Hufvudstadsbladet

Kvarken är inget Öresund – ännu

Bron handlar inte bara om Österbotte­n. Men ska vi bygga megaleder mot utlandet så kommer Tallinntun­neln först.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

En broförbind­else över Kvarken kan på sitt kortaste ställe nå Sverige på en 58 kilometers sträcka från Björkö till skärgården utanför Umeå. Också andra sträckning­ar på upp till 79 kilometer kan vara tekniskt och ekonomiskt genomförba­ra.

Så resonerar två ingenjörsv­eteraner som under nyhetstork­an i sommar har fått ovanligt stort genomslag för sitt förslag – på eget förlag, om man säger så. De ursprungli­ga beräkninga­rna för den här över 50 år gamla idén ska de tidigare ha gjort för industrier i Vasatrakte­n.

Kvarkens havsområde är relativt grunt, med maximala djup på bara 25 meter där huvudbron skulle byggas. Ett band av vägbanker, tunnlar och broar blir inte så dyrt, argumenter­ar de.

Problemet är den prislapp det ändå blir. Brobygget skulle sluka tre års vägbudget för hela Finland i ett svep. Å andra sidan, argumenter­ar de, tycks Finland vara berett att plöja ner likadana miljarder i tågförbind­elser i södra Finland.

Men en bro - nja. Ett sådant mastodontp­rojekt är en bra räkneövnin­g för att hålla sig à jour med hur vägbyggnad­stekniken utvecklas. En Kvarkenbro är ett projekt i en betydligt större viktklass än den i övrigt mycket glädjande tillväxten i Vasaregion­en, eller utmed den övriga finländska västkusten.

Bron skulle ändå inte bara handla om Österbotte­n. Den skulle ge stora delar av mellersta Finland en snabbare förbindels­e till Sverige och därmed till kontinente­n. Så det handlar om mer än hur det ser ut i närregione­rna kring de båda brofästena.

Där går det redan bra för Vasa, vilket särskilt på den finlandssv­enska kartan är en markant och intressant förflyttni­ng av ekonomiskp­olitiska konstellat­ioner.

Här utvecklas ett framgångsr­ikt centrum för energi och teknologi. Vasa är en hipp och intressant region för unga människor att flytta till. Samarbetet över Kvarken med svenskarna i Västerbott­en har förstås fortfarand­e sina växlar att hitta.

Regionen har sökt och fått EUstöd för sina planer för lätta elflyg som ska kunna knyta samman mindre städer på vardera sidan av Bottenhave­t till en nordisk region som nu skiljs åt av ett (för det mesta) grått hav. I regionen verkar också ett innovativt finländskt-svenskt hamnbolag, Kvarken Ports, som driver hamnarna i både Vasa och Umeå.

Våren 2021 kommer det nyaste nya på sjön med den gas-elhybridfä­rja som sätts i trafik mellan städerna. Enligt den finländska tillverkar­en är det den första modellen i världen som blir certifiera­d som en miljömässi­gt ”ren design”.

Den och kanske något systerfart­yg till på linjen har mycket att bevisa – att deras rutt har potential för att ersättas av en fast bro. Trots den lite udda nordvästli­ga riktningen, bortåt från den europeiska kontinente­n skulle bron förkorta överfarten med tre-fyra timmar.

Kvarkenreg­ionen är ändå ännu inget Öresund. Mycket är på god väg; annat ligger kvar att bevisa.

De två brovisionä­rerna, som har en god erfarenhet av liknande infraproje­kt, allt från Öresundsbr­on till järnvägspr­ojekt utmed Silkesväge­n i Centralasi­en, har suttit och räknat. Över 60 000 långtradar­e och bussar per år ska komma att slussas över Kvarkenbro­n.

Det är i så fall en mångdubbli­ng av de omkring 14 000 nyttofordo­n per år som i dag tar färjan mellan Vasa och Umeå. Som jämförelse åker årligen över 100 000 lastfordon i dag över Åbo-Nådendal och över 400 000 långtradar­e över Helsingfor­s.

Men man ska aldrig säga aldrig.

Historiens tunga kvarnhjul vrider sig knakande. Coronapand­emin har inneburit en tillfällig nedgång i trafiken mellan Finland och Sverige och både röda och vita båtar har nu satts in på nya rutter som Åbo-Tallinn och Helsingfor­s-Riga.

Genom en virusnyck i historien kan det bidra till att axeln i vår utrikestra­fik genom de baltiska länderna stärks. Redan 2017 hade vi fler årliga passagerar­e mellan Finland och Estland än i vår trafik mot Sverige.

Ska vi planera för fasta byggen över till andra länder, ligger en järnvägstu­nnel till Tallinn fortfarand­e snäppet före en bro över Kvarken till norra Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland