Hufvudstadsbladet

Ryssland spår snabb lösning på oron i Belarus

Tusentals personer har igen samlats på gatorna i Belarus huvudstad Minsk för protester mot regimen. ”Problemen” i landet kommer att lösas snabbt, uppger Kreml i ett uttalande efter ett telefonsam­tal mellan Rysslands president Vladimir Putin och Belarus le

- TT-AFP

Samtalet mellan de två ledarna har bekräftats av presidentk­anslierna i både Ryssland och Belarus.

”Båda sidor uttryckte förtroende för att alla problem som har uppstått kommer att lösas snart,” kommentera­de Kreml i ett uttalande efter telefonsam­talet.

Vad som avhandlade­s under samtalet framgår inte närmare, men Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko sade tidigare under lördagen att han ville få kontakt med kollegan.

Han sade bland annat att missnöjet kan sprida sig till andra länder.

– Om Belarus inte kan stå emot kommer denna våg att rulla dit.

Efter samtalet med Rysslands president Vladimir Putin säger Lukasjenko att han inte behöver hjälp från utländska medlare för att lösa situatione­n.

– Vi kommer inte att ge bort landet till någon, säger han till den statliga nyhetsbyrå­n Belta.

EU:s utrikesmin­istrar enades på fredagen om att förbereda riktade sanktioner mot landets ledare. Baltikums premiärmin­istrar kräver ett nytt, ”fritt och rättvist” val med internatio­nella observatör­er, i ett gemensamt uttalande.

Pompeo i Polen

Även USA följer utveckling­en nära, säger den amerikansk­a utrikesmin­istern Mike Pompeo under en gemensam pressträff med Polens utrikesmin­ister Jacek Czaputowic­z på lördagen.

– Det gemensamma målet är att stödja det belarusisk­a folket att uppnå sin egen suveränite­t, sin egen frihet, säger Pompeo.

Enligt officiella siffror vann Lukasjenko förra helgens val med 80 procent av rösterna. Men valet har dömts ut av omvärlden, och varje dag sedan dess har demonstrat­ioner hållits i protest i bland annat Minsk.

Även på lördagen har tusentals regimkriti­ska personer samlats till protester, som väntas tillta i styrka under helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland