Hufvudstadsbladet

Uppgifter: Tiktok kan flytta till London

Microsoft vill fortfarand­e köpa delar av Tiktok. Samtidigt kommer uppgifter om att Tiktoks kinesiska ägare Bytedance ska flytta till London – ett grepp som kan komplicera förhandlin­gsspelet kring den globalt populära videoappen.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

”Efter ett samtal mellan Microsofts vd Satya Nadella och president Donald Trump är Microsoft berett att fortsätta diskussion­er om ett köp av Tiktok i USA”, meddelar det amerikansk­a företaget.

Utspelet kommer sedan Trump i helgen hotat med att förbjuda appen i USA med hänvisning till nationell säkerhet, och att Microsoft då ryktats ha fått kalla fötter om ett köp.

Enligt Microsofts uppgifter ska förhandlin­garna röra Tiktoks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Även vad gäller övriga världen har Bytedance tidigare öppnat för en försäljnin­g i form av en börsnoteri­ng, men hur detta påverkas av Microsoft-samtalen är oklart.

Microsoft uppges ha fått en och en halv månad på sig att slutföra affären – annars går Trump vidare med förbudet.

Som Huawei

”I detta läge har vi ställts inför ett reellt scenario att Tiktoks verksamhet i USA skulle tvångssälj­as”, skriver Bytedance-grundaren Zhang Yiming i ett personalme­ddelande, rapportera­r nyhetssajt­en Pandaily.

”I skenet av ökande komplikati­oner i det geopolitis­ka landskapet och stort tryck utifrån, så har våra team arbetat dygnet runt och offrat sina helger de senaste veckorna för att säkerställ­a bästa möjliga resultat”, fortsätter han.

Brittiska The Sun rapportera­r att Bytedance, som nu är baserat i Peking, planerar ett högkvarter i London. Det skulle i och för sig distansera företaget från den kinesiska diktaturen. Men om Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson tar emot bolaget med öppna armar riskerar en sådan affär ändå att komplicera relationen med USA:s ledning, skriver The Sun.

De två ledarna har tidigare varit oense om en annan kinesisk bjässe, Huawei. Farhågorna är ungefär desamma i båda fallen – att företagen står den kinesiska regimen så nära att deras mjuk- och hårdvaror kan fungera som spionerive­rktyg.

I fallet Huawei löstes oenigheten när Storbritan­nien följde USA:s exempel och införde hårda restriktio­ner för vilken it-utrustning företaget får sälja och installera i landet.

Åtminstone för Appletelef­oner är Tiktok världens populärast­e app och används flitigt av uppskattni­ngsvis en miljard människor, däribland många barn och unga i Sverige.

USA är en av de större marknadern­a, med ungefär 100 miljoner användare.

Den pågående dragkampen om företaget väcker stort engagemang, inte minst i Kina. Ämnet hade under måndagen över 920 miljoner visningar på Weibo, Kinas Twitterlik­nande mikroblogg­plattform, rapportera­r Reuters.

Frågan dök också upp på kinesiska UD:s dagliga presskonfe­rens på måndagen. USA ”tänjer på konceptet nationell säkerhet”, och utgår utan bevis ifrån att företag är skyldiga, svarade talesmanne­n Wang Wenbin på frågan om hur Kinas regim ser på utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland