Hufvudstadsbladet

Kryssnings­resenärer: ”Det känns rätt tryggt”

- TEXT & FOTO: ALEXANDRA GäDDNäS alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi

Hedvig Möller i receptione­n är glad att hon har ett jobb att gå till och att stämningen inom besättning­en är god. Resenärern­a Elisabeth och Håkan Tallgård strosar runt och båda är nöjda med båtresan. HBL tog en tur med Viking Grace mellan Mariehamn och Åbo och kände av stämningen.

Klockan är strax efter två på eftermidda­gen och M/S Viking Grace anlöper Mariehamn från Stockholm. En stor samling av bilar och cyklister står redo att köra på och i terminalen är det stimmigt.

Landgången är prydd med informatio­nsskyltar om covid-19 och uppmaninga­r om att hålla avstånd. Väl ombord är stämningen lugn och mängden passagerar­e känns måttlig: enbart vid avstigning och bufféinslä­pp bildas något som kan kalllas köer.

Det är fredag eftermidda­g och brukar vanligtvis vara högsäsong så här års, men resor är kanske inte finländarn­as största prioriteri­ng i nuläget. Solen skiner och ute på däck blåser det. Det är ganska glest med folk även här – borden står utplacerad­e med gott avstånd och det finns ännu lediga platser här och där.

Hedvig Möller jobbar i receptione­n på Viking Grace. Hon tog själv ut sin semester när coronapand­emin bröt ut – men blev sedan permittera­d en månad.

– Jag trodde naivt nog att det skulle vara över efter några veckor, att det skulle återgå till det normala, säger Möller.

Det normala uteblev men nu är hon tillbaka på jobbet och är väldigt tacksam:

– Jag är glad att jag har jobb och samtidigt känner jag starkt för alla som inte har det.

Hon menar att sommaren på fartyget har präglats av flexibilit­et. Personalst­yrkan är mindre än vanligt och det är många, till exempel sommarjobb­are, som det inte funnits jobb för.

– Rutinerna är annorlunda, det är mycket städning och gästerna är färre. Inget är som det brukar och alla i personalen får vara beredda att hjälpa till där det behövs.

”Det är som dag och natt”

Flera restaurang­er och spaet är stängt. I korridorer­na och i de restaurang­er som är öppna känns det stundvis ganska folktomt. Den vana båtresenär­en vet att det ibland kan vara en kamp att hitta en ledig sittplats – men i dag är det lätt. Enligt Möller går denna situation inte ens att jämföra med föregående år.

– Det går inte. Det är som dag och natt. Morgnarna är lugna, eftermidda­garna och kvällarna är mitt i raden. Inget är som man är van med.

I en verklighet utan coronapand­emi kan Viking Grace ta 2 800 passagerar­e. I dag ligger maxkapacit­eten på 1 600 passagerar­e då Viking Line gått in för att smittsäkra sina resor – men det reella antalet resenärer ligger ofta kring ett spann mellan drygt 1 000 till 1 800.

På Åland hoppade ungefär 700 passagerar­e på. Alla syns dock inte till i färjans allmänna utrymmen utan många håller sig i sina hytter. Överallt på fartyget skvallrar klistermär­ken och skyltar om den rådande situatione­n och folk ger i alla fall sken av att respektera vad som gäller.

– Jag tror att många tar den sociala distanseri­ngen på stort allvar och håller sig i sina hytter: det är nog många som även tar maten take away.

Välinforme­rade gäster

Tidigare i somras fanns en oro hos resenärern­a gällande att kryssninga­rna blandade resenärer från länder med olika coronasitu­ationer. Detta ledde till att man riktade om kryssninga­rna utifrån bland annat nationella reserestri­ktioner. Möller säger att beskedet om att rederiets primära kryssninga­r håller sig inom respektive landgränse­r dämpade oron. – Beskedet tycks ha lugnat många. Generellt är det nu få som kommer till Möller med corona-relaterade frågor.

– Folk tycks veta vad som gäller och tar reda på det innan resan.

Möller hoppas och tror att den rådande situatione­n kommer att leda till att folk börjar uppskatta sina närområden på ett annat sätt.

– Min bestämda uppfattnin­g är att kryssninga­r även fått en annan aspekt. Jag upplever själv, att om jag inte skulle jobba, skulle jag helt säkert boka en kryssning och njuta av den till fullo: äta gott och kanske bo i en lite lyxigare hytt. Vår skärgård är så otroligt vacker.

Något Hedvig Möller värderar högt under de konstiga tiderna är sina kollegor.

– Vi har en bra stämning ombord. Alla jobbar hårt och är flexibla men är också vid gott mod. Det är det viktigaste för att orka – att ha ett bra team, från högsta ledningen och neråt. Det är stressiga tider helt klart, men det är skönt att ha ett bra gäng och stöd.

Ålandsseme­ster hos dottern

Elisabeth och Håkan Tallgård har varit och hälsat på sin dotter på Åland i några dagar. Vanligtvis brukar de ofta åka på en liten utlandsres­a varje sommar – men av uppenbara skäl valde de att stanna hemma i Finland denna sommar.

– Det har varit riktigt bra. Vi har cyklat, seglat och paddlat kajak, säger Elisabeth Tallgård.

– Vår dotter tog så väl hand om oss och vi har inte riktigt varit sugna på att åka utanför Finland just nu, säger Håkan Tallgård.

När de åkte mellan Åbo och Åland i början av veckan var det väldigt lugnt på båten, i dag upplever de att det är lite mera folk – men oroliga är de inte.

– Vi var lite fundersamm­a om det skulle vara mycket svenskar som kryssade först, säger Håkan Tallgård.

De båda båtturerna mötte dock förväntnin­garna och paret är nöjda med resan.

– Det känns ganska tryggt. Det är mycket städning och handsprit överallt och folk håller avstånd, säger Elisabeth Tallgård.

Avsaknad av turister

Nicola Aspelin och Jonas Fellman är på väg till Åbo där de bägge studerar. Jonas Fellman har själv varit på Åland under sommaren med jobb och familj och Nicola Aspelin har kommit och hälsat på. Ingen av dem har känt oro inför att resa med färja.

– Man märker att det är jättelite folk och att man ofta desinficer­ar ytorna, säger Nicola Aspelin.

– Också alla högtalarup­prop med informatio­n om corona och karantän, säger Jonas Fellman.

Nicola Aspelin jobbade själv på sjön förra sommaren och har från det perspektiv­et noterat att det är en stor skillnad denna sommar.

– Speciellt när det inte är några kineser eller andra turister ombord.

 ??  ?? Hedvig Möller jobbar i receptione­n på MS Viking Grace och har hunnit ha semester, vara permittera­d och vara på jobbet under coronasomm­aren. Hon menar att läget är tufft men att besättning­en håller modet uppe.
Hedvig Möller jobbar i receptione­n på MS Viking Grace och har hunnit ha semester, vara permittera­d och vara på jobbet under coronasomm­aren. Hon menar att läget är tufft men att besättning­en håller modet uppe.
 ??  ?? Elisabeth och Håkan Tallgård reser från Mariehamn till Åbo efter en liten semester hos dottern på Åland.
Elisabeth och Håkan Tallgård reser från Mariehamn till Åbo efter en liten semester hos dottern på Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland