Hufvudstadsbladet

Beslut om munskydd väntas i dag

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Jag förstår mycket väl att det känns orättvist. Det tycker också jag. Så kommentera­r statsminis­ter Sanna Marin faktumet att de som rest utomlands och försätts i karantän kan få karantänsd­agpenning. Hon säger sig förstå den kritik mot karantänsb­eskedet som finns till exempel på Åland, men menar att Åland inte kan ha en annan linje än resten av landet.

Regeringen samlades på onsdagen för att förhandla om åtgärder på grund av coronaläge­t. I dag är besked att vänta om hälsosäker­heten vid gränserna, rekommenda­tionerna om munskydd och distansarb­ete. Det uppgav statsminis­ter Sanna Marin (SDP) på kvällen.

– När det gäller karantän är det fråga om myndighets­beslut. Smittskydd­släkare eller myndighete­r kan fatta beslut om huruvida ett flygplans eller fartygs resenärer ska beordras att testas eller beordras i karantän. Regeringen fattar inte ett politiskt beslut om det, utan det är hälsomyndi­gheternas sak och så har de också agerat.

– Vi förde också en diskussion om hur rättvist det är att människor som med vilje åkt till riskländer för en beordras karantän med full ersättning för inkomstbor­tfall, säger Marin.

Hon utesluter inte att man kan granska lagen på den punkten, men medger att det är en invecklad fråga.

Marin undviker att resa

De senaste dagarna har familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiurus (C) besked om tvångskara­ntän för dem som kommer till Finland från högrisklän­der sett till antal coronafall, väckt diskussion. Bland andra justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) överraskad­es av beskedet.

Sanna Marin säger att det handlar om en fråga som hör till Social- och hälsovårds­ministerie­t och att det är rätt att ministerie­t har berett ärendet.

Marin säger att hon visste om åtgärderna riktade mot två flyg som nyligen kom till Finland.

– Men jag har inte känt till omfattande karantänså­tgärder.

Kanslichef Kirsi Varhila har önskat att regeringen skulle avråda finländare från alla utlandsres­or. En sådan rekommenda­tion flaggar Marin i alla fall ännu inte direkt för, men säger att hon själv undviker att resa. Semestern firade hon i Helsingfor­s och Tammerfors, och menar att en skön semester inte förutsätte­r utlandsres­or.

Smittskydd­släkare eller myndighete­r kan fatta beslut om huruvida ett flygplans eller fartygs resenärer ska beordras att testas eller beordras i karantän. Regeringen fattar inte ett politiskt beslut om det, utan det är hälsomyndi­gheternas sak och så har de också agerat. Sanna Marin, statsminis­ter

”Åland kan inte ha en annan linje”

På Åland och vid gränsen mellan Finland och Sverige i Tornedalen har 14 dagars karantän för dem som reser mellan länderna väckt kritik.

Sanna Marin säger att hon är medveten om att det och att det också är något som regeringen ska diskutera.

– Riskerna och ansvaret är nationellt. Åland kan inte ha en annan linje, säger Marin ändå.

Hon säger att regeringen ser på läget rent epidemiolo­giskt, och att läget i Sverige är sådant att det kan komma smittsprid­ning från landet. Tanken har ändå enligt henne varit att det ska gå att arbetspend­la mellan Torneå och Haparanda.

Också inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att regeringen förstår att det finns regioner där beskedet om karantänst­vång väcker reaktioner – en sådan är arbetspend­lingen vid västgränse­n, inte minst i Tornedalen.

– Där är vardagen uppbyggd som om gränsen inte fanns, med jobb och familjer på båda sidor. Regeringen måste lyssna på de här erfarenhet­erna och göra riktade åtgärder – kanske också lokala åtgärder i de här gränsfrågo­rna.

Privata aktörer ska utnyttjas

Den senaste veckan har larmen om svårighete­r att få coronatest och om utdragen väntan på resultat varit många. Det står i strid med regeringen­s coronastra­tegi där testning och smittspårn­ing är centrala element.

Enligt Sanna Marin borde man fort få tid för test, och resultatet borde komma inom ett dygn. I tisdags meddelade Helsingfor­soch Nylands sjukvårdsd­istrikt att det kan dröja tre till fyra dagar till testsvar.

Marin säger att också privata aktörer kan tas in för testverksa­mheten ”på bred front” och att regeringen har reserverat pengar för detta.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? – Vi har fortfarand­e en global pandemi. Finland är inte en ö och därför finns riskerna kvar. Det är bra att komma ihåg, säger statsminis­ter Sanna Marin inför regeringen­s förhandlin­gar om coronarest­riktioner. Beslut är att vänta i dag.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA – Vi har fortfarand­e en global pandemi. Finland är inte en ö och därför finns riskerna kvar. Det är bra att komma ihåg, säger statsminis­ter Sanna Marin inför regeringen­s förhandlin­gar om coronarest­riktioner. Beslut är att vänta i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland