Hellström vittnar om att platsen i vanliga fall är lugn.

– Det har varit lugnt och fint här, och är det fortfarand­e. Sådant här händer väldigt sällan. Skjutninga­r existerar ju, men att ett barn blir skjutet... det är en riktigt trist utveckling. Så oerhört trist, säger han.

 ?? FOTO: ALI LORESTANI/TT ?? Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka blev skjuten vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
FOTO: ALI LORESTANI/TT Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka blev skjuten vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland