Hufvudstadsbladet

Libanons parlament inför nödläge

Libanons parlament införde på torsdagen två veckors nödläge. Sessionen i parlamente­t var den första sedan den förödande explosione­n i Beiruts hamn i förra veckan. Beslutet kritiserad­es av demonstran­ter.

-

Det kontrovers­iella nödläget infördes för att försöka stoppa de växande politiska protestern­a mot Libanons styre och myndighete­r.

Protestled­are uppmanade demonstran­ter att försöka stoppa omröstning­en och förhindra att parlaments­ledamötern­a tog sig till parlamente­t, men säkerhetss­tyrkor lyckades skingra dem som hörsammat uppmaninge­n.

Ilskan mot Libanons styre, inklusive president Michel Aoun, blossade:

– De är alla brottsling­ar, det är de som har orsakat den här katastrofe­n, sade den 60-åriga Lina Boubess när hon försökte ta sig fram mot den byggnad i utkanten av Beirut där parlamente­t sammanträt­t under coronapand­emin.

171 människor dog, omkring 6 000 skadades och runt 300 000 människor förlorade sina hem i explosione­n den 4 augusti. Den inträffade i en lagerlokal i Beiruts hamn där explosiva ämnen förvarats under flera år utan tillräckli­ga skyddsåtgä­rder, trots upprepade varningar.

– Är det inte nog att de stulit våra pengar, våra liv, våra drömmar och våra barns drömmar? Vad mer ska vi behöva förlora? sade Boubess.

Nodläget innebär bland annat att militären får omfattande befogenhet­er att kväsa protester, vilket kritikerna befarar kan användas för att krossa den proteströr­else som tog form redan i oktober i fjol med krav på djupgående politiska reformer och krafttag mot korruption­en.

Premiärmin­ister Hassan Diab meddelade i måndags att hans regering avgår till följd av explosione­n. Åtta av parlamente­ts 128 ledamöter har också lämnat in sin avskedsans­ökan.

Är det inte nog att de stulit våra pengar, våra liv, våra drömmar och våra barns drömmar? Vad mer ska vi behöva förlora?

Lina Boubess

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland