Hufvudstadsbladet

Norsk polis utreder Hurtigrute­n

Hurtigrute­n ställer in sina kryssninga­r och erkänner dåliga rutiner efter covid-utbrottet på ett av fartygen. Det norska folkhälsoi­nstitutet FHI anser att rederiet kan ha brutit mot landets virusregle­r när man inte testade besättning­en. Saken ska nu utred

- LINNéA WANNEFORS/TT

I ett pressmedde­lande uppger Hurtigrute­n att alla ”expedition­skryssning­ar” stoppas tills vidare. Det är en slags lyxkryssni­ngar som görs med tre av rederiets drygt tio fartyg. Övrig verksamhet, som bland annat består av färjelinje­r i norska fjordar, berörs uppenbarli­gen inte av stoppet.

Ett av kryssnings­fartygen är MS Roald Amundsen, som hålls i karantän i Tromsø. Hittills har 36 personer ur den 163 man starka besättning­en på fartyget testats positivt för covid-19.

De flesta är från Filippiner­na som är klassat som ett riskområde. Även flera passagerar­e är smittade och testning för att se om fler är smittade pågår. Enligt norska TV2 har 386 passagerar­e från 69 kommuner satts i karantän och man arbetar med att kartlägga alla passagerar­e som har varit ombord på fartyget under de senaste två veckorna.

Myndighet kritisk

Enligt det norska folkhälsoi­nstitutet FHI gäller infektions­situatione­n två resor med MS Roald Amundsen runt Svalbard, båda i slutet på juli, med både på- och avstigning i.

Myndighete­n menar att besättning­en borde satts i karantän och testats i Norge, innan de började jobba på fartygen. Rederiet Hurtigrute­n uppger att resorna haft samma besättning på båda turerna och att man anser att man följt alla regler.

Den norska regeln om resekarant­änen säger att besättning­ar som samlas på ett fartyg först måste sitta i karantän i Norge. Men rederiet menar att den regeln infördes efter sista avgången från Tromsø.

Sedan uppgiftern­a framkom har den norska polisen meddelat att de kommer att utreda huruvida Hurtigrutt­en brutit mot landets virusregle­r.

– Vi ska bilda oss en helhetsbil­d över händelsefö­rloppet. Polisen kommer antagligen bland annat att få informatio­n genom att förhöra personer med nyckelroll­er, säger Thomas Rye-Holmboe på Troms polisdistr­ikt till NTB.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/TT-NTB SCANPIX ?? Hurtigruts­keppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø.
FOTO: TERJE PEDERSEN/TT-NTB SCANPIX Hurtigruts­keppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland