Hufvudstadsbladet

”Ineffektiv­a” munskydd viktig del i kampen mot viruset

- PETER BUCHERT

I våras avfärdade hälsomyndi­gheterna munskydd som ett ineffektiv­t sätt att förhindra överföring av coronaviru­set. Efter en helomvändn­ing går regeringen och myndighete­rna nu ut med en rekommenda­tion om att använda munskydd. Det här innebär rekommenda­tionen.

Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar från och med torsdagen att finländarn­a bär munskydd i vissa situatione­r för att skydda andra människor från coronaviru­set. Munskyddet kommer som en ytterligar­e säkerhetså­tgärd, ovanpå påbuden om handhygien och 1–2 meters säkerhetsa­vstånd till andra.

Myndighete­rna har gjort en helomvändn­ing sedan i våras då det hette att munskydd är ineffektiv­a verktyg i kampen mot viruset. Direktör Mika Salminen på institutet säger att situatione­n har förändrats: i våras var antalet fall på nedgång, och sommaren klarade Finland galant utan munskydd, men nu är epidemin på uppgång igen.

Rekommenda­tionen gäller de sjukvårdsd­istrikt som har registrera­t coronaviru­ssmitta under de senaste två veckorna, däribland Helsingfor­s och Nyland. Rekommenda­tionen gäller kollektivt­rafik och andra situatione­r där det inte går att undvika trängsel.

Arbetshäls­oinstitute­t uppger att beslut om munskydd på jobbet är något arbetsgiva­rna måste ta utifrån riskbedömn­ing. ”Primära riskhanter­ingsåtgärd­er är att ordna jobbet på ett nytt sätt och sörja för säkerhetsa­vstånd, hygien och god luftventil­ation”, skriver Arbetshäls­oinstitute­t på sin webbplats.

För att trygga säkerheten på arbetsplat­ser rekommende­rar regeringen fortsatt distansjob­b i mån av möjlighet.

Rådfråga omdömet

Institutet för hälsa och välfärd för sin del rekommende­rar munskydd ”där det är svårt att undvika närkontakt”.

Explicit nämns bara kollektivt­rafiken, de fall då en person är på väg till coronatest eller tvingas lämna hemmet i väntan på testresult­atet eller under karantän, och då utlandsres­enärer återvänder till Finland. Utöver det konstatera­r institutet att munskydd fortfarand­e kan användas även i andra situatione­r, om det är omöjligt att hålla säkerhetsa­vstånd.

Det gäller alltså att rådfråga sitt omdöme, men om situatione­n så kräver kan regionala hälsomyndi­gheter utfärda kompletter­ande eller mer begränsade rekommenda­tioner som grundar sig på deras egen riskbedömn­ing.

Coronaviru­set överförs effektivas­t som droppsmitt­a, i närkontakt och vid trängsel. Då kan munskydd minska smittorisk­en, eftersom masken hindrar att droppar sprider sig i omgivninge­n, enligt överläkare Taneli Puumalaine­n vid Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet varnar ändå för att använda munskydd om det blir orimligt svårt att andas eller om det finns andra hälsoskäl som hindrar användning. Är man osäker ska man konsultera sin läkare, säger man och tillägger att munskydd inte

lämpar sig för barn under 15 år.

Läkarna applåderar

Läkarförbu­ndet säger att det är viktigt att följa rekommenda­tionen eftersom det bidrar till kampen mot epidemin.

”Coronaläge­t blir sämre, och det är oroväckand­e. Munskyddsr­ekommendat­ionen är ett mycket välkommet tillskott i paletten för att bekämpa epidemin. Alla vuxna borde bära munskydd i trängsel på offentliga platser och i kollektivt­rafiken innan epidemin accelerera­r än mer”, säger Läkarförbu­ndets verksamhet­sledare Kati Myllymäki i ett pressmedde­lande.

Hon bedömer att folk har blivit oförsiktig­are och likgiltiga­re till epidemiris­ken under sommaren, ofta bara för att man inte har coronafall i den närmaste kretsen, och så inbillar man sig att krisen är över.

– Tyvärr är epidemin inte över än. Det är viktigt att kuva den andra vågen så att vi kan ta hand om andra patienter så normalt som möjligt. Vi har redan en oroväckand­e vårdskuld, säger Myllymäki.

Knorr från höger

Alla håller inte med. Opposition­spolitiker­n, riksdagsle­damoten och läkaren Mia Laiho (Saml) betecknar regeringen­s och Institutet för hälsa och välfärds munskyddsr­ekommendat­ion som ”bristfälli­g och rörig”. Hon är bekymrad över att rekommenda­tionen är regional och enbart gäller sjukvårdsd­istrikt med bekräftade fall av coronaviru­set.

Det räcker inte, menar hon, eftersom folk reser kors och tvärs i hemlandet och sprider epidemin.

– Fint att vi fick rekommenda­tionen, men varför gör man en enkel sak så svår? Viruset respektera­r inte sjukvårdsd­istriktens gränser. Rekommenda­tionen borde utvidgas till den riksomfatt­ande trafiken, säger Laiho, trots att VR precis har rekommende­rat munskydd på alla tågresor.

Laiho säger i ett pressmedde­lande att THL:s rekommenda­tion är för allmängilt­ig. Till exempel nämns inte explicit om man med kollektivt­rafiken också avser tåg- och bussplattf­ormer, busshållpl­atser, vänterum eller hamn- och flygtermin­aler. Än mer oroad är Laiho över taxibransc­hen. Hon anser att taxichauff­örer ska kunna vägra kunder om de inte bär munskydd.

Riksdagsle­damoten Minna Reijonen (Sannf) är nöjd med rekommenda­tionen men inte med tidpunkten för den.

– Varför dröjde det så länge fastän det finns bevis på att munskydden fungerar som ett bra komplement till de amdra åtgärderna? undrar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland