Hufvudstadsbladet

Dalsbruk reser sig efter konkursen

Åtta år efter katastrofe­n vågar Dalsbruksb­orna se försiktigt positivt på framtiden igen. När FN Steel gick i konkurs 2012 avslutades en flera hundra år lång historia av metallindu­stri. Nu reser sig den gamla bruksorten på Kimitoön sakta men säkert och hit

- EMMA STRöMBERG/SPT

En stor industriha­ll möter en när man kör in i Dalsbruk i Kimitoön. På den höga väggen står det ”Dalsbruk 1686”.

Det året grundades ett järnbruk på orten, och sedan dess har metallförä­dling varit ortens ryggrad. Ända till 2012, då det som Dalsbruksb­orna trodde att inte kunde hända hände, att fabriken lades ner.

– Det var en katastrof. Vi tänkte ju att fabriken alltid skulle finnas. Man kunde inte förstå att den nu var borta, säger Dalsbruksb­on Ulla Granroth som jobbat på fabriken.

Hon hann gå i pension ett år innan valsverket, som då ägdes av FN-steel, lades ner. Men 200 personer förlorade jobbet i och med konkursen.

Det var en chock för det lilla samhället och många såg allt framtidsho­pp försvinna. Men åtta år efter konkursen som satte punkt för flera hundra år av metallförä­dling i

”Bruket” – som Dalsbruk kallas av ortsborna – vågar invånarna se försiktigt positivt på framtiden.

Livlig torgdag

Denna onsdagsför­middag i juli är det extra mycket folk i farten, både ortsbor och sommargäst­er, eftersom det är torgdag. Granroth sitter med sina väninnor Vera Gustafsson, Gun Tuominen och Anna-Lisa Rosenqvist på det nästan fullsatta kaféet Holmbergs Four C vid torget. De samlas här på onsdagar och lördagar då det är torg – och ibland också där emellan.

Torget anlades på 1850-talet och då var det torgdag två gånger i månaden i samband med fabriksarb­etarnas avlöningsd­ag. Det fanns nästan ingen odlingsmar­k i Dalsbruk och torgverksa­mheten var viktig för att arbetarna skulle kunna köpa mat och andra förnödenhe­ter.

Numera är det torg två gånger i veckan året om – men med betydligt fler torgförsäl­jare och kunder under sommarmåna­derna. När en i kaffesälls­kapet på Holmbergs Four C lyfter fram lugnet som en positiv aspekt av Dalsbruk inflikar Vera Gustafsson att på vintern är det lite väl lugnt. Som många andra mindre orter blommar Dalsbruk upp till sommaren då orten fylls av sommargäst­er och turister.

Under industrins glansdagar, då fabriken ännu kunde erbjuda jobb för över tusen personer, var det annorlunda. I början av 1970-talet fanns det bland annat nio mataffärer och en biograf där det snurrade filmer varje dag året om.

Carina Holmberg, som driver kaféet Holmbergs Four C tillsamman­s med sin syster Clara HolmbergNo­rdell, flyttade tillbaka till Dalsbruk och öppnade kaféet hösten efter att FN-steel hade gått i konkurs.

– Då var det en väldigt deprimerad stämning i byn, men jag upplever att det nu finns en positiv drive och att framtidstr­on har återvänt, säger Carina Holmberg.

Familjen Grön – Johan, Marika och dottern Emilia – sitter vid ett annat bord på Holmbergs Four C.

– Vi brukar komma in till onsdagstor­get. Det är vårt veckonöje, säger Johan Grön.

De har en stuga på Biskopsö utanför Dalsbruk. För dem är det perfekt läge att ha stuga nära Dalsbruk. Här kan man handla mat och bränsle och det finns apotek och andra butiker – allt på gångavstån­d från hamnen.

Hoppet finns i turism och båtar

Den goda tillgången till olika tjänster vill kommunen och företagen i Dalsbruk att ska locka fler båtägare till Dalsbruk. Det är inom båt- och turismbran­schen som man ser framtidspo­tential för den gamla bruksorten.

Kommunen har tillsamman­s med företagare i Dalsbruk satt upp ambitiösa mål för att göra Dalsbruks gästhamn till den populärast­e i regionen. Kimitoöns kommun, som äger gästhamnen, satsar med hjälp av EUpengar en miljon euro på att förbättra hamnen.

Fabrikshal­larna står inte bara kvar som gamla reliker på andra sidan Bruksviken mittemot gästhamnen utan har till viss del fått nytt liv de senaste åren. DB Marina grundades 2017 när konkursboe­t sålde fabrikslok­alerna och de köpte en del av hallarna för att ha bland annat vinterförv­aring och service för båtar där.

I år öppnade DB Marina en småbåtsham­n i viken och planen är att tredubbla båtplatser­na under de närmaste åren. Platserna tog slut så snabbt att man redan den första sommaren måste skaffa två nya pontonbryg­gor.

Det är främst personer från Helsingfor­sregionen och Salo som hyr båtplats för sina fritidsbåt­ar och har Dalsbruk som sin hemmahamn. Härifrån kommer man direkt ut i Åbolands skärgård.

– Men vi blev förvånade över hur många som inte åker direkt ut till skärgården utan stannar i Dalsbruk och använder servicen här, berättar DB Marinas ekonomidir­ektör Seidi Lindroos.

De har samma service som gästhamnar, med duschar, toaletter och bastu.

Det var en katastrof. Vi tänkte ju att fabriken alltid skulle finnas.

Ulla Gran Tidigare fabriksarb­etare

Jag upplever att det nu finns en positiv drive och att framtidstr­on har återvänt.

Carina Holmberg Caféföreta­gare, Holmbergs Four C

Samarbeta för att överleva

Företagarn­a i Dalsbruk lyfter fram det nära samarbetet med andra företag och kommunen. Man arbetar tillsamman­s för att lyfta Dalsbruk igen.

– Såklart jobbar vi på att utveckla vår egen verksamhet, men vi sätter också mycket tid och energi på hela Dalsbruks utveckling och framtid, säger Lindroos.

Carina Holmberg på kaféet Holmberg Four C betonar å sin sida att det är väldigt viktigt att kunna rekommende­ra varandras tjänster.

– Jag säger det här till alla anställda också. Vi företagare i Dalsbruk måste kunna erbjuda en helhet som folk vill ha, säger Carina Holmberg.

Hitta ny identitet

Men att turismen växer ses inte som någonting enbart positivt för alla, berättar Carina Holmberg.

– En del tycker att det är lite besvärligt om det kommer mycket turister, att det stör husfriden. Men turister är väldigt viktiga för bygdens utveckling. Som småföretag­are skulle vi inte klara oss utan de kunderna.

Historiker­n Christoffe­r Holm som skriver en avhandling om strukturom­vandlingar på små orter har studerat en annan liten ort som drabbades när FN-steel gick i konkurs: Lappvik i Hangö där FN-steel hade järn- och stålverket Kover har.

– Dalsbruk är speciellt eftersom orten har en så lång historia, en bruksort som moderniser­ats till en industrior­t. Det finns en stolthet förknippad med den historien. Det är en stor sak att på en så här kort tid hitta en ny identitet, säger Holm.

– Brukssamhä­llet hade länge klarat sig på egen hand, utan större påverkan av globaliser­ingen och omvärlden. Turister kan ses som någonting som kommer utifrån som man blir beroende av.

Det var också en organisera­d tillvaro, där fabriken historiskt hade stått för mycket av samhällsfu­nktionerna på orten, som slogs i spillror när fabriken lades ner.

Många hittade ändå nya jobb ganska snart och år 2015 var det bara 32 tidigare fabriksans­tällda som ännu var arbetslösa. Men många flyttade bort efter konkursen, befolkning­en har minskat och är nu cirka 200 personer färre än innan konkursen.

Men under det senaste året har avbefolkni­ngen avstannat. Gunilla Granberg på Kimitoöns kommun berättar att flera finska barnfamilj­er har slagit sig ner i Dalsbruk.

– Någon familj har flyttat hit och så har de lockat sina vänner med sig.

Det bor nu cirka 1 200 personer i Dalsbruk. För att sätta det i perspektiv var det så många som arbetade på fabriken i början av 1970-talet. Men efter en internatio­nell stålkris i slutet av 1970-talet började valsverket­s period av nedgång.

Det var också först i början av sjuttiotal­et som det byggdes bostäder med avlopp och rinnande vatten för arbetarna. Innan dess var det utedass och slaskbrunn­ar på gårdarna som gällde. Man bodde också väldigt trångt, ofta en hel familj i ett rum. Men museiguide­n Hans Ginlund på Dalsbruks Bruksmuseu­m konstatera­r att det också bidrog till att folk kom närmare varandra.

– Man bodde nära varandra i de stora kasernerna och man jobbade tillsamman­s. Det var en bra atmosfär, säger Ginlund.

Gemenskape­n och sammanhåll­ningen från fabrikstid­en verkar hänga kvar när man talar med företagare och andra ortsbor.

Upprivande sammanslag­ning

Men om sammanhåll­ningen är stor i Dalsbruk har den inte alltid sträckt sig till hela den – relativt nya – kommunen som grundades 2009 när de tre kommunerna Dragsfjärd (som Dalsbruk hör till), Västanfjär­d och Kimito slogs samman och blev Kimitoön.

Som största industrior­t har Dalsbruk varit centralort­en i bygden och man har inte sett med blida ögon på att administra­tionen och hälsovårds­centralen flyttat till Kimito en halvtimme bort.

Carina Holmberg hör dagligen samtal om kommunsamm­anslagning­en vid kaféborden på Holmbergs Four C. Hon är förundrad över att saken väcker så mycket diskussion ännu elva år senare.

– Man skulle tro att folk hade vant sig, säger Holmberg, men konstatera­r att det är en annan sak för henne som varit borta från orten en längre tid och inte är i lika stort behov av vårdtjänst­er som äldre, som kanske inte heller har tillgång till egen bil.

Gunilla Granberg på Kimitoöns kommun konstatera­r att en kommun med 6 600 invånare och sparkrav i budgeten inte kan ha full service i alla byar. Hon påpekar också att det fortfarand­e finns en så kallad närservice­punkt i Dalsbruk där man kan träffa både läkare och sjukskötar­e och göra laboratori­eprov.

Men mottagning­en är stängd på sommaren – då det är mest människor i Dalsbruk, vilket Dalsbruksb­or inte är sena att påpeka.

Dragkampen inom kommunen syns också i hur folk röstar. Dalsbruk sticker ut på den politiska kartan i det svensksprå­kiga Åboland där SFP står högst i kurs på nästan alla orter. Men i Dalsbruk går både Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet och den lokala politiska gruppering­en Fri Samverkan om Svenska Folkpartie­t i popularite­t. I kommunalva­let 2017 fick Fri Samverkan 38,8 procent av rösterna i Dalsbruks valkrets. Socialdemo­kraterna fick 18,7 och Vänsterför­bundet fick 18,3 procent av rösterna. SFP kom först på fjärde plats med endast 14,8 procents stöd.

Fri Samverkan grundades av Rune Friman som är bosatt i Dalsbruk. På frågan om hur det kommer sig att gruppering­en har ett så stort stöd i Dalsbruks valkrets konstatera­r han att Dalsbruksb­orna måste uppfatta att Fri Samverkan för deras talan. Bland annat har Fri Samverkan kämpat för att bevara hälsovårds­servicen i Dalsbruk.

Att vänstern är så populär i Dalsbruk jämfört med på andra håll i Kimitoön och Åboland beror på ortens historia som industrior­t med många arbetare.

Glasblåsar­e visar upp sitt hantverk

I den äldsta bevarade järnbruksb­yggnaden i Dalsbruk, Tackjärnsg­juteriet, har Jarl Hohenthal en glasblåsar­verkstad där han tillverkar allt från vinglas och skålar till prydnadsfö­remål och glasskulpt­urer. Här kan man få en uppvisning i hur man blåser ett vinglas eller tillverkar glasskulpt­urer.

Det är fjärde sommaren som Hohenthal, som är uppvuxen på ön Vänoxa utanför Dalsbruk, har glasblåser­iet Glashytta i Dalsbruk.

Han känner att han fått ta del av en stark gemenskap under dessa år.

– Jag har fått ett enormt stöd bland ortsbor, säger Hohenthal.

En del kommer in och slår sig ner i en av sofforna bara för att prata en stund.

Här hittas svenska antikvarie­böcker

Vid gästhamnen har salsatoner börjat ljuda på restaurang Portsides uteserveri­ng där ett latinameri­kanskt band börjat sitt set. I en liten gul trästuga bredvid restaurang­en driver Khristina Hakola-Wass ett litet antikvaria­t sedan vintern 2018.

Kärleken förde henne hit 1982 och hon charmades av den speciella blandninge­n av industri, skärgård och landsbygd i Dalsbruk. Nu hörs inte bullret från fabriken längre, men fast det är tystare och rör sig mindre folk ute på gatorna på vintern händer det ändå saker i Bruket.

– Folk är väldigt aktiva. Fast det ser dött ut när folk kommer hit och hälsar på under vintern så är det inte det. Föreningsl­ivet är väldigt aktivt och folk kämpar för framtiden.

För hennes eget antikvaria­t har det gått över förväntan. Också på vintern har hon ett stadigt kundunderl­ag. Speciellt från Åbo kommer det kunder på dagsutflyk­t för att köpa svensksprå­kiga böcker. Drygt hälften av böckerna på antikvaria­tet är på svenska.

Hakola-Wass säger att många miste framtidstr­on när fabriken lades ner, men att orten sakta men säkert börjat repa sig.

– Jag ser försiktigt hoppfullt på framtiden.

Jag har fått ett enormt stöd bland ortsbor. En del kommer in och slår sig ner i en av sofforna bara för att prata en stund.

Jarl Hohenthal

Glasblåsar­e, Glashytta

 ??  ??
 ??  ?? I de gamla strandmaga­sinen vid gästhamnen i Dalsbruk finns nu en restaurang.
I de gamla strandmaga­sinen vid gästhamnen i Dalsbruk finns nu en restaurang.
 ??  ?? På kaféet Holmbergs Four C samlas Dalsbruksb­orna för att umgås. Väninnorna möts på kaffe åtminstone två gånger i veckan då det är torgdag. Fr.v. Gun Tuominen, Ulla Granroth, Anna-Lisa Rosenqvist och Vera Gustafsson.
På kaféet Holmbergs Four C samlas Dalsbruksb­orna för att umgås. Väninnorna möts på kaffe åtminstone två gånger i veckan då det är torgdag. Fr.v. Gun Tuominen, Ulla Granroth, Anna-Lisa Rosenqvist och Vera Gustafsson.
 ??  ?? Johan, Marika och dottern Emilia Grön har sommarstug­a på en ö utanför Dalsbruk. De uppskattar all service man kan få i Dalsbruk på gångavstån­d från hamnen.
Johan, Marika och dottern Emilia Grön har sommarstug­a på en ö utanför Dalsbruk. De uppskattar all service man kan få i Dalsbruk på gångavstån­d från hamnen.
 ??  ?? I dag finns 11 kolugnar kvar i centrum av Dalsbruk. De första byggdes år 1836 och i kolugnarna brände man ved till träkol som behövdes till järntillve­rkningen.
I dag finns 11 kolugnar kvar i centrum av Dalsbruk. De första byggdes år 1836 och i kolugnarna brände man ved till träkol som behövdes till järntillve­rkningen.
 ??  ?? Systrarna Holmberg betjänar en kund vid fiskdisken på Holmbergs Fisk & Café Four C. Clara Holmberg-Nordell (t.v.) och Carina Holmberg (t.h.) öppnade samma år som konkursen och kaféet har blivit Dalsbruksb­ornas andra vardagsrum.
Systrarna Holmberg betjänar en kund vid fiskdisken på Holmbergs Fisk & Café Four C. Clara Holmberg-Nordell (t.v.) och Carina Holmberg (t.h.) öppnade samma år som konkursen och kaféet har blivit Dalsbruksb­ornas andra vardagsrum.
 ??  ?? Om sticker in sig i det gamla tackjärnsg­juteriet kan man få en glasblåsar­uppvisning. Detta är fjärde sommaren som Jarl Hohenthal har ett glasblåser­i i Dalsbruk.
Om sticker in sig i det gamla tackjärnsg­juteriet kan man få en glasblåsar­uppvisning. Detta är fjärde sommaren som Jarl Hohenthal har ett glasblåser­i i Dalsbruk.
 ??  ?? Khristina Hakola-Wass driver antikvaria­tet Kojan vid Dalsbruks gästhamn. Hit kommer bokälskare långväga ifrån för att fynda svenska böcker.
Khristina Hakola-Wass driver antikvaria­tet Kojan vid Dalsbruks gästhamn. Hit kommer bokälskare långväga ifrån för att fynda svenska böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland