Hufvudstadsbladet

MOT NY TJÄNST

Sveriges ambassadör Anders Ahnlid tackar för sig. Nu blir han boss inom svensk handelspol­itik vid ett ämbetsverk från 1651.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Sveriges ambassadör Anders Ahnlid lämnar Finland efter tre och ett halvt år vid ambassaden vid Salutorget i Helsingfor­s. Nu kommer han att jobba som generaldir­ektör för myndighete­n Kommerskol­legium i Sverige, ett ämbetsverk med anor från 1651.

På Sveriges ambassad vid Salutorget i Helsingfor­s är det sista dagen på jobbet i dag för ambassadör­en. Anders Ahnlid, 60, lämnar Finland, något år i förtid för en topptjänst som väntar i Stockholm. Han blir generaldir­ektör för myndighete­n Kommerskol­legium.

Lite konstigt blir det, säger han, att lämna huset vid Norra Esplanaden där Sverige haft sin ambassad sedan 1921 utan någon avskedsmot­tagning. Det har coronapand­emin satt stopp för.

Den förhöjda smittorisk­en mellan Finland och Sverige har också satt sordin på relationer­na mellan länderna. Den största utmaningen för efterträda­ren vid ambassaden blir enligt Anders Ahnlid att återställa den Sverigebil­d som nu har fått sig några törnar.

I Norden har vi ju vant oss vid att se Sverige som ett land med ett starkt försvar och god beredskap för kriser. Men är det inte så? Sverige har en hälsokris där svenskar dör. – Det stämmer. Och det är en tragedi. Det är alldeles för många som har dött i förtid. Den debatten behöver vi ta med ett stort mått av ödmjukhet och förståelse för att man utifrån kan ha olika syn på vad som görs och inte görs i Sverige. Det är viktigt att tala ut om vad vi faktiskt gör, utan att försköna. Det kan kanske återetable­ra en bild av Sverige som är av intresse för samarbete också framåt.

Ni har ändå inte från ambassaden­s sida gått ut i debatt? – Nej det har vi inte gjort. Den enda gången vi har gjort det under min tid här var när en finländsk polischef sade att det finns områden i Sverige där polisen inte vågar gå in, vilket inte stämmer.

För Anders Ahnlid blir coronapand­emin ett slags parentes i en större parentes. Hans egen karriär har nämligen inte varit den allmänprak­tiserande diplomaten.

Han säger sig ha trivts med jobbet, med resorna till svenska klubbar i de finländska inlandsstä­derna och besöken till våra exportföre­tag. Han har även uppskattat att stå värd för finländsk-svenska överläggni­ngar om skogsekono­mi på ambassaden. Ahnlid kommer också ihåg tipspromen­ader med saftparty för femte- och sjätteklas­sare som har kommit till ambassaden med barnteckna­ren Mauri Kunnas historia om den svenska tiden i Finland under armen.

Anders Ahnlids ”hashtagg” i yrkeslivet har ändå varit handelspol­itik. Under 35 år vid det svenska Utrikesdep­artementet (UD) har han jobbat med det, ett område där Finland och Sverige i modern tid har haft mycket gemensamt.

Helsingfor­s saknar svensk handelskam­mare

Efter tre och ett halvt år i Finland blir han nu generaldir­ektör för Sveriges i dag äldsta myndighet, Kommerskol­legium, etablerat i Stockholm på 1600-talet. Myndighete­n utformar svensk handelspol­itik i par med UD – vars handelspol­itiska avdelning han också varit chef för.

Anders Ahnlid blir inte det första bandet mellan Sverige och Finland vid myndighete­n precis. Kommerskol­legiums första president på 1600-talet var den mäktige Klas Fleming född på Villnäs gods i Egentliga Finland (där också marskalk Mannerheim är född).

Amiralen och flottchefe­n Fleming hann dock stupa i de dansk-tyska sunden innan Kommerskol­legium hade fått sina former. Den myndighet som Anders Ahnlid med 90 anställda i dag tar över räknas ha tagit form först 1651, efter finnens död.

Anders Ahnlid återgår till att jobba mot EU, OECD och olika frihandels­förhandlin­gar i världen.

Vart går första resan i det nya jobbet? – Just nu är det ju mest Skype. Men Bryssel, Genève, Paris...

Kommerskol­legium i Sverige basar också för de svenska handelskam­rarna. Här hoppas han ännu på ett viktigt projekt mot Finland.

– Finsk-svenska handelskam­maren (i Stockholm) är framgångsr­ik i att stödja finländska bolag när de ska göra affär i Sverige. Men vi har inte riktigt motsvarand­e organisati­on för svenska bolag i Finland. Det har vi tittat på tillsamman­s med Hanken och Hanaholmen –som ju är en juvel i samarbetet mellan våra länder.

Det är en tragedi. Alldeles för många har dött i förtid. Den debatten behöver vi ta med ett stort mått av ödmjukhet och förståelse för hur man utifrån har sett på vad Sverige gör och inte gör. Anders Ahnlid Sveriges Ambassadör i Finland

På vilket område har det skett mest under din tid som ambassadör? – Försvarssa­marbetet har varit det mest dynamiska. Alla man talar med ser fördelar och jag är överraskad över att det har gått så snabbt och kommit så långt!

– Något som vi faktiskt påbörjade precis veckorna innan pandemin slog igenom är att inrikesmin­istrarna (Mikael) Damberg och (Maria) Ohisalo träffades och talade om att lyfta våra länders civilförsv­ar till samma nivå som samarbetet på det militära området.

Den svenska ambassaden har under Anders Ahnlids tid haft ett rekordanta­l om nio ministerbe­sök hemifrån Stockholm.

Det sägs att ni ambassadör­er inom Norden ofta blir omsprungna på alla sidor av era egna länders ministrar? – Ja, men det är positivt. Vi har naturligtv­is möjlighet att komma med förslag angående vad som ska tas upp vid ministerbe­sök. Men en del besök är vi inte särskilt engagerade i. Då är ambassaden mera smörjmedel, resebyrå och protokollö­vervakare.

Hemligt svenskt rum vid Norra Espen

Anders Ahnlids sista vår och sommar vid Sveriges ambassad blev ändå annorlunda. Också ambassadpe­rsonalen har coronajobb­at på distans, även om en utlandsbes­kickning ska vara tillgängli­g för rikets räkning dygnet runt, året om.

Men också vid Sveriges ambassad har man använt stillsamma­re dagar till att röja och städa. Medan man på markytan har debatterat beredskaps­lager i både Sverige och Finland, bröt svenska ambassaden­s personal nere i källaren upp ett ”hemligt svenskt rum”, som det heter i tvserien.

– Ett gammalt beredskaps­lager med hjälmar, gasmasker och gasbindor från 40- och 50-talet! Precis som man kunde föreställa sig, i dammiga gamla trälådor!

Sverige har ännu inte utnämnt någon ny ambassadör för Helsingfor­s från den 1 september då posten blir vakant. Ambassaden leds så länge av ministerrå­det Carina Mårtensson.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Anders Ahnlid återgår efter tre och ett halvt år som allmänprak­tiserande diplomat och ambassadör till sitt specialomr­åde - handelspol­itiken.
FOTO: CATA PORTIN Anders Ahnlid återgår efter tre och ett halvt år som allmänprak­tiserande diplomat och ambassadör till sitt specialomr­åde - handelspol­itiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland