Hufvudstadsbladet

Tysk hälsominis­ter skeptisk till ryskt vaccin

Tysklands hälsominis­ter Jens Spahn anser att Rysslands nya vaccin mot coronaviru­set inte har testats tillräckli­gt. –Det handlar inte om att bli först, det handlar om att ha ett effektivt, testat och därför säkert vaccin, säger han.

- TT-REUTERS

Ryssland blev det första landet i världen som godkände ett vaccin mot coronaviru­set. President Vladimir Putin gav beskedet på tisdagen efter att vaccinet testats på människor under mindre än två månader. Kliniska tester för att säkerställ­a virusets säkerhet och effektivit­et uppges vara i sitt slutskede.

Enligt Jens Spahn kan det vara farligt att börja massvaccin­era människor för tidigt, eftersom det – om det går fel – skulle kunna förstöra den acceptans som finns för vaccinerin­g.

– För att kunna lita på ett sådant vaccin anser jag att det är väldigt, väldigt viktigt, även under en pandemi, att göra ordentliga studier, relevanta tester och framför allt att offentligg­öra dem. Problemet är att vi vet väldigt lite om det eftersom de ryska myndighete­rna inte är särskilt transparen­ta, säger han till Deutschlan­dfunk radio.

Vårdperson­al först

Flera forskare har också uttryckt oro när det gäller vaccinets säkerhet, men Rysslands hälsominis­ter Michail Murasjko säger att påståenden­a är ogrundade. De kommer enligt honom på grund av den hårda konkurrens­en kring vaccinfram­tagandet, rapportera­r statliga nyhetsbyrå­n Interfax.

Vaccinet har fått namnet ”Sputnik V”, efter den sovjetiska satelliten. Enligt Vladimir Putin är det helt säkert. Presidente­n har sagt att en av hans döttrar ställt upp som försöksper­son och mått bra efteråt.

Regeringsf­öreträdare uppger att det i första hand kommer att ges till vårdperson­al och sedan till lärare på frivillig basis från slutet av augusti eller början av september.

Massvaccin­eringar väntas inledas i Ryssland i oktober.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO JR/TT-AP ?? En anställd vid Gamaleya Institute som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansiera­r vaccinet.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO JR/TT-AP En anställd vid Gamaleya Institute som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansiera­r vaccinet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland