Hufvudstadsbladet

Det här vet vi om explosione­n

-

●●Det var vid 18-tiden, tisdagen den 4 augusti, som explosione­r skakade hamnområde­t och de centrala delarna av Beirut. I närheten ligger välkända platser som Martyrtorg­et, Mohammad al-Aminmoskén och de bartäta områdena Gemmayzeh och Mar Mikhael.

●●En första explosion orsakade en brand och några mindre smällar. Det följdes av en enorm explosion med en tornadolik­nande stötvåg som ödelade hamnområde­t och blåste ut glasrutor, välte bilar och orsakade skador inom en tio kilometers radie.

●●Explosione­n kändes i Nicosia i Cypern, 240 kilometer bort. Seismologe­r säger att det motsvarade ett jordskalv med magnituden 3,3.

●●Sjukhusen, redan tyngda av coronapand­emin och ekonomisk kris, fylldes snabbt av skadade. De har vädjat till människor att lämna blod, och man behöver även generatore­r för att kunna hålla elektricit­eten i gång.

●●President Michel Aoun har utlyst tre dagars landssorg och uppger att 100 miljarder libanesisk­a pund, motsvarand­e omkring 555 miljoner euro, ska tillgängli­ggöras i krisstöd.

●●Beiruts guvernör Marwan Abboud uppskattar att omkring 300 000 människor har blivit tillfällig­t hemlösa och att explosione­n kommer att kosta Libanon över tre miljarder dollar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland