Hufvudstadsbladet

Finlands gräns för inresor strängast inom EU

Allt färre länder inom EU uppfyller längre Finlands inresekrav på maximalt 8 nya coronafall på 100 000 personer under de senaste två veckorna.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det är en verklig balansgång. Virusläget i Finland är bland de bästa inom EU.

Regeringen ska nästa vecka åter gå igenom gränsfråga­n och kartlägga vilka länder som ska omfattas av gränskontr­oll vid Finlands gränser, och vilka restriktio­ner som är aktuella från respektive land.

Den nuvarande gränsen är att landet i fråga ska ha haft maximalt 8 nya coronafall på 100 000 personer under de senaste 14 dagarna, en gräns som är den strängaste inom hela EU.

I takt med att virusläget har blivit allt sämre i Europa innebär det att nästa veckas genomgång leder till nya reserestri­ktioner mot en rad olika EU-medlemslän­der, om Finland håller fast vid siffran 8.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att regeringen har en hel del att diskutera beträffand­e gränstrafi­ken.

Bland EU:s medlemslän­der finns endast två, förutom Finland, som fortfarand­e har en gräns enligt förekomste­n av nya coronafall, säger Henriksson. Dessa är Litauen med sin gräns vid 16 nya fall på 100 000 personer och Danmark med en gräns vid 20 nya fall.

– Det är en verklig balansgång. Virusläget i Finland är bland de bästa inom EU. Samtidigt måste vi diskutera vad konsekvens­erna blir om vi håller fast vid vår gräns och väldigt få inresor längre tillåts.

Hon poängterar att regeringen lyssnar noga på hälsomyndi­gheterna, men säger att en noggrann analys av eventuella konsekvens­er också måste göras och tas i beaktande då gränsbeslu­ten fattas.

– Jag skulle hellre se en utveckling där vi kan börja öppna upp mer, men samtidigt se till att testkapaci­teten i Finland är sådan att den med säkerhet klarar av det.

– I den bästa av världar borde alla kunna göra ett coronatest direkt på flygplatse­n eller i den hamnen man anländer till och sedan också snabbt få svar på testet.

Inte redo slopa kontroller

EU rekommende­rade medlemslän­derna att slopa gränskontr­ollerna redan i juni.

– Det var Finland inte då och är fortfarand­e inte redo för, säger Anna-Maja Henriksson.

Yle var först med nyheten om nästa veckas regeringsf­örhandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland