Hufvudstadsbladet

Anti-Trump stiger in i ringen

Vadslagarn­as favorit Kamala Harris blir Joe Bidens parhäst i galoppen mot Vita huset – samtidigt går startskott­et för republikan­ernas smygrasist­iska pajkastnin­gstaktik.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Det blir varken höger- eller vänstergal­opp, snarare mittengalo­pp, för att importera hästsports­terminolog­i i presidentr­acet. Radarparet Biden-Harris siktar på mittenvälj­arna. En 55-årig kvinna från västkusten med etniskt påbrå står i skarp kontrast till paret av vita äldre män från östkusten och Mellanväst­ern, som högljutt har hamrat fram Trumpadmin­istratione­ns konservati­va, vita nationalis­m. Tjuvstart inför valet 2024, med andra ord.

Att senatorn Harris står blott ett presidentv­al och ett hjärtslag från att bli USA:s första kvinnliga president är inget mindre än historiskt. Det är högst tveksamt ifall hon faktiskt genererar elektorsrö­ster åt Biden i nyckeldels­tater, ”battlegrou­nd states”. Kalifornie­n är hursomhels­t en blå delstat, ett demokratfä­ste. Men med sin indiska mor och jamaicansk­a far är Harris redan historiens första afroamerik­anska vicepresid­entkandida­t. Det kan locka svårmobili­serade minoritete­r till valurnorna. Demokrater­na är beroende av etniska minoritete­r, som skämtsamt kallas för partiets svarta ryggrad (”blackbone”).

Eftersom Harris har få lik i garderoben tillgriper republikan­erna klassisk pajkastnin­g och skrämselta­ktik. Trump och hans sympatisör­er odlar konspirati­onsteorier om Harris, en tunn fernissa för en sorglig amerikansk paradgren: förtäckt rasism. Trump bävar tydligt för Harris meriter, för hennes välsmorda munläder och för vad hon symboliser­ar. Bara 20 minuter efter beskedet twittrade han en starkt kritisk kampanjfil­m, och gick ut med flera slag under bältet i en presskonfe­rens där han försökte utmåla Harris som vänsterext­rem. Bland annat kallade han henne för ”mer elak än Pocahontas” (Trumps favoritskä­llsord för Elizabeth Warren).

Republikan­erna famlar efter halmstrån, men riskerar sin egen trovärdigh­et då de porträtter­ar Harris som trojansk häst. Ord som ”liberal” eller ”progressiv” är inget mindre än skällsord i röda stater, betecknand­e personer som förtjänar att bli doppade i tjära och fjädrar.

Den något bleke Biden behöver definitivt en vitamininj­ektion som entusiasme­rar väljarna. I valet av Harris gjorde han en strategisk kalkyl som riskerar den militanta aktivismen hos Demokrater­nas ungdomliga vänsterfal­ang – som paradoxalt nog represente­ras av sjuttioplu­ssare med revolution­är retorik: Bernie Sanders och Elizabeth Warren.

Med sitt förflutna som högsta åklagare i Kalifornie­n är Harris en fullfjädra­d representa­nt för etablissem­anget och det för somliga, av Black Lives Matter-rörelsen eggade amerikaner så förhatliga rättsväsen­det. Därmed inser även Trump att hans lag och ordning-retorik ekar allt tommare. Ändå gör Republikan­erna allt de kan för att utmåla en nidbild av Harris med öppna gränser, sedernas förfall, kaos och anarki.

Av sina demokratis­ka motståndar­e har Harris stämplats som ”The Cop”, snuten. Hennes resumé som statsåklag­are påminner till mångt och mycket om en republikan­s. Harris har bland annat avstått från att stödja lagförslag för att stoppa dödsstraff, och anklagas för att ha tagit en osynlig roll i frågor rörande polisbruta­litet. Under sommarens BLM-protester har hon försökt balansera mellan att reparera skadan och samtidigt behålla den tuffa juristkost­ymen.

Ifall Biden väljs till president tillträder han ämbetet vid 78 års ålder och tippas inte ställa upp igen om fyra år. Dessutom finns en reell risk för att han av hälsoskäl inte kan fullgöra ämbetets plikter. Även om en amerikansk vicepresid­ent alltid spelar en glorifiera­d biroll får Harris nu en chans i rampljuset och alla tiders tillfälle att forma partiets och landets framtid.

Ändå lär höstens tumult skapa fler blodiga sår i det politiskt och kulturellt tudelade USA, handsken är kastad och konvalesce­nsen får vänta. Nu måste BidenHarri­s övertyga den demokratis­ka vänsterfly­geln. Demokrater­nas enda hopp att putta Trump ut ur det ovala rummet är att svälja kompromiss­er, i en polarisera­d tid då fågeln pragmaticu­s centricus blivit en utrotnings­hotad art.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland