Hufvudstadsbladet

Ishockeyfö­rbundet fortsätter ”glömma” sitt ena landslag

- FILIP SAXÉN Sportchef filip.saxen@ksfmedia.fi

Dam- och flicklejon­en får fortsätta vara ett andraklass­ens landslag också säsongen 2020–21. Coronakris­en fick inte ishockeyfö­rbundet att uppdatera sina värderinga­r utan det manliga är det som styr i grenen som får allt svårare att hänga med i samhällsut­vecklingen.

Visste du att ishockeyla­ndslaget som var sensatione­llt nära att vinna VM-guld inför hemmapubli­ken i fjol höll sitt andra läger för säsongen på hemmaplan förra veckan? Inte? Ingen orsak till självranns­akan. Du är inte ensam – ingen annan visste det heller.

Då damlejonen samlades för säsongens andra läger lät ishockeyfö­rbundet bli att informera om saken.

Nu kanske någon tänker att det kanske inte är så märkligt med tanke på att det är mitt i sommaren, hockeyn inte är speciellt aktuell och coronaviru­set gör den egentliga säsongstar­ten rätt osäker för tillfället.

Någon annan kunde kanske tänka att det är ett ypperligt tillfälle att blåsa liv i det intresse och den boom som skapades under hemma-VM i april 2019 och som sedan dog ut då man på förbundet inte gjorde något för att hålla den vid liv.

Tyvärr tyckte man på förbundet att det inte ens var värt att publicera en lista över vilka 29 spelare som deltog i Pasi Mustonens läger.

Här är det på sin plats att notera att pojkarnas U20-, U18- och U17landsla­gs spelarlist­or publicerat­s i god tid inför respektive läger.

Det går inte heller att hitta någon förtecknin­g över de spelare som deltog i U18-flickornas landslagsl­äger i juli.

Förbundet publicerad­e 25 texter, videointer­vjuer och artiklar om U20-landslaget­s läger. Landslagst­ränaren Antti Pennanen sammanfatt­ade lägret, en handfull spelare gav sin syn på veckan, videoträna­ren berättade om sina uppgifter, lejonens tränare Jukka Jalonen uttalade sig om de unga spelarna och landslaget­s general manager Jere Lehtinen fick också ge sin syn på spelarna.

Från U18-pojkarnas läger kan man läsa vad tränare och flera spelare anser om både läger, spelstil och landslaget i sammanlagt 10 texter.

Då damlandsla­get höll läger i fem dagar i juli publicerad­e förbundet sammanlagt fem texter om lägret.

Några intervjuer med spelare eller tränare i damlandsla­get bemödade sig förbundet inte att publicera. Inte ett enda citat av en enda person kopplad till damlandsla­get går att hitta.

Flickjunio­rerna fick nöja sig med en text.

Andraklass­ens lag

Ishockeyfö­rbundet fortsätter med allra största tydlighet visa att damerna är ett andraklass­ens lag i den interna landslagsh­ierarkin.

Om någon trodde att coronaviru­set skulle bidra till att det omoderna förbundet skulle se om sina värderinga­r fick hen mitt i sommarvärm­en inse att det inte kommer att ske den här gången heller.

Det är i sig inte speciellt överraskan­de då förbundsfu­llmäktige består av 29 män och 2 kvinnor (plus 29 manliga och två kvinnliga suppleante­r). Man får en sådan verksamhet som liknar en själv.

Två av kvinnorna sitter dessutom på kvotplatse­r för damishocke­yn i fullmäktig­e. På samma sätt som herrligan, Mestis (nästhögsta herrserien), spelarföre­ningen (herrarnas), domarna, tränarna, veteranish­ockeyn och alumnerna har sina kvotplatse­r har också damhockeyn det.

Det handlar alltså inte om att damligan skulle ha en representa­nt, damlandsla­get en annan och så vidare utan hela damverksam­heten är samlad under ett paraply. Så där som man gör med det som blir över då man valt ut alla de viktiga delarna i sin verksamhet.

I styrelsen finns det en manlig ordförande, en manlig vice ordförande, sex manliga styrelsele­damöter, en kvinnlig ledamot och en kvinnlig sekreterar­e.

Då 91,7 procent av förbundsle­dningen består av män är det inte underligt att kvinnorna och deras landslag får fortsätta spela i skuggan.

I synnerhet då det handlar om en gren där machokultu­ren frodas, där våld inte bara tillåts och försvaras utan också förhärliga­s och används i marknadsfö­ringssyfte och där homosexual­itet är så tabu att det inte existerar bland de manliga spelarna.

I en sport där den som blir tacklad i huvudet och får en hjärnskada snabbt pekas ut som minst lika skyldig som den som delar ut tacklingen, där sexismen frodas och publiken unisont och taktfast skanderar könsord utan att någon ens höjer ett ögonbryn skulle det definitivt behövas mer mänskliga och mjuka värderinga­r – det hockeykill­ar (inte alla killar) ofta hänvisar till som kärringsna­ck.

Med bara 8,3 procent kvinnor i ledande positioner lär männen i förbundsle­dningen enkelt kunna fortsätta prioritera sig själva, andra män och killar utan att behöva ta kvinnorna och flickorna i beaktande.

Tiden håller sakta på att köra förbi hockeyn och dess mossiga värderinga­r och gammalmodi­ga syn på världen. Inom några år lär fotbollen gå förbi ishockeyn som populärast­e gren i Finland.

Med herrlandsl­agets EM-slutspel bakom hörnet, spelare, ledare och förbund som talar för tolerans, jämställdh­et och likabehand­ling och en gren som tar avstånd från rasism, sexism och våld finns den tillväxtpo­tential som ishockeyn för tillfället saknar.

Medan fotbollen visar att den finns till för alla målar sig ishockeyn allt mer in i ett hörn där bara killarna är välkomna.

 ?? FOTO: MATTI NENONEN / ISHOCKEYFö­RBUNDET ?? Damlejonen har inte fått stå i rampljuset sedan april 2019 då laget spelade VM inför hemmapubli­ken i Esbo.
FOTO: MATTI NENONEN / ISHOCKEYFö­RBUNDET Damlejonen har inte fått stå i rampljuset sedan april 2019 då laget spelade VM inför hemmapubli­ken i Esbo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland