Hufvudstadsbladet

”Historisk fredsplan” mellan Israel och Förenade Arabemirat­en

- TT-REUTERS

Israel och Förenade Arabemirat­en har underteckn­at ett fredsavtal som av USA:s president Donald Trump beskrivs som ”historiskt”. Avtalet som slöts på torsdagen har kommit till med hjälp av medling från USA och syftar till att normaliser­a relationen mellan länderna.

”Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenta Arabemirat­en”, skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlin­gar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Överrensko­mmelsen mellan de två länderna hanterar bland annat det känsliga ämnet annekterin­g och Israel förbinder sig att delvis upphöra med annekterin­gen av palestinsk­t territoriu­m, det meddelar talesperso­ner från Vita huset.

”Banar ny väg för fred”

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har ”kommit överens om full normaliser­ing av relationer­na mellan Israel och Förenade Arabemirat­en”.

”Detta historiska diplomatis­ka genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöste­rn och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet

hos Förenade Arabemirat­en och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängli­ggör den stora potential som finns i regionen”, fortsätter uttalandet.

Palestinsk kritik

Från palestinsk­t håll kommer kritik mot avtalet. Hanan Ashrawi, talesperso­n för den palestinsk­a paraplyorg­anisatione­n PLO, menar att Förenade Arabemirat­en genom detta ”normaliser­ar” Israel.

Som ett resultat av avtalet kommer delegation­er från Israel och Förenade Arabemirat­en under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikat­ion och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De både länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadör­er och öppna ambassader.

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP ?? USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu är några av de som skrivit på avtalet. Arkivbild.
FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu är några av de som skrivit på avtalet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland