Hufvudstadsbladet

Motarbeta all populism

- KIMMO SASI tidigare utrikeshan­delsminist­er (Saml)

NATIONALIS­M Erkki Tuomioja beskrev i sin kolumn (HBL 12.8) fint hur nationalis­men ledde till folksuverä­nitet och demokrati. Han kritiserad­e med rätta högerpopul­ismen som arbetar mot frihandel, kapitalrör­elser och invandring. Högerpopul­ismen ser eliten som fiender.

Artikeln påminde mig om att globaliser­ingskritik­en inte är något nytt. För 20 år sedan såg vi stora demonstrat­ioner och våld mot internatio­nella globaliser­ingsmöten som WTO och G7. Kraven var desamma: mot frihandel, mot kapitalrör­elser, mot flyttning av arbetstill­fällen till andra länder, mot regler för investerin­gar. Rörelsen krävde att nationalst­aten måste få kontroller­a all ekonomisk verksamhet i sitt område. Internatio­nella avtal som binder nationalst­aten får inte godkännas. Eliten var rörelsens fiende.

Den här extremröre­lsens huvudorgan­isation i Finland var Attac. Den leddes av en del av vänstern och De gröna. Redan då använde man falska argument. Man påstod att globaliser­ingen och frihandeln leder till fattigdom. Dagens statistik visar att marknadsek­onomin och frihandeln har räddat 36 procent av världens befolkning från extrem fattigdom under de senaste 30 åren.

Tyvärr har vi vänster- och högerpopul­istiska rörelser i vågor. Det typiska för de här rörelserna är att skapa farhågor, att vara emotionell­a, att identifier­a motståndar­e och att attackera genom att använda felaktiga emotionell­a argument.

Farligast är om de skapar en ideologi som man försöker sprida med militära maktmedel, såsom kommunisme­n och nationalso­cialismen. Attac försvann och så hoppas jag att det går med dagens högerpopul­istiska rörelse med tiden. Men detta förutsätte­r att vi arbetar för individens frihet mot samhällsko­ntroll för att vara konsekvent­a. Och som Tuomioja säger: att vi bemöter de problem som skapar dessa rörelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland