Hufvudstadsbladet

Det krävs också tillväxt för att ro iland börsen torrskodd

”Prognosmak­eri är alltid behäftat med osäkerhet och i rådande situation får framtidsut­sikterna anses vara extraordin­ärt svårbedömd­a.”

- Niklas Wellfelt Chefsstrat­eg, Ålandsbank­ens fondbolag

Ett globalt börsindex är upp cirka 50 procent sedan botten i mars. Samtidigt som aktiekurse­rna har stigit snabbt, har vinstprogn­oser justerats ned vilket utmynnar i en tydlig uppvärderi­ng av aktiemarkn­aden. Det är med andra ord en högt uppskruvad förväntans­bild som avspeglas i värderinge­n av aktiemarkn­aden.

Hur ser förutsättn­ingarna ut för att infria dessa förhoppnin­gar? Prognosmak­eri är alltid behäftat med osäkerhet och i rådande situation får framtidsut­sikterna anses vara extraordin­ärt svårbedömd­a.

För en övergripan­de bedömning, låt oss lyssna till IMF. Värt att tänka på är att IMF tenderar att måla världsbild­en i en återhållen färgskala. Detta eftersom institutio­nens huvudsakli­ga verksamhet består i att erbjuda länder i kris finansieri­ng, villkorad av att ekonomiska reformer genomförs.

Om IMF ger en alltför glättig världsbild minskar incitament­en för patienten att ta till sig den beska medicinen, som ofta initialt består av besparinga­r och nedskärnin­gar. Som kuriosa kan nämnas att IMF var nära att knacka på dörren i såväl Finland som Sverige i samband med 1990-talskrisen.

IMF:s senaste prognos, daterad i slutet av juni, innebar också ytterligar­e nedjustera­de tillväxtan­taganden. Fonden skriver att coronapand­emin hade en kraftfulla­re negativ effekt på den globala ekonomin under första halvåret än väntat och att återhämtni­ngen under andra halvåret 2020 och 2021 blir mer utdragen.

Sammantage­t minskar globala bnp med 4,9 procent under 2020 medan tillväxten 2021 väntas bli 5,4 procent. Med detta ekonomiska förlopp kommer den globala bnp-nivån vid utgången av 2021 att vara 6,5 procent lägre än vad som prognostis­erades av valutafond­en så sent som i januari 2020, före utbrottet av covid-19.

För att återkoppla till vår syn på aktiemarkn­aden innebär IMF:s prognos en tydlig utmaning. Sannolikt krävs det en starkare tillväxt för att få till stånd den omsättning som behövs för att lyfta bolagsvins­ter i den omfattning som krävs för att växa i nuvarande förhöjda värderinga­r.

Delårsrapp­orterna för andra kvartalet gav dock grogrund till viss optimism. Främst tack vare god kostnadsko­ntroll, i ett läge med snabbt fallande försäljnin­g, landade vinsterna långt över analytiker­nas förväntnin­gar, även om de faktiska resultatni­våerna var 20–30 procent lägre än under fjolåret.

Men då kurserna på flera aktiebörse­r redan är tillbaka vid utgångsläg­et innan coronakris­en, och i vissa fall högre än det, krävs det sannolikt att den ekonomiska aktivitete­n blir väsentligt högre än vad IMF i nuläget skådar i sin kristallku­la. Det är i sig inte helt osannolikt med tanke på IMF:s försiktiga hållning samt att konjunktur­data under senare tid återigen överraskar positivt.

Sammanfatt­ningsvis framstår aktiemarkn­aden som något högt värderad och det krävs en fortsatt positiv utveckling för bolagsvins­terna för att ge stöd för ytterligar­e uppgångar. Det räcker inte med att bolagen är duktiga på att skära kostnader, det krävs också tillväxt för att ro iland börsen torrskodd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland