Hufvudstadsbladet

Vart är EU på väg?

-

EU På ett märkligt sätt beskrivs brexit ibland som en strikt brittisk företeelse – ett misslyckan­de för öfolket. Men brexit kan i själva verket riskera att markera slutet för EU och dess ambitioner. Unionen är tillbaka i en utökad variant av det den tidigare franska presidente­n Charles de Gaulle försvarade: en kontinenta­l union.

Man kan tycka att britterna fattade fel beslut om sitt medlemskap, men det var knappast deras, utan EU:s, misslyckan­de. Det var EU som förlorade en viktig medlemssta­t. Det var EU som inte klarade av att samla Europa.

Det här är mer än hårklyveri­er, för begriper man att brexit också berättar något om EU:s tillkortak­ommanden, inte bara om britternas egenhet, begriper man också att de krafter som ledde till brexit fortfarand­e är i full rörelse. Klyftan mellan exempelvis nord och syd handlar på ytan oftast om pengar – lån eller bidrag, reformkrav eller ej? – enligt närmast stereotypa linjer.

Men det är inte skillnaden mellan de spendersam­ma sydlänning­arna och de frugala nordborna som är det verkligt intressant­a.

Det intressant­a är Frankrikes och Tysklands sätt att använda motsättnin­garna för att föreslå kompromiss­er som egentligen inte alls handlar om pengar. Det följer ett gammalt mönster inom EU: driv på för ytterligar­e förflyttni­ng av makt från medlemslän­derna till EU, när kriser så tillåter. Till exempel genom att i praktiken ge EU beskattnin­gsrätt, låta unionen låna och försätta unionen i en situation där följderna av dagens politik, inte minst lånen, nästan oundviklig­en leder till ytterligar­e förflyttni­ng av makt uppåt under de närmaste decenniern­a.

Det är detta som leder till misslyckan­den som brexit. Det är en bekväm myt att brexit enbart handlade om främlingsf­ientlighet och populism. Brexit lämnade mycket att önska, men i botten låg också en motiverad misstro mot EU:s glidande, ansvarsund­vikande utveckling mot federation och den tysta urholkning­en av den egna suveränite­ten.

De krafterna är tydligare än på länge och exempelvis

Frankrikes president Emmanuel Macron gör ingen hemlighet av sin vision för ett mer federalt EU. Den attityd som ledde till brexit är lika provoceran­de i andra medlemslän­der. Skillnaden är att de flesta av dessa är stora nettobidra­gstagare, inte nettobidra­gsgivare såsom Storbritan­nien var.

Då EU grundades fanns ett tydligt mål: ett fredsproje­kt förverklig­at genom ekonomisk integratio­n, vilket man gjorde framgångsr­ikt. Däremot saknar vi i dag en genomgripa­nde diskussion om vad EU ska spela för roll i vår tid, och det skulle behövas för att undvika nya utträden ur unionen.

Ett första steg är att de nordeurope­iska länderna gemensamt ger ett alternativ till Macrons vision – ett starkt mellanstat­ligt samarbete med fokus på ekonomiskt samarbete. EU lider av låg produktivi­tetstillvä­xt där vi teknologis­kt halkar efter både USA och Sydostasie­n.

Det finns ett grundlägga­nde strukturel­lt problem i Europa, men EU-kommission­en förhindrar nödvändiga omstruktur­eringar i exempelvis telekomsek­torn som skulle öppna för 5G. Industrin säger detta, men man håller fast vid ett föråldrat synsätt och förefaller hellre vilja bråka med amerikansk­a teknologib­olag. EU behöver en ny berättelse relevant för vår tid. JESPER CARLSSON Mariehamn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland