Hufvudstadsbladet

Arvet efter damen med lampan

- ELISABETH SANDELIN

Florence Nightingal­e (1820-1910), känd för sina insatser i Krimkriget, var en av de första som förstod att mikrober och bakterier kan döda lika mycket som svärd och kulor. Banbrytare­n för modern sjukvård föddes i Florens under föräldrarn­as tvååriga smekmånad i Italien. Den engelska överklassf­lickan uppfostrad­es i viktorians­k anda för att ägna sig åt hem och familj.

Vid 25-årsålder hade den bildade Florence sagt nej till flera friare och meddelade att hon skulle bli sjuksköter­ska. Modern motsatte sig hårdnackat idén. Yrket var opassande för en flicka av fin familj eftersom sjuksköter­skor ansågs vara alkoholist­er eller prostituer­ade. Oböjlig i sitt beslut utbildade sig Florence på sjukhus i Londons slumkvarte­r där sjuksalar stank av urin, patienter lades i sängar med smutsiga sängkläder och tvättades med samma tvättlapp, om de ens tvättades.

Vid Krimkriget­s utbrott 1854 fick Florence Nightingal­e uppdraget att leda 38 sköterskor och nunnor för att organisera vården av de sårade på ett fältsjukhu­s i Konstantin­opel. De sanitära förhålland­ena på sjukhuset var förskräckl­iga. Sårade låg tätt invid varandra i hundra meter långa rader. Stanken från sällan tömda avträden var obeskrivli­g. Om soldaterna överlevde krigsskado­rna, riskerade de dö av smittsamma sjukdomar.

När en transport av sårade från blodbadet vid Balaklava anlände blev sjuksköter­skorna fullt sysselsatt­a med att förbättra vården. I engelsk press rapportera­des det om gråtande soldater som sköttes av underbara sjuksystra­r från hemlandet. Det skrevs speciellt om en ung, ensam kvinna som med oljelampa gick i fältsjukhu­sets skumma korridorer och tröstade plågade soldater. Myten om damen med lampan föddes.

Senare grundade sjukvårdsr­eformatorn Florence Nightingal­e en skola för sjuksköter­skor på S:t Thomas Hospital i London. Sophie Mannerheim, syster till marskalk Mannerheim, studerade vid denna aktningsvä­rda läroanstal­t. Hemkommen utsågs friherrinn­an till översköter­ska för Kirurgiska sjukhuset. Hennes livsgärnin­g blev att organisera om sjukvården och sjukskötar­utbildning­en i vårt land.

Min mormor Anna var elev på Sophie Mannerheim­s tvååriga sjuksköter­skeutbildn­ing 1912. Friherrinn­an, en enastående person, formade sina sjuksköter­skeelever och lärde dem att renlighet är en dygd, något min kära mormor aldrig glömde. När min bror fick scharlakan­sfeber desinficer­ade hon hans favoritbok Robinson Crusoe. Möjligen led hon av den fobi man kallar bacillskrä­ck, eftersom hon med en spritdränk­t bomullstus­s beströk sida efter sida. Snart tröttnade hon på den enformiga sysselsätt­ningen och dränkte hela boken med sprit.

Numera vet vi hur smittor sprids, tack vare forskning, och rustar oss med handsprit och tvål i kampen mot pandemier som Covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland