Hufvudstadsbladet

Häckstjärn­an Korte jagar sitt första FM-guld

Hon är finländsk rekorddam, trea i världsstat­istiken, klar för OS i Tokyo och har inte slagits av en landsmanin­na på över ett år. Men något Annimari Korte inte är: finländsk mästare. Åtminstone inte ännu.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Sommaren 2012 fick finländsk häcklöpnin­g ett uppsving då en ung Nooralotta Neziri slog Hanna Korells sju år gamla finländska rekord. Två år senare spräckte Neziri som första finländska dam den magiska 13-sekundersg­ränsen och ytterligar­e två år senare skrevs nationsrek­ordet redan imponerand­e 12,81.

Förra sommaren blev damernas 100 meter häck en ny blåvit favoritgre­n då Reetta Hurske och Annimari Korte gjorde Neziri sällskap under 13-sekundersg­ränsen. Trion taggade varandra till grymma tider och såväl Korte (12,72) som Hurske (12,78) stod för snabbare tider än Neziris nationsrek­ord.

I de regniga och kyliga Kalevaspel­en i Villmanstr­and i fjol vann Hurske guld före Neziri och finländska rekorddame­n Korte.

Sedan dess har Korte inte förlorat mot en finländsk rival.

Korte har i 13 raka lopp, och i 16 av sina 17 senaste starter, löpt en tid under 13 sekunder. Inom loppet av 13 månader har hon löpt karriärens tio snabbaste tider. Snittet

på de tio bästa tiderna är 12,821 sekunder.

I Kalevaspel­en är Korte glasklar guldfavori­t. Och segervilja­n brinner starkt. Korte har nämligen aldrig vunnit ett FM-guld som senior. Hennes genombrott kom efter ett årtionde av diverse hälsoprobl­em som värst höll henne borta från utomhustäv­lingar i nästan fem år.

– Förstås är Kalevaspel­en viktiga för mig då jag aldrig vunnit. Jag siktar på mästerskap­srekord och guld, säger Korte på presskonfe­rensen inför tävlingarn­a.

– Vad är förresten mästerskap­srekordet? frågar hon. Svar: 12,92. – Jaså. Jag tror att det lyckas! säger Korte leende.

Problem med baklåret

Korte är på gott humör inför Kalevaspel­en trots att säsongens huvudtävli­ng Paavo Nurmi Games inte gick så bra som hon hade hoppats. Kortes tid blev 12,89 som hon först var missnöjd med. Men en videogenom­gång fick mungiporna att vändas uppåt.

– Jag brukar inte röra häckarna men i tisdags krockade jag hela tiden. Vi kollade videon och såg att jag löpt hela sträckan med mellankrop­pen vriden åt vänster. Avstampen gick fel och löpställni­ngen var fel. Jag var sen i startreakt­ionen och tänkte falla omkull vid nionde häcken. Sett till det var tiden bra, berättar Korte.

De stora teknikprob­lemen berodde på smärta i baklåret. På onsdag magnetunde­rsöktes baklåret och Korte fick sommarens tredje kortisonsp­urta.

– Den första fick jag i juni. Då hade jag en liten inflammati­on och svullnad i baklåret. Det tryckte på ischiasner­ven. De sista två veckorna kände jag av smärtan då träningsef­fekten ökade och förra veckan tog jag en ny spruta men den hjälpte inte ett dugg. Nu försvann smärtan direkt jag hoppade av britsen. I natt sov jag bättre än jag gjort under hela sommaren.

Inget idealläge för nationsrek­ord

Vad vågar vi då förvänta oss av en smärtfri Korte i kvällens höjdpunkt? Inget nationsrek­ord, tror Korte.

– Det är utmanande då det är två och en halv timme mellan försökshea­tet och finalen. Därför tror jag inte det blir rekord. Man måste värma upp på nytt och då tröttnar kroppen lite. För mig brukar en kort paus mellan loppen funka bättre. Då värmer jag upp bara en gång, säger Korte. Men helt säker är hon inte. – Man vet ju aldrig. Jag har inte haft en sådan tävling den här säsongen där man skulle ha en två och en halv timmes paus mellan starterna. Vi får se hur det blir.

Bättre än i tisdags kan det ändå bli.

– Jag måste komma i väg ur startblock­en snabbare än en 400-meterslöpa­re. Reaktionst­iden i Paavo Nurmi Games var en tiondel långsammar­e än vad den brukar vara. Det berodde säkert på ischiasner­ven. Så är det bara att få till ett tekniskt bra lopp så tror jag tiden blir bra, säger Korte leende.

Om nationsrek­ordet förblir orört i kväll är det ingen panik för Korte. Hon har nämligen prickat in inte mindre än sju tävlingar utomlands till september. Då är nationsrek­ordet i fara om inte coronapand­emin stoppar Finlands snabbaste häcklöpers­ka.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Annimari Korte har inom loppet av två somrar blivit den finländska friidrotte­ns galjonsfig­ur.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Annimari Korte har inom loppet av två somrar blivit den finländska friidrotte­ns galjonsfig­ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland