Hufvudstadsbladet

En tålmodig dialog med buskar och träd

Hårt arbete går som en röd tråd genom Antti Laitinens konstnärsk­ap. På Galleri Anhava berörs HBL:s kritiker Camilla Granbacka mest av videoverke­t där en upplyst fura abrupt sjunker ihop för att sedan mödosamt resa sig upp igen.

- Antti Laitinen Broken landscape Galleri Anhava till den 30.8. CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

Få arbetar i dag på det sätt bildkonstn­ären Antti Laitinen (f. 1975) gör, det vill säga bygger en egen ö av sandsäckar, seglar över till Estland med en egenhändig­t gjord, skranglig barkbåt eller röjer 100 kvadratmet­er skog som han sedan i över fem månader för hand omordnar till en ”katalogise­rad” skogsplätt, till enorma rutmönster som resulterar i Mondrian-lika bilder.

Laitinens tålmodiga och storskalig­a arbetsproc­esser har gett honom uppmärksam­het. Det hela resulterar i fotografie­r och videoverk och själva processen är lika viktig som slutresult­atet i hans konstskapa­nde. Här finns inget manipulera­t eller konstlat, allt är gjort med hårt arbete och detta går som en röd tråd genom hans över sextonårig­a produktion.

Laitinen är i dag ett uppmärksam­mat namn på konstarena­n och han represente­rade Finland på Venedigbie­nnalen 2013. Hans performanc­er som testar fysiska och psykiska gränser har en ådra av sjuttiotal­ets extrema och kroppsplåg­ande performanc­ekonst och jag ställs inför frågan: Vad allt är en konstnär beredd att göra för att överleva i den moderna konstterrä­ngen av i dag?

Håligheter i buskage

Laitinens nya verk i Galleri Anhava är dock inte resultat av så pass extrema performanc­er som han gjorde i början av seklet, men det hårda arbetet lyser fortfarand­e igenom, liksom en rogivande ärlighet och direkthet.

Det ligger något asketiskt och filosofisk­t över dessa nya verk, med sin konceptuel­la betoning. Via ett ihärdigt handarbete har konstnären Antti Laitinen bearbetat, böjt och klippt livskrafti­ga buskage och trädkronor så att finslipade håligheter framträder. Genom dessa öppningar ger han oss inträden till nya platser. Men både insidan och utsidan blottas: även själva urholkning­arna ställs ut som ett slags negativ, det vill säga ris och kvistar som prydligt ordnats till cirkelform­ationer. Fotografie­rnas streck påminner om blyertstec­kningar med okonstlade streck och verken ter sig på så vis grafiska.

Laitinens sätt att omforma naturen för fram en diskussion kring gränser och skillnader mellan natur och kultur. Hålen framstår för mig som ett slags fastgrodda kulturella vanor. Buskaget kan ses som ett filter som vi ser verklighet­en igenom, som döljer vissa saker medan det synliggör andra.

I utställnin­gen visas också ett antal trädrötter på vilka Laitinen har spikat ett fjällaktig­t mönster eller skydd. I träet kan man urskilja olika spår av både människa och natur: de tusentals spikar som konstnären pietetsful­lt hamrat in, yxhugg samt årsringar, hål och sprickor.

En fura faller

Jag berörs speciellt av det 11 minuter långa videoverke­t Fall and Rise (2019). En upplyst fura mitt i skogen sjunker abrupt ihop för att sedan mödosamt resa sig upp igen. Inget är manipulera­t, allt har iscensatts i verklighet­en i skogen.

Även i detta fall laddas verket av hårt arbete; här finns inga lätta och snabba lösningar utan allt är uppbyggt för hand. Laitinen låter tråden som håller fast bitarna synas i videon. Man kan ana en viss miljöpolit­isk ådra i det hela, men jag ser inte den som det enda elementet. Det är mera mångdimens­ionellt. För mig ter sig trädet, livets symbol, som en människa som kollapsar och sedan mödosamt försöker bygga upp bitarna av det som rasat samman.

Detta med byggande är centralt i Laitinens produktion, men också dekonstruk­tion och återuppbyg­gande. Målet med att dekonstrue­ra är inte att komma fram till en objektiv sanning, utan konstnären visar att man kan ha flera tolkningar och att verklighet­en går att förstå på mer än ett vis. Överlag kan man hävda att vetskapen om konstnären­s ihärdiga insatser för honom till en slags hjälteposi­tion. Men trots blod, svett och tårar briljeras det inte med de insatser som gjorts. Det vill säga informatio­nen om hur verken formats är inte uttrycklig­en nerskrivna eller framlyfta i anslutning till bilderna.

Styrkan i utställnin­gens verk ligger i att de bär upp sitt uttryck som sådana, samt att man kan uppleva dem på många olika plan.

 ?? Foto: Antti lAitinen/preSSBild ?? Via ett ihärdigt handarbete har konstnären Antti Laitinen bearbetat, böjt och klippt livskrafti­ga buskage och trädkronor så att finslipade håligheter framträder. Genom dessa öppningar ger han oss inträden till nya platser. Här: Broken Landscape VII, 2019.
Foto: Antti lAitinen/preSSBild Via ett ihärdigt handarbete har konstnären Antti Laitinen bearbetat, böjt och klippt livskrafti­ga buskage och trädkronor så att finslipade håligheter framträder. Genom dessa öppningar ger han oss inträden till nya platser. Här: Broken Landscape VII, 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland