Hufvudstadsbladet

Polisen varnar för kramande tjuvar

-

Polisen i Östra Nyland har under sommaren meddelats om flera fall där en okänd person har kommit och bett om hjälp i oskyldiga frågor, exempelvis frågat om vägen. Som tack för hjälpen har personen gett sitt offer en kram, och samtidigt då stulit offrets halsband.

Liknande brott har också skett i situatione­r där en främmande person har kommit fram på exempelvis en parkerings­plats, börjat diskutera och sedan visat upp ett guldhalsba­nd. Syftet med diskussion­en har ändå varit allt annat än att vara vänlig. Som avslutning på samtalet har personen även i dessa situatione­r kramat sitt offer och samtidigt då stulit hens halsband.

”Vi uppmanar alla att vara observanta i liknande situatione­r. Med tanke på coronaläge­t rekommende­ras att man alltid avstår från dessa kramar och håller det rekommende­rade säkerhetsa­vståndet på omkring två meter”, säger brottskomm­issarie Marianne Mettovaara från polisen i Östra Nyland i ett pressmedde­lande. Förutom halsband har en del offer även blivit bestulna på pengar och bankkort.

”Dessa tjuvar är väldigt kvicka och skickliga. Polisen är orolig över fenomenet som blir allt vanligare, och ber därför att alla som varit med om något liknande har låg tröskel att göra en polisanmäl­an”, säger Mettovaara.

Eventuella observatio­ner kan också skickas till polisen i Östra Nyland via e-postadress­en vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland