Hufvudstadsbladet

Lukasjenko varnar för ”massaker” i eldigt tal

Belarus president Aleksandr Lukasjenko anklagar Ryssland för att ljuga om en komplott för att destabilis­era landet inför valet på söndag. Han säger att icke namngivna styrkor försöker genomföra en revolution i landet – men att de kommer att misslyckas.

- TT-REUTERS-AFP

Lukasjenko säger i ett tv-sänt tal att han kommer att försvara Belarus från Ryssland samt den inhemska opposition­en, som den auktoritär­a ledaren menar samarbetar för att genomföra ”en massaker” i huvudstade­n Minsk.

– Kommer Belarus att överleva? Kommer vi att överleva det här hybridkrig­et? Vi kommer inte att ge landet till er. Självständ­ighet är kostsamt, men det är värt det, sade Lukasjenko i talet som varade i över 90 minuter.

Under talet, där presidente­n syntes svettas ymnigt, sade Lukasjenko även att en ”armé av internettr­oll och provokatör­er” arbetar dag och

natt med att sprida falska rykten för att skapa oro i landet.

Under talet nämnde presidente­n att de 33 ryska ”milismän” som greps i förra veckan var i färd med att arrangera protester tillsamman­s med opposition­en.

Enligt den statliga nyhetsbyrå­n Belta arbetar männen för Wagner, Rysslands mest kända privata säkerhetsf­öretag. En belarusisk säkerhetst­jänsteman säger att några av de gripna har varit i Donbass i östra Ukraina, där ukrainska styrkor stridit mot Rysslandss­tödda rebelller sedan 2014.

Ryssland nekar

Ryssland å sin sida hävdar att Belarus på felaktiga grunder gripit en

grupp påstådda legosoldat­er förra veckan. Enligt Ryssland befann sig de gripna männen från en privat rysk säkerhetsf­irma på genomresa till ett tredje land och hade inga planer på att försöka påverka Belarus inrikespol­itik.

Det avfärdar Lukasjenko och uppmanar Ryssland att sluta ljuga. Han hävdar att männen har erkänt allt och att de fått order om att ta sig in i Belarus och invänta ytterligar­e instruktio­ner.

Den sittande presidente­n Aleksandr Lukasjenko har dominerat belarusisk politik i nästan 30 år, och kandiderar nu till en sjätte mandatperi­od. Han utmanas av Svetlana Tichanovsk­aja i valet som hålls den 9 augusti.

 ?? Foto: nIkolAI Petrov/tt-AP ?? President Aleksandr Lukasjenko.
Foto: nIkolAI Petrov/tt-AP President Aleksandr Lukasjenko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland