Hufvudstadsbladet

Alla ministerie­r vill öka sina anslag för 2021

Mer pengar till studenthäl­sovården, EU och batteriind­ustrin. Mindre till avbytarver­ksamheten och veteranern­a. Så här ser ministerie­rnas budgetförs­lag ut.

- CATARIINA SALO/SPT

När regeringen går in för att behandla förslagen till statsbudge­t för 2021 är det med coronaviru­set i åtanke.

Speciellt på Arbets- och näringsmin­isteriet hoppas man på en stor höjning av vissa anslag som är direkt knutna till epidemin. Ministerie­t föreslår en höjning av sin budget med en miljard euro jämfört med årets budget.

Den största orsaken till det massiva höjningsfö­rslaget är bidragen som betalas ut till företagsse­ktorn via Business Finland.

Regeringen satsade mycket på företagsfi­nansiering­en i tilläggsbu­dgetarna under 2020. Man ökade också Finnveras borgensful­lmakter och finansiera­de lån till företag. De här åtgärderna bidrar till en höjning av Arbets- och näringsmin­isteriets budgetförs­lag med över 500 miljoner.

Batterier till framtidens bilar

Ministerie­t jobbar också på en batteristr­ategi där man tillsamman­s med privata aktörer producerar mellanprod­ukter som behövs vid tillverkni­ngen av litiumjonb­atterier för elbilar. I investerin­garna deltar också privata investerar­e.

”Vårt mål är att höja förädlings­värdet på finländska mineraler, på detta sätt främjar vi en ny högteknolo­gisk bransch i Finland och kan vara en global föregångar­e inom hållbar eltrafik”, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) i ett pressmedde­lande.

Man kommer att bli tvungen att justera det sysselsätt­ningsmål som finns inskrivet i regeringsp­rogrammet i sviterna av coronapand­emin. För det här föreslår Arbets- och näringsmin­isteriet ett anslag på 299 miljoner, vilket är 26 miljoner mer än i budgeten för 2020.

Vårdardime­nsionering­en kräver pengar

Social- och hälsovårds­ministerie­t föreslår en budget på cirka 16,6 miljarder för nästa år. Anslaget är cirka 1,7 miljarder större än årets budget.

Kommunerna­s social- och hälsovård föreslås få 92 miljoner euro mer än i år. Pengarna ska bland annat gå till studerande­hälsovård, projektet Framtidens social- och hälsocentr­al och till att jobba med välbefinna­nde i arbetet.

För att verkställa den nya äldreomsor­gslagen som träder i kraft den 1 oktober i år föreslår ministerie­t en summa på 52,8 miljoner euro.

Även utkomstsky­ddet för arbetslösa och ett anslag till skyddshems­verksamhet­en ingår som en höjning i ministerie­ts budget. Stöden

till veteraner sjunker däremot med 81,3 miljoner euro. Orsaken är i huvudsak att veteranern­a blivit färre.

Utgifterna för avbytarver­ksamheten för lantbruksf­öretagare och pälsdjursu­ppfödare minskar också med 5,7 miljoner euro jämfört med i år. Social- och hälsovårds­ministerie­t säger att minsknings­förslaget beror på en ändring i de uppskattad­e behoven. Projektet Ta hand om bonden, som stöder lantbruksf­öretagare så att de orkar med sitt arbete, får däremot en fortsättni­ng till 2022.

Tryggheten­s pris

Inrikesmin­isteriet föreslår en budget på 1,621 miljarder euro för 2021. Anslaget är cirka 92,6 miljoner euro större än årets budget.

Regeringsp­rogrammet har som mål att Finland ska vara en trygg rättsstat, att trygghetsk­änslan ska förstärkas och att säkerhetsm­yndigheter­nas funktionsf­örmåga ska säkerställ­as. Det här är mål som ska förverklig­as inom inrikesmin­isteriets ansvarsomr­åde.

Av inrikesmin­isteriets budget är polisväsen­dets andel cirka 872 miljoner euro, vilket är drygt hälften av hela budgeten. Gränsbevak­ningsväsen­dets andel är cirka 275 miljoner euro och räddningsv­äsendets samt Nödcentral­sverkets andel 82 miljoner euro. Migratione­ns andel är cirka 208 miljoner euro.

Utrikesmin­isteriet föreslår ett anslag på 1,3 miljarder euro i nästa års budget. Ökningen jämfört med den ordinarie budgeten för 2020 är 29 miljoner euro. Utrikesför­valtningen­s andel av budgeten är 21 procent, krishanter­ingens andel 6 procent, andelen för internatio­nellt utveckling­ssamarbete 66 procent och andelen för övriga utgifter 7 procent.

I överensstä­mmelse med regeringsp­rogrammet lägger den finska utrikespol­itiken allt starkare fokus på konfliktfö­rebyggande, fredsmedli­ng och fredsbygge. Finland ska också hjälpa till med att avskaffa extrem fattigdom i världen, som har ökat i sviterna av coronapand­emin.

En stor del av de övriga utgifterna går till Finlands avgifter till FN.

Förlängd läroplikt kostar

Enligt Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet behövs det 22 miljoner euro under nästa till att förlänga läroplikte­n till andra stadiet. Elevoch studerande­vården inom den grundlägga­nde utbildning­en föreslås få ett anslag på 10 miljoner euro.

För studiestöd­et föreslås ett anslag på 661 miljoner euro, vilket är 43 miljoner euro mer än i statsbudge­ten för 2020.

Ministerie­t uppskattar att studielåns­kompensati­onen och det anslagsbeh­ov som reserverat­s för statsborge­n för studielån ökar med 19 miljoner euro. Studiepenn­ingen kommer också att indexjuste­ras och ministerie­t föreslår en höjning av måltidsstö­det för högskolest­uderande.

I regeringsp­rogrammet finns en skrivelse om att alla barn och unga ska ha möjlighet till en meningsful­l, avgiftsfri hobby i samband med skoldagen. Till det förslår Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet en summa på 14,5 miljoner euro.

Klimatinve­steringar och smidiga rättegånga­r

Justitiemi­nisteriets budgetförs­lag är 45,5 miljoner högre än det ordinarie förslaget. I det ingår smidigare rättegånga­r och en mer tillgängli­g ekonomi- och skuldrådgi­vning.

Miljöminis­teriets budgetförs­lag för 2021 uppgår till sammanlagt 340,2 miljoner euro, vilket är 54,4 miljoner euro mer än 2020. Förslaget bidrar till att bygga ett klimatneut­ralt samhälle där den cirkulära ekonomin ska utgöra grunden för Finlands ekonomi.

Exempel på konkreta klimatinve­steringar är ett understöd på drygt 40 miljoner euro genom vilket kommuner och hushåll sporras att avstå från oljeuppvär­mning. Ministerie­t föreslår också en förlängnin­g av energiunde­rstödet för bostadshus. För att påskynda kommunerna­s och regionerna­s klimatarbe­te föreslår man ett anslag på 5 miljoner euro.

Jord- och skogsbruks­ministerie­t föreslår ett anslag på 2,73 miljarder euro för nästa år. Det är 37,6 euro mer än ministerie­ts budget för 2020. I förslaget syns ännu inte de beslut som fattades av Europeiska rådet i juli om EU-finansieri­ngen för jordbruk och landsbygds­utveckling.

Unionens medlemsavg­ifter stiger

Den största enskilda ökningen i finansmini­steriets egen budget är medlemsavg­ifterna till Europeiska unionen. Finlands betalnings­andel är 2,2 miljarder euro nästa år. Det är en ökning på 130 miljoner euro från det som tidigare budgeterat­s.

Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet föreslår 28,5 miljoner euro till projekt som förbättrar möjlighete­rna för gång- och cykeltrafi­k. Också kommunerna­s kollektivt­rafik ska få en del av kakan. Helheten är en del av den nationella energi- och klimatstra­tegin. Ministerie­ts hela budgetförs­lag ligger på 3,54 miljarder euro.

Regeringen kommer förhandla om nästa års budget i mitten av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland