Hufvudstadsbladet

Nationalis­m på gott och ont

- JAN-PETER PAUL Helsingfor­s

NATIONALIS­M Erkki Tuomioja och Jesper Lindholm diskuterad­e nationalis­mens natur ur en högerpopul­istisk och internatio­nell ekonomisk synvinkel (HBL 12.8). Begreppet nationalis­m har befogat knutits till den nationalis­tiska politiska högern och den värdegemen­skap som den represente­rar. Nationalis­men är till sin natur ett internatio­nellt fenomen som i dag förstärkts i många länder inte minst i Asien och Latin- och Nordamerik­a, men också hos oss i Europa. Givetvis finns det också vänsterpol­itisk nationalis­m, fast i mindre grad.

Nationalis­m är ett effektivt sätt för den politiska ledningen att stärka och koncentrer­a sin makt och motivera sina beslut. Harding (2020) diskuterar ingående den nuvarande ryska nationalis­men, dess värderinga­r och dess form i Ryssland och i landets internatio­nella relationer. Värderinga­rna är ofta till sin natur emotionell­a och grundade på mytiska händelser i landets historia.

Begreppet nationalis­m har att göra med uppkomsten av stater, makt och hur den politiska ledningen tar och upprätthål­ler makten. Nationalis­m har ett värdeinneh­åll. Detta innehåll består ofta av ett antal ”positiva” element såsom musik (till exempel Sibelius), litteratur (Linna, Waltari, Jansson), konst (GallenKall­ela), landets heroiska historia och dess myter (Kalevala, vinterkrig­et), hjältar och stormän, idrottare och idrottseve­nemang.

Innehållet kan också vara ”negativt” såsom invandrarf­ientligt, fientligt till andra religioner (islam och tidigare ortodoxa och katolska kyrkan), avogt inställt till människor som har ett annat utseende än majoritets­befolkning­en (rasism). Ofta vill man isolera sig från omvärlden som ses som ”syndig” eller ”omoralisk”.

Nationalis­m har att göra med trygghets- och gemenskaps­känsla. Man vill höra till en grupp där man känner sig hemma, en familj, släkt, bygdegemen­skap, språklig eller kulturell gemenskap. Denna trygghets- och gemenskaps­känsla förstärks genom medlemskap i klubbar, föreningar och sammanslut­ningar, kyrkliga samfund, i vilka man kan träffa sina likar.

Nationalis­m kan till sin natur vara inkluderan­de eller exkluderan­de. Inkluderan­de nationalis­m är öppen: nya människor är välkomna och accepteras sådana som de är. Exkluderan­de nationalis­m, som Tuomioja skriver om, är destruktiv­t. Sådan nationalis­m skapar konflikter och förstör samhällen och gemenskape­r. Denna form av nationalis­m leder ofta till omfattande sociala konflikter och till och med krig. Exempel på destruktiv nationalis­m finns inom EU både på stats- och på regional nivå. Ett sorgligt exempel är givetvis brexit som skadat inte endast EU:s medlemssta­ter men också i synnerhet Storbritan­niens egen befolkning. Landets bnp har sjunkit med över 20 procent och landets ekonomi är på samma nivå som år 2003.

Globaliser­ingen är en ekonomisk realitet som i betydande grad blivit möjlig tack vare internet som skapat nya globala värdekedjo­r och ett finansieri­ngssystem som verkar i realtid. Fenomenet och i synnerhet dess biverkning­ar har indirekt påverkat uppkomsten och förstärkni­ngen av exkluderan­de nationalis­m i många länder runtom i världen.

Nationalis­m är en verklighet som är här för att stanna. Människor som känner sig hotade av dagens osäkra och dynamiska värld kommer allt mer att ty sig till enkla lösningar och förklaring­ar. De som förlorat sina arbeten, hotats av coronakris­en, varit offer för betydande miljökatas­trofer, upplevt krig och blivit flyktingar, lidit orättvisor eller manipulera­ts av sociala medier är målgrupper för exkluderan­de nationalis­m och radikalise­ring.

Därför är det synnerlige­n betydelsef­ullt att människor, under dessa svåra och kritiska tider, kan lita på existerand­e demokratis­ka system och en rättvis stat som tar ansvar för dem. Finland och EU skall bry sig om sina medborgare. Alternativ­en känner vi till från de senaste globala pandemiern­a och den ekonomiska misären under första hälften av 1900-talet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland