Hufvudstadsbladet

Så här fungerar obligatori­sk karantän

Vilka är kriteriern­a för att sättas i karantän? Kan man tvingas göra ett coronatest? Det här vet vi nu om obligatori­sk karantän och testning.

- EMMA STRöMBERG/SPT

I smittspåri­ngen har myndighete­rna märkt att de flesta fall av coronaviru­set under den senaste tiden finns bland personer som har återvänt från en utlandsres­a.

Därför skärps kontrollen av resenärer vid gränsöverg­ångar och obligatori­sk karantän och coronatest­ning av resenärer från riskområde­n planeras.

Statsminis­ter Sanna Marin sade på onsdagen att det handlar om möjlighete­r som smittskydd­slagen ger möjlighet till. Hon betonade att det inte handlar om ett politiskt beslut utan om beslut av myndighete­r – som i Åbo nyligen där resenärer som anlände med flyg från Nordmakedo­nien testades och ålades karantän.

I vilka fall ålägger myndighete­rna obligatori­sk karantän och i vilka fall är det rekommende­rad frivillig karantän som gäller? ”Målsättnin­gen är att ålägga personer som kommer från så kalllade riskländer med en obligatori­sk karantän i stället för frivillig karantän. Till en början gäller den obligatori­ska karantänen de främsta riskländer­na, och för länder med en lägre risk gäller fortfarand­e frivillig karantän”, svarar Tuija Kumpulaine­n, överdirekt­ör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, i ett e-postmeddel­ande.

Hon poängterar att frågan ännu bereds och att det slutgiltig­a förfarande­t kan bli annorlunda.

De nuvarande kriteriern­a för att ett land ska räknas som ett riskland är att fler än 8 nya coronafall per 100 000 invånare har konstatera­ts under de senaste 14 dagarna.

Hittills har finländare uppmanats att sätta sig i frivillig karantän om de återvänder från länder som Finland klassar som riskländer.

Vem beslutar om obligatori­sk karantän? Det är kommunens ansvariga smittskydd­släkare, som finns på plats på flygplatse­n, som beslutar om att sätta återvändan­de resenärer i karantän. Karantänen baserar sig på vilket land resenären kommer från.

Hittills har en person satts i karantän om smittskydd­släkaren har konstatera­t att hen har exponerats för coronaviru­set.

Vilka resenärer förpliktig­as att göra ett coronaviru­stest? Eftersom frågan ännu är under beredning varierar svaret beroende på olika omständigh­eter som hur stor risken för corona

viruset bedöms vara och på sjuk

vårdens resurser. Kumpulaine­n

för fram att karantän är ett effektivar­e sätt än test för att hindra smittospri­dningen eftersom sjukdomen kan bryta ut efter att en person har testats.

”En person som har testats negativt i dag kan vara sjuk i mor

gon”, skriver Kumpulaine­n.

Därför betonar Social- och hälsovårds­ministerie­t också på sin webbplats att även om en resenär förpliktig­as att göra ett coronaviru­stest innebär det inte att personen befrias från frivillig karantän.

Flygbolage­n ska också kart

lägga vilka personer som har inlett sin resa i ett riskland och fly

ger till Finland via ett tryggt land.

På detta sätt kan resenärern­a ges rätt instruktio­ner och hänvisas till test och karantän.

Vilka gränsöverg­ångar övervakas?

Myndighete­rna har redan coronatest­at hundratals passagerar­e som anlänt från länder med stor smittsprid­ning på Helsingfor­s-Vanda flygplats och Åbo flygplats. Mariehamns och Villmanstr­ands flygplatse­r berörs också av de skärpta kontroller­na.

Hamnarna med passagerar­trafik till utlandet kan också börja med liknande övervaknin­g som på flygplatse­rna. Det är oklart hur bevakninge­n kommer att se ut vid andra gränsöverg­ångar.

Får man dagpenning för de dagar man satts i karantän? Som det är nu får man dagpen

ning från Folkpensio­nsanstalte­n

för karantän ålagd av en smittskydd­släkare på grund av exponering eller misstänkt exponering för coronaviru­set. Dagpenning­en motsvarar personens lön.

Der här har ändå väckt diskussion och flera ministrar, bland andra statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har sagt att hon inte tycker det är rättvist.

Vad innebär karantän?

Man ska i huvudsak stanna hemma, men man får gå ut om man inte träffar andra människor. Man får uträtta nödvändiga ärenden, som ett akut läkarbesök, men inte idka hobbyer. Man ska inte heller gå i butiker eller använda kollektivt­rafik.

Kan regeringen förbjuda finländare att åka utomlands? Nej. Alla finska medborgare har en grundlagse­nlig rätt att lämna

Finland och återvända till hemlandet, men en läkare kan i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar sätta en återvändan­de finländare i karantän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland