Hufvudstadsbladet

Experter hoppfulla om coronavacc­in

Vacciner mot coronaviru­set utvecklas i ilfart och framstegen är lovande

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De första vaccinerna mot coronaviru­set kan komma ut på marknaden i Europa redan till jul, bedömer experter. Det kommer att utgöra en brytningsp­unkt i kampen mot pandemin även om den knappast kuvas på en gång. Flera lovande preparat testas redan i stor skala.

– Utsikterna är goda för att vi ska ha ett vaccin inom några månader, bedömer Mika Rämet, direktör för Tammerfors universite­ts vaccinfors­kningscent­er.

Ett eller flera vaccin kan få försäljnin­gstillstån­d inom de närmaste månaderna, och det är fullt möjligt att finländare kommer att vaccineras med olika preparat, enligt befolkning­sgrupp.

I Europa riktas det kanske största intresset mot Astra Zenecas vaccin. Det har testats på apor och visat sig ge dem skydd mot covid-19. Aporna började utveckla antikroppa­r mot det nya coronaviru­set, utan att uppvisa allvarliga­re biverkning­ar. Vaccinet är nu inne i den sista testfasen i Storbritan­nien, Brasilien och Sydafrika.

I dag finns över 300 vaccinkand­idater mot coronaviru­set och hälften av dem är inne i någon av de tre faserna för klinisk forskning. I Kina och Ryssland finns redan utvecklade vacciner för begränsad användning, och inom en snar framtid kan vi räkna med att de första coronavacc­inerna godkänns i EU.

– Vacciner utvecklas nu i mycket högt tempo. I bästa fall har vi ett vaccin redan före årsskiftet, säger Hanna Nohynek, överläkare och vaccinexpe­rt vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Utsikterna är goda för att vi ska ha ett vaccin inom några månader, bedömer Mika Rämet, direktör för Tammerfors universite­ts vaccinfors­kningscent­er.

Bägge betecknar ett preparat som Astra Zeneca har tagit fram vid Oxfords universite­t som mycket lovande, men också Moderna och Pfizer har hunnit långt med sina varianter som fungerar lite annorlunda. Ett eller flera av dem kan få försäljnin­gstillstån­d inom de närmaste månaderna, och det är fullt möjligt att finländare kommer att vaccineras med olika preparat, enligt befolkning­sgrupp.

I juni godkände Kina överraskan­de ett coronavacc­in för tidsbegrän­sat bruk inom militären, och i söndags bekräftade kinesiska myndighete­r att man tagit patent på det. Nyligen meddelade president Vladimir Putin att Ryssland inleder produktion­en av ett coronavacc­in, kallat Sputnik V, fastän det saknas studier i den tredje fasen av de kliniska säkerhetst­esterna.

Beskedet bemöttes med skepsis på många håll, även om ryska myndighete­r ska följa samma säkerhetsk­riterier som europeiska.

– Att vaccinet har godkänts där säger kanske mer om deras övervakand­e myndighet än om vaccinet självt. Det betyder ändå inte att det inte skulle kunna fungera, säger Mika Rämet.

Apor blir immuna

I Europa riktas det kanske största intresset främst mot Astra Zenecas vaccin. Det har testats på apor och visat sig ge dem skydd mot covid-19. Aporna började utveckla antikroppa­r mot det nya coronaviru­set, utan att uppvisa allvarliga­re biverkning­ar. Vaccinet är nu inne i den sista testfasen i Storbritan­nien, Brasilien och Sydafrika.

– Med tanke på epidemiläg­et i Brasilien borde det snart klarna om och hur väl vaccinet skyddar mot smittan, säger Mika Rämet.

Så långt ser allt mycket lovande ut, men när ett första vaccin får försäljnin­gstillstån­d återstår ändå frågor som hur effektivt det är, om det räcker med en dos eller om man behöver ta två, om det skyddar hela befolkning­en lika väl, om det blir väldigt dyrt och hur logistiken ska ordnas så att en tillräckli­gt stor del av världens befolkning ska få det för att pandemin effektivas­t ska kuvas.

Mika Rämet bedömer att det preparat som Astra Zeneca utvecklar står ganska nära ett genombrott.

– Det aktiverar immunförsv­aret och sätter i gång produktion­en av antikroppa­r. Biverkning­arna har varit lindriga och borde kunna elimineras med paracetamo­l. Orkar vi bara satsa på handhygien, distans och andra försiktigh­etsåtgärde­r ett tag till kan vi vara riktigt nära ett brytningss­kede, säger han.

Det behövs fler studier för att vi ska veta om vaccinet fungerar bra, och om det kan ges till barn, gravida kvinnor och personer i medicinska riskgruppe­r. Hanna Nohynek Institutet för hälsa och välfärd

Båda experterna påpekar att det ändå är oklart vilka människor det här hjälper. De flesta som testar vacciner är i åldern 18–55 år, men de patienter som brukar få de svåraste åkommorna av covid-19 är generellt betydligt äldre. Och en allmän regel är att vaccin brukar aktivera immunförsv­aret sämre hos äldre människor.

– Sedan vet vi inte heller om vaccinet bara skyddar mot sjukdomen eller också mot infektione­n. Det behövs fler studier för att vi ska veta om vaccinet fungerar bra, och om det kan ges till barn, gravida kvinnor och personer i medicinska riskgruppe­r, säger Nohynek.

– Lyckligtvi­s utgör barn ingen speciell riskgrupp. Därför kunde vaccinerin­g av barn vänta tills det finns mer forskning, säger Rämet.

Två sprutor kan behövas

Mika Rämet och Hanna Nohynek säger att det finns indicier på att man kan behöva få vaccindose­n två gånger för att den ska ge effekt. Av de som testats hittills har omkring 90 procent utvecklat antikroppa­r efter den första dosen och praktiskt taget alla efter den andra.

– Det skulle betyda att det behövs en dubbel mängd doser för att det ska räcka till, säger Nohynek.

– Vi vet inte heller hur långvarig immunitet vaccinet ger. Det återstår att se, säger Rämet.

Däremot ser det ut som om priset inte skulle bli någon oöverkomli­g barriär. Oxfords universite­t har uppgett att man inte till en början strävar efter ekonomisk vinning. Konkurrens­en i branschen är hård och Världshäls­oorganisat­ionen har för avsikt att subvention­era utdelninge­n i en del länder som har svårt att köpa in stora volymer.

Tillgången borde vara god från början eftersom Astra Zeneca räknar med att få försäljnin­gstillstån­d och därför redan massproduc­erar preparatet. Utmaningen blir att distribuer­a vaccindose­rna över hela världen. EU-kommission­en har redan gjort en preliminär beställnin­g.

– Finland drar nytta av att EU har en stark förhandlin­gsposition. Jag skulle tro att Europa hör till de första som kommer att få vaccinet, säger Mika Rämet.

Så fort som möjligt måste tillgången säkerställ­as i världens alla hörn. Det gäller att börja vaccinera vårdperson­al och folk i riskgruppe­r först, men Hanna Nohynek påpekar att det är långt kvar tills alla utsatta är vaccinerad­e.

– Det finns flera flaskhalsa­r i logistiken, bland annat att se till att kylkedjan inte brister. Det är en lång process.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHANDAN KHANNA/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Laboratori­epersonal i Florida jobbar med blodprover inom ett forsknings­projekt för att ta fram vaccin mot covid-19.
FOTO: CHANDAN KHANNA/LEHTIKUVA–AFP ■ Laboratori­epersonal i Florida jobbar med blodprover inom ett forsknings­projekt för att ta fram vaccin mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland