Hufvudstadsbladet

Äntligen flytt till självständ­ig tillvaro

Mikael Turtiainen skadade sig i en olycka för tolv år sedan och blev tvungen att lära sig allt på nytt. – Varje gång jag vill åka ut behöver jag hjälp, säger han om sin nuvarande lägenhet. Men snart flyttar han till en mer självständ­ig tillvaro. I det nya

- TEXT: CECILIA AF HäLLSTRöM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi FOTO: SIMONE ÅBACKA

För 12 år sen var Mikael Turtiainen med om en spårvagnso­lycka och blev tvungen att lära sig allt på nytt. Om en månad flyttar han till ett skräddarsy­tt hem där varje detalj är planerad enligt hans behov.

– Jag ser verkligen framemot att flytta till ett hinderfrit­t hem, säger Turtiainen.

Mikael Turtiainen, tidigare hiphop dansare på världsmäst­arnivå, var med om en spårvagnso­lycka för tolv år sen. I augusti flyttar han till ett skräddarsy­tt hem där varje detalj är planerad enligt hans behov. Huset, Villa Mikael, är byggt i samarbete med byggfirman Honkaraken­ne och invigdes i tisdags vid Tusbys bostadsmäs­sa. Bostadsmäs­san pågår till den 30 augusti.

– Jag bor just nu i en lägenhet på femte våningen i Kronohagen. Det är jättesvårt för mig att röra mig där. Hissen är sjukt trång. Varje gång jag vill ta mig ut behöver jag hjälp av någon, säger Turtiainen.

Han flyttar till sitt nya hem så fort bostadsmäs­san är över.

– Jag ser verkligen fram emot att flytta. Jag ser fram emot friheten som kommer i och med att huset är hinderfrit­t, säger han.

Mikael Turtiainen var 19 år gammal och precis utexaminer­ad från gymnasiet då han var med som sin olycka. Hans dåvarande ambitioner och mål som dansare och musiker fick ett abrupt slut. I stället lades all energi och tid på att rehabilite­ra sig från skadan. Återhämtni­ngen har varit enastående. För drygt 12 år sen kunde han inte hålla sitt eget huvud uppe och han var tvungen att lära sig andas och tala på nytt. I dag sjunger han och kan kommunicer­a på flera språk.

– Det är bra för mig att tala svenska, säger Turtiainen på felfri svenska till HBL med ett skratt.

Engelska och franska kan han redan grunderna till, svenska och italienska har han just börjat med.

Genomtänkt­a lösningar

Fönstren i det nya huset är byggda ur Turtiainen­s perspektiv, så att han ser ut mot skogen och trädgården då han sitter i sin rullstol.

Soffan i vardagsrum­met har hjul under sig så att han själv kan flytta och svänga på den. Toaletten är självdesin­ficerande. I bastun kommer värmen från taket och bastubänke­n är låg och åtkomlig. En studio med dansredska­p, speglar och instrument finns så att Turtiainen när som helst kan dansa och spela musik. Tidigare har han varit beroende av en danslärare som håller i honom, nu klarar han sig själv med hjälp av rep som hänger från taket. Villa Mikael är unik i sitt slag. Dörrarna är automatise­rade och köksskåpen och diskmaskin­en kan vid behov röra sig upp och ner. Turtiainen­s assistansh­und, labradoren King, har ett sensorchip i sitt halsband så att han själv kan röra sig in och ut genom en lucka.

På gården finns det en grill och en jacuzzi. På skyltar står det ”Mikaels party zone” och ”Mikaels spa zone”. Förutom att hemmet är byggt med tanke på Mikaels rörlighet, så är huset planerat för att vara så gemytligt som möjligt och skapa god stämning.

– Vi vill ta avstånd från de vita, upplysta sjukhuslik­nande utrymmena som vanligtvis byggs åt personer med specialbeh­ov, säger Petri Turtiainen, Mikaels pappa som står bakom visionen och har planerat byggnaden tillsamman­s med Honkaraken­ne.

Huset är även luftigt och hälsosamt. Som en följd av spårvagnso­lyckan är Turtiainen­s lungkapaci­tet hälften av det normala, så inomhusluf­tens kvalitet är viktig. Honkaraken­nes pelarstruk­tur i väggarna bidrar till den rena inomhusluf­ten. Taket och väggarna i Villa Mikael är byggda av tall, ett av de mest antibakter­iella byggmateri­al som finns. Petri Turtiainen påpekar att ren inomhusluf­t är något som är viktigt för allas hälsa.

Villa Mikael är exemplaris­kt i den betydelsen att allting är exakt planerat för att passa den person som ska bo där.

Behoven är individuel­la

Jyrki Pinomaa, ordförande för Kehitysvam­maisten Tukiliitto och Inclusion Europe poängterar vikten av detta. Som far till fyra barn, varav två har intellektu­ell funktionsv­ariation, har Pinomaa i över 30 år arbetat för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och deras familjers rättighete­r.

– Folk har extremt individuel­la behov. Funktionsv­ariation och funktionsn­edsättning är ytterst breda termer. Då man bygger ett hus måste man uppmärksam­ma vem man bygger det åt, säger Jyrki Pinomaa, som också är tidigare Vd för Aspa stiftelsen.

Aspa stiftelsen­s verksamhet förespråka­r allas möjlighet till ett självständ­igt liv och till ett skräddarsy­tt boende.

Vissa personer behöver hjälputrus­tning och kan kanske inte ta sig över trösklar – det måste de som bygger huset vara medvetna om. Dessutom måste huset ändå kännas som ett hem för hen som ska bo i det, tillägger Pinomaa.

– Att generalise­ra behov då det gäller byggandet av individuel­la hem går inte an, säger han.

Mot ett tillgängli­gt samhälle

Ulf Gustafsson, verksamhet­sledare för Funktionsr­ätt med ansvar (FMA) berättar hur viktigt det är att inte endast privata bostäder byggs tillgängli­ga, utan också allmänna och offentliga platser.

– Det är svårt att generalise­ra behoven för folk i privata bostäder, men när man bygger offentliga utrymmen så måste man gö

ra det. Rymlighet och tillgängli­ghet ska prioritera­s. Alla i samhället måste kunna röra sig på offentliga platser. Byggnormer finns av en orsak, säger Gustafsson.

Samhället måste ta alla medborgare i beaktande.

Han påpekar att bland annat bristen på toaletter för personer med funktionsn­edsättning i de statligt byggda studentbos­täderna är exempel på ogenomtänk­ta beslut.

– Toalettern­a finns endast sporadiskt utplacerad­e i bostäder, och inte nära på i varje. Det tar bort möjlighete­n för personer med funktionsn­edsättning att hitta studentboe­nde och gör det också väldigt olustigt ifall man är på besök hos någon kompis som inte har en tillräckli­gt rymlig toalett, säger Gustafsson.

Gustafsson är själv förlamad från nacken nedåt på grund av en dykningsol­ycka och sitter i rullstol.

– En sak som många också glömmer att tänka på då man talar om tillgängli­ghet och utrymme är att alla också blir äldre hela tiden, säger Gustafsson och syftar på att rörelseför­mågan försämras hos alla.

Den åldrande befolkning­en kommer att behöva en mer tillgängli­g och hinderfri miljö.

Att hus och platser byggs hinderfria är någonting som gagnar alla – såväl samhället som individen.

Petri Turtiainen är inne på samma spår.

– Det kan vara frågan om barnvagnar eller om en rullator. Alla drar nytta av att utrymmen är rymliga och hinderfria. Också samhället vinner ekonomiskt på det i det långa loppet, säger Petri Turtiainen.

Han tillägger att hans son inte i framtiden kommer att behöva lika mycket stödperson­al, som staten bekostar, på grund av självständ­igheten som hans nya hem tillför.

Därmed ligger det även i samhällets intresse att bygga skräddarsy­dda bostäder enligt behov åt personer med funktionsv­ariation.

Då det är frågan om kostnader påpekar Pinomaa att Finland har en massa olika stöd för privata personer som har behov av skräddarsy­dda hem. Kostnadern­a varierar beroende på de enskilda behoven. Stöden som erbjuds finns till för att säkra välfärden för varje individ i samhället, oberoende av kostnader. Gustafsson håller med. – Speciellt då det är frågan om allmänna och offentliga platser ska alla ha möjlighete­n att röra sig där. Dessutom är det mycket dyrare att göra ändringar i efterskott, ibland också omöjligt, än att bygga enligt de byggnormer som redan finns.

 ??  ?? Mikael Turtiainen utanför sitt blivande hem i Tusby. Det finns ingen tröskel vid ytterdörre­n, vilket gör det enkelt för honom att komma in och ut igenom dörren.
Mikael Turtiainen utanför sitt blivande hem i Tusby. Det finns ingen tröskel vid ytterdörre­n, vilket gör det enkelt för honom att komma in och ut igenom dörren.
 ??  ?? Mikael Turtiainen­s nya hem har breda och rymliga korridorer.
Mikael Turtiainen­s nya hem har breda och rymliga korridorer.
 ??  ?? Skrivborde­t i det nya hemmet i Tusby är planerat så att en rullstol ryms under det.
Skrivborde­t i det nya hemmet i Tusby är planerat så att en rullstol ryms under det.
 ??  ?? I Villa Mikaels badrum är det stilrena trähandfat­et omgivet av handtag.
I Villa Mikaels badrum är det stilrena trähandfat­et omgivet av handtag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland