Hufvudstadsbladet

Välfärd på nedfärd

Finland är inte längre samma välfärdsst­at som landet en gång var, visar en ny rapport.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Efter kriget och de tunga efterkrigs­åren började Finlands väg mot ett nordiskt välfärdsla­nd. Utveckling­en gick raskt inte minst under 1960- och 1970-talet. Sociala förmåner skapades, inkomstkly­ftorna minskade och i den riktningen fortsatte det i några decennier, ungefär fram till 1990. I och med de hårda nedskärnin­gar som den djupa recessione­n då krävde vände utveckling­en och den har därefter inte vänt uppåt igen.

Rapporten Ojämlikhet­en i Finland 2020 publicerad­es på tisdagen. Den visar att de två perioder som jämförs, 1966–1990 och 1990– 2017, ur inkomstutv­eckling i det närmaste är spegelvänd­a. 1966– 1990 steg den disponibla inkomsten procentuel­lt mer ju längre ner man gick i inkomstkla­sserna. 1990–2017 gick det tvärtom, ju högre inkomstkla­ss, desto större procentuel­la inkomstökn­ingar.

20 forskare har på uppdrag av Kalevi Sorsa-stiftelsen gjort ett digert jobb. Stiftelsen fungerar som socialdemo­kraternas tankesmedj­a men de 20 författarn­a har inte en gemensam socialdemo­kratisk bakgrund.

I rapporten konstatera­s att en central orsak till att inkomstski­llnaderna har ökat är skatterefo­rmen som gjordes 1993, då klyftan i beskattnin­gen mellan löneinkoms­ter och kapitalink­omster växte. Specialfor­skare Marja Riihelä på VTT och forsknings­chefen vid Tammerfors universite­t Matti Tuomala föreslår att skillnader­na i skattesats för löne- och kapitalink­omster slopas och att samma progressiv­itet införs.

Så länge de som förtjänar mest kan ta ut en stor del av sin inkomst som kapitalink­omst gör de det om beskattnin­gen inte förändras.

Insynen har nu dessutom blivit sämre även om alla beskattnin­gsuppgifte­r är offentliga. EU:s allmänna dataskydds­förordning har gjort det möjligt att den som inte vill figurera på skattemynd­igheternas listor kan få sitt namn struket och syns då inte på de toppinkoms­tlistor som medierna publicerar varje år. I år har redan ett tusental personer anhållit om att de inte vill vara med.

Välfärden förbättras inte automatisk­t av att de som förtjänar mest tvingas betala mera skatt, men den kan förbättras om staten fungerar som Robin Hood och använder de ökade skatteintä­kterna på ett sätt som gynnar dem som har det sämst.

Tyvärr är höginkomst­tagarna i alla fall så få i vårt land att även om skattesyst­emet förändras så att kapitalink­omster och löneinkoms­ter beskattas mer rättvist så skulle det statsekono­miskt inte ha en stor effekt. Det är mera fråga om en åtgärd ur rättvisesy­npunkt.

Finland är i ett europeiskt perspektiv fortfarand­e ett jämlikt välfärdsla­nd. Men i ett historiskt perspektiv har stämpeln som välfärdsla­nd fläckats på grund av att alla skador som nedskärnin­garna åstadkom under 1990-talet inte har reparerats.

Välfärden hade 1990 nått en topp och det finns ingen anledning att inte sikta på att erövra den igen.

Välfärden är fortfarand­e på hög nivå i Finland, men det gäller att notera de senaste decenniern­as utveckling och bromsa den.

Förändring­arna har skett med samtliga partiers goda minne. Högerparti­er, mittenpart­ier och vänsterpar­tier, liberala och konservati­va – de har alla varit många år i regeringss­tällning i olika konstellat­ioner under den här perioden. Men välfärdens nedfärd har fortsatt och klyftorna mellan de rikaste och fattigaste har fortsatt växa.

Ojämlikhet baseras inte enbart på inkomster och ekonomiska resurser även om de är av en central betydelse under hela en persons livstid. Jämlikhet gäller också bland annat möjlighet till utbildning och sociala relationer som i sin tur har betydelse för en persons ekonomi, hälsa och resurser att delta aktivt i samhällsli­vet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland