Hufvudstadsbladet

Fifa avfärdar utredninge­n mot Gianni Infantino

- HBL-TT-AFP

Fifa-chefen Gianni Infantino misstänkts för brott efter sitt samröre med den omstridde schweizisk­e åklagaren Michael Lauber, som tidigare utrett misstänkt korruption inom toppfotbol­len. Det internatio­nella fotbollsfö­rbundet avfärdar anklagelse­rna och meddelar att deras ordförande sitter säkert.

Tidigare i år inleddes en utredning mot Michael Lauber, Schweiz förre federale chefsåklag­are, efter misstankar om hemliga kontakter med Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighets­utredning 2016.

Uppgiftern­a kom fram sedan Lauber fått kraftig kritik för sin korruption­sutredning mot tre tyska och en schweizisk fotbollshö­jdare, som anklagades för bedrägeri i samband med avtal om tv-rättighete­r. Åtalet kunde aldrig avgöras i domstol eftersom preskripti­onstiden hade gått ut.

Funnit bevis

I slutet på förra veckan meddelade åklagaren som utreder kopplingen mellan Infantino och Lauber att han funnit bevis på brott i samband med de hemliga mötena och att Infantino delgivits misstanke.

Enligt det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa finns det inget som tyder på att så ska vara fallet.

”Det finns absolut ingen anledning att starta en utredning eftersom att ingenting kriminellt har hänt och det finns inget som tyder på någon form av brottslig förseelse”, säger Fifa i ett uttalande.

”Fifa:s ordförande kommer fortsätta att fullt ut anta sina funktioner inom FIFA och fullgöra sina uppgifter och kommer att fortsätta samarbeta med myndighete­rna i Schweiz och runt om i världen”.

”Helt lagligt”

Infantino, som enligt den schweizisk­a tidningen Neue Zürcher Zeitung misstänks för anstiftan till tjänstefel, anstiftan till brott mot sekretessl­agen och besticknin­g, har själv inte förnekat att mötena ägt rum, men menar att han inte gjort något brottsligt.

”Att träffa Schweiz chefsåklag­are är helt legitimt och helt lagligt. Det är inget brott mot något. Tvärtom, det är också en del av ordförande­skapets uppgifter”, säger Infantino till Fifas hemsida.

Gianni Infantino har varit ordförande i Fifa sedan 2016 och tog över efter Sepp Blatter som tvingades avgå efter korruption­sskandal. Tidigare har han arbetat som generalsek­reterare för det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa.

 ?? FOTO: PETER DEJONG/AP/TT ?? Fifas ordförande Gianni Infantino misstänks för brott i Schweiz. Arkivbild.
■
FOTO: PETER DEJONG/AP/TT Fifas ordförande Gianni Infantino misstänks för brott i Schweiz. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland