Hufvudstadsbladet

Tre saker du behöver veta om att använda munskydd i kollektivt­rafiken

Munskydd rekommende­ras i huvudstads­regionens kollektivt­rafik för att minska smittsprid­ningen där det inte går att hålla distans till andra. Det betyder ändå inte att alla resenärer måste bära munskyddet på alla resor.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Helsingfor­sregionens trafik (HRT) rekommende­rar munskydd i kollektivt­rafiken i enlighet med rekommenda­tionen från regeringen och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Munskyddet är en åtgärd för att hindra att coronaviru­set sprids, men minst lika viktigt är att den som känner sig sjuk inte tar bussen, att alla försöker hålla distans till varandra i mån av möjlighet och att man värnar om handhygien­en. HRT önskar också att de som inte nödvändigt behöver resa i rusningsti­d väljer en lugnare tidpunkt.

På sistone har passagerar­mängderna legat 30–40 procent under nivån vid den här tidpunkten förra året, men med skolstarte­n ökar volymerna och därmed trängseln och rusningen som omöjliggör distanseri­ng.

HRT rekommende­rar munskydd av engångsmod­ell eller tyg, det viktiga är att masken täcker in både näsan och munnen. Den som inte bär munskydd får också stiga på bussen, men HRT:s förhoppnin­g är att så många som möjligt ska följa rekommenda­tionen. Det förhindrar också bäst att smittan sprids, eftersom munskydden inte skyddar bäraren, men nog hens medmännisk­or.

Huvudstads­regionens samtliga städer hoppas att så många som möjligt ska följa rekommenda­tionen. Ju fler som använder munskydd, desto mer ökar det sociala trycket på resten att också göra det, och den vägen kan en frivillig rekommenda­tion ge lika bra resultat som ett tvång, eller bättre.

”Jag tror och hoppas att munskydden tas i bruk på bred front i kollektivt­rafiken. Smittoläge­t är oroväckand­e och därför vill vi göra vårt ytterst för att undvika tuffare restriktio­ner i stadsborna­s vardag”, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori i ett uttalande.

Här följer tre saker som är bra att veta om munskydd i kollektivt­rafiken:

1.

Alla kan inte bära munskydd, till exempel av medicinska skäl. Ser du en passagerar­e som inte bär munskydd önskar HRT att du inte påpekar detta. Du kan inte veta av vilka skäl en del resenärer inte använder munskydd.

– Beslutet att bära eller inte bära munskydd är alltid personligt. Vi hoppas att så många som möjligt ska göra det, säger Sami Hulkkonen, säkerhetse­xpert vid HRT.

2.

De anställda i kollektivt­rafiken som är i närkontakt med passagerar­na, som biljettkon­trollörer, är förpliktad­e att använda munskydd. Däremot behöver busschauff­örerna inte bära mask eftersom de allra flesta sitter bakom glasdörr. De säljer inte heller biljetter.

3.

Rekommenda­tionen gäller inte barn under 15 år.

HRT hänvisar i övrigt till THL:s minneslist­a om hantering, bruk och rengöring munskydd. Den uppmanar var och en att prova olika masker för att hitta den modell som passar bäst. Man ska försöka ha så många munskydd med sig som man tror sig behöva under dagen.

Innan man tar på sig munskyddet ska man tvätta eller desinficer­a händerna, och man ska ta det på sig i god tid innan man stiger på bussen. Se till att den sitter tätt och täcker munnen, näsan och hakan. Man ska inte vidröra skyddet med händerna under resan.

Efteråt resan avlägsnar man munskyddet genom att ta tag i banden med rena händer, utan att vidröra maskens utsida. Engångsmun­skydd ska genast kastas i soporna, tygmasker läggas i plastpåse tills de kan tvättas i 60 grader eller kokas i fem minuter. Efter att man tagit av och lagt bort munskyddet ska man rengöra händerna.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Det är inte obligatori­skt men nog en rekommenda­tion av att använda munskydd i kollektivt­rafiken.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Det är inte obligatori­skt men nog en rekommenda­tion av att använda munskydd i kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland