Hufvudstadsbladet

NY VARDAG.

Andelen munskydd började långsamt öka i morgontraf­iken i Helsingfor­sregionen dagen efter regeringen och Institutet för hälsa och välfärd gett sin rekommenda­tion.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Fler har tagit till sig rekommenda­tionen om munskydd i kollektivt­rafiken. – Jag rör mig helst med cykel men använder munskydd då jag tvingas ta metron, säger Tehilah Auramo som HBL träffade i morgonrusn­ingen i Helsingfor­s. VR uppmuntrar sina passagerar­e att skydda sig själva och andra genom att dela ut gratis munskydd på Järnvägsst­ationen.

Fredagen var den första dagen med morgonrusn­ing då munskyddsr­ekommendat­ionen var i kraft.

– Vi har ännu inte fått någon statistik på hur många passagerar­e som använt munskydd i morgontraf­iken, säger säkerhetse­xpert Sami Hulkkonen på Helsingfor­sregionens trafik (HRT).

Han poängterar att det är fråga om en rekommenda­tion.

– Vi kan inte hindra passagerar­e att åka kollektivt även om de saknar munskydd. Ingen blir kvar på hållplatse­n även om man saknar munskydd. Vi hoppas ändå att de passagerar­e som har munskydd inte anmärker på de passagerar­e som saknar skydd.

I en kampanj informerar HRT passagerar­na om munskydd. Enligt Hulkkonen sker informatio­nen på elektronis­ka anslagstav­lor i kollektivt­rafiken och på HRT:s sajt. Rekommenda­tionen gäller passagerar­e, och biljettkon­trollörern­a bär också munskydd. Däremot bär inte buss- eller spårvagnsc­haufförern­a munskydd.

– De jobbar inte med kundservic­e och sitter i förarhytte­r bakom plexiglas. De gör också långa jobbpass på tio timmar och då kan det bli otympligt att bära munskydd en så lång tid, säger Hulkkonen.

Också i lokal- och fjärrtågst­rafiken gäller en rekommenda­tion om att använda munskydd.

På fredagen genomförde VR på Helsingfor­s centralsta­tion ett jippo där man delade ut gratis munskydd till passagerar­e. Det är också möjligt att köpa munskydd från stationern­as biljettför­säljningar, kiosker och i fjärrtågen. Munskyddet kostar 3 euro.

– Vi har delat ut 10 000 munskydd och åtgången har varit bra.

”Inga munskyddsm­otståndare”

På järnvägsst­ationens perrong delar Minna Kamppi-Lehtonen från VR ut munskydd. Hon säger att reaktioner­na på utdelnings­jippot har varit positiva. Inga hätska munskyddsm­otståndare av den typ som det har rapportera­ts om från till exempel USA eller Tyskland har stört hennes arbete.

– Det har varit god åtgång och människor har varit glada och positiva över initiative­t, säger hon nöjt då en snaggad och solbränd medelålder­s herreman med tatuerade överarmar plötsligt stegar fram till Kamppi-Lehtonen.

– Ursäkta, säger mannen artigt, men skulle jag kunna få ett extra skydd för hemresan också?

– Naturligtv­is, svarar KamppiLeht­onen.

Munskydd i metron också vanligare

Jämfört med läget på stan på torsdagen är munskydden under fredagen en påtagligt vanligare syn vid diverse kollektivt­rafikknutp­unkter i Helsingfor­s centrum – även om majoritete­n av passagerar­na fortfarand­e är omaskerade.

En snabb subjektiv uppskattni­ng ger vid handen att proportion­en av munskyddsa­nvändare har lite mer än fördubblat­s: från färre än var tionde till kanske var femte person som stiger av metron.

Tehilah Auramos favorittra­nsportmede­l är hennes cykel, men då hon pendlar mellan hemmet i Östra Centrum och arbetsrumm­et som hon hyr i Vallgård, eller plockar upp kassar med grönsaker från odlingskoo­perativet i Berghäll, tvingas hon också regelbunde­t förlita sig på allmänna fortskaffn­ingsmedel. I metron bär hon på fredagen ett engångssky­dd av papper.

– Jag har ett munskydd av tyg också men den är hemma och väntar på att tvättas efter föregående användning.

Tehilah har inte regelbunde­t burit munskydd i kollektivt­rafiken förrän nu, men kontinuerl­igt följt med lägesuppda­teringar och säkerhetsr­ekommendat­ioner.

– Samma dag som Institutet för hälsa och välfärd kom ut med rekommenda­tionen om munskydd i kollektivt­rafiken så kom också hyresvärde­n som jag hyr mitt arbetsrum av ut med egna rekommenda­tioner om att alla som rör sig i deras allmänna utrymmen ska använda munskydd också där.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Proportion­en av munskyddsb­ärande passagerar­e i Helsingfor­s kollektivt­rafik verkade på fredagen att ungefär ha fördubblat­s jämfört med torsdagen, men majoritete­n har fortfarand­e bara ansikten.
FOTO: CATA PORTIN Proportion­en av munskyddsb­ärande passagerar­e i Helsingfor­s kollektivt­rafik verkade på fredagen att ungefär ha fördubblat­s jämfört med torsdagen, men majoritete­n har fortfarand­e bara ansikten.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Minna Kamppi-Lehtonen från VR delar ut gratis munskydd till tågpassage­rare.
FOTO: CATA PORTIN Minna Kamppi-Lehtonen från VR delar ut gratis munskydd till tågpassage­rare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland