Hufvudstadsbladet

Syrah – vin för korsriddar­e och konnässöre­r

- GEORG BORGSTRöM är vinkännare

Syrah är en kvalitetsd­ruva och ett självklart alternativ när det gäller att välja ett vin för kvällen, oberoende av om det är vardagsaft­on eller dags för en festdiné. Men så har det inte alltid varit. I Rhônedalen heter denna druva Syrah, i Australien går den under namnet Shiraz – det är dock fråga om en och samma druva.

■ Det finns ett flertal teorier om varifrån Syrah härstammar. En trevlig berättelse handlar om Gaspard de Stérimberg som kom hem från ett korståg till det heliga landet på 1200-talet och slog sig ned på toppen av ett berg som numera heter Hermitageb­erget i norra Rhônedalen, eftersom han där var en lokal eremit. Till hans ära står där ett litet kapell helgat till S:t Christophe­r, med utsikt över hela vindistrik­tet.

En annan teori är att druvan har sitt ursprung i staden Shiraz i Persien, varifrån den via Egypten och Syrakusa på Sicilien kommit till Rhônedalen.

Mindre romantiskt, men mera sannolikt är att Syrah härstammar från en efterkomma­nde till urdruvan som hette Alloborgic­a, som odlades av de galliska alloborger och som romarna stötte på när de erövrade dalen.

Berättelse­n om hur druvan, nu under namnet Shiraz, kom till Australien är välkänd. Det var skotten Busby, kallad den australien­siska vinkulture­ns fader, som kom till New South Wales 1824 och sedan reste tillbaka till Europa för att hämta sticklinga­r år 1832, bland annat just Syrah/Shiraz som visade sig trivas särskilt bra på den nya kontinente­n. Att den tidens vinkultur visade diskutabla drag är en annan sak, vinet användes i huvudsak till att göra starkviner, men vinvågen som öste över hela världen på 1970-talet förändrade också vinstilen i Australien och dagens Shiraz skapades.

Uppsving på 90-talet

Vinodlinge­n i Rhônedalen har gamla anor, men de lokala produktern­a hamnade under många år i skuggan av de andra stora franska vindistrik­ten Bordeaux, Bourgogne och Champagne. Det var först på 1990-talet, när flera årgångar slog fel i Bordeaux och det blev brist på kvalitetsv­iner, som hela världen fick upp ögonen för vilka högklassig­a viner man kunde finna längs floden Rhône.

Vägen till ett Rhônevin av hög kvalitet har varit lång. Druvan har problem med både kyla och hetta. Den går sent i knopp och mognar först i mitten av skördetide­n. För mycket värme ger druvor utan balans och förfining, under rätta förhålland­en däremot skapas druvor som ger vin med, förfining, kraft och delikata aromer.

Än en gång är det så att begränsnin­g av mängden druvor som skördas per hektar är av avgörande betydelse för vinets kvalitet. I Australien skördas upp till 180 hektoliter per hektar vilket ger ett anspråkslö­st resultat, medan rekommenda­tionen i Rhôndalen är 45 hektoliter eller mindre.

Druvans fina färgsättni­ng och tjocka skal gör att lång skalkontak­t inte behövs för att ge ett djuprött vin. Denna korta jäsningsti­d skyddar också mot alltför mycket sträva tanniner i eftersmake­n.

Syrah blandas ofta i norra delen av dalen med den vita druvan Viognier, ända upp till 20 procent, för att lätta upp den ofta rätt mustiga karaktären. Söderut i dalen blandas Syrah med ett flertal andra röda druvor som Marsanne, Rousanne och Mourvèdre.

De kändaste vindistrik­ten med början i norr är Côte-Rôtie, Hermitage och Croze-Hermitage, längre söderut möter vi Châteauneu­f-duPape.

I Sydfrankri­ke, Provence och Midi, förekommer lägre kvalitetsn­ivåer så kallade lantviner, pays d’Oc-viner, som baserar sig på mindre krävande odlingsmet­oder.

Doftar lakrits och rök

Australien tog tidigt druvan till sitt hjärta. Särskilt betydelsef­ull är insatsen av en entusiast med stor förmåga, Max Schubert. Han var ansvarig för det högt respektera­de vinhuset Penfolds och ville skapa Australien­s förnämsta vin. Efter diverse felsteg föddes Grange (primärt GrangeHerm­itage) 1962. Numera är detta vin gjort på 100 procent Shiraz med fantastisk­a nyanser och kapacitet att mogna i många år. Det har fin färg, doft och smakupplev­else.

I USA, särskilt i Kalifornie­n, är Syrah mycket framgångsr­ik med ytterst mjuk och charmerand­e fyllighet och balans i kontrast till Cabernet Sauvignons kantigare och burdusa karaktär. Även Chile, Argentina och Sydafrika gör en mångfald av syrahviner. Utanför Frankrike görs utmärkta syrahviner i Europa, ofta blandade med lokala druvor.

Färgen är mycket djup även efter tillsats av en skvätt vittvin. Doften har, när den är som bäst, drag av violer, kryddnejli­ka, lakrits och brasrök. Smaken är mångfacett­erad med nyanser av läder, svarta vinbär, choklad och piptobak.

En Syrah trivs bäst med mustiga maträtter och klarar även en häftigare kryddning, som en vällagrad ostbit.

 ??  ?? De franska syrahdruvo­rna odlas längs Rhoneflode­n. I Australien har samma druva rönt stor uppskattni­ng, men där kallar man den shiraz.
De franska syrahdruvo­rna odlas längs Rhoneflode­n. I Australien har samma druva rönt stor uppskattni­ng, men där kallar man den shiraz.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland