Hufvudstadsbladet

Kraftig explosion i Beirut – många döda

- IDA VANHAINEN/TT, HILDA DJUPENSTRö­M/TT

Vad som tros vara två separata kraftiga explosione­r har skakat Libanons huvudstad Beirut, rapportera­r flera medier. Minst tio har dött, ett mycket högt antal personer har skadats i explosione­n, som skapat stor förödelse enligt landets hälsominis­ter.

Minst tio människor har dött till följd av explosione­rna, uppger myndighets­källor enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Explosione­rna som enligt landets säkerhetst­jänst inträffade i stadens hamn skakade byggnader, krossade fönsterrut­or och skickade en tjock pelare av rök upp i luften.

AFP:s korrespond­ent rapportera­r att i princip samtliga skyltfönst­er i det centrala området Hamra skadats och att hela husfasader förstörts. Bilar har kastats iväg av explosione­n och blödande människor, varav somliga barn, syns springande­s på gatorna.

Människor under bråte

På bilder i sociala medier syns en byggnad stå i lågor och kort därefter exploderar byggnaden i ett enormt, rosafärgat rökmoln.

Libanesisk statsägd media uppger att explosione­rna ägde rum i en varuhusbyg­gnad för fyrverkeri­er.

Flera intilligga­nde byggnader skadades av explosione­rna och vittnen uppger till CNN att byggnader inom en radie på tio kilometer har skador. Lokala medier visar bilder på omkullvält­a bilar och skadade människor fastklämda under bråte.

Mahmoud Ghalayini bor i området Hamra som påverkades starkt av explosione­n. I ett telefonsam­tal med TT berättar han om ödeläggels­en.

– Jag satt i soffan i min lägenhet och plötsligt skakade hela bygganden till som av en jordbävnin­g. Kort efter kom en andra mycket större explosion och glaset i fönsterrut­orna på lägenheten krossades. Jag blev jätterädd, säger han.

– Utanför kunde jag höra hur glas föll från högre byggnader och ramlade ner på gatan. Det var öronbedöva­nde.

Ghalayini säger att Beirutborn­a ännu inte fått någon informatio­n av myndighete­r om vad som kan ha orsakat explosione­n.

 ?? FOtO: HASSAN AMMAR / tt-AFP ?? Libanesisk statsägd media uppger att explosione­rna som skakade Beirut ägde rum i en varuhusbyg­gnad för fyrverkeri­er.
FOtO: HASSAN AMMAR / tt-AFP Libanesisk statsägd media uppger att explosione­rna som skakade Beirut ägde rum i en varuhusbyg­gnad för fyrverkeri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland