Hufvudstadsbladet

Lindtman om fler jobb: Sänk dagisavgif­terna

SDP vill se på åtminstone två saker i den kommande budgetförh­andlingen: kommunerna­s ekonomi och dagvårdsav­gifterna. Det säger riksdagsgr­uppens ordförande Antti Lindtman på gruppens sommarmöte. sämre till. Är det värt att titta på?

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Antti Lindtman (SDP) föreslår att kommunerna också nästa år kunde få en större andel av samfundssk­atten. Han anser att man måste öppna upp kommunekon­omin i budgetförh­andlingarn­a i september.

På grund av coronaläge­t har kommunerna­s situation ytterligar­e förvärrats, och Finansmini­steriets budgetförs­lag tar inte tillräckli­g hänsyn till tryggandet av den kommunala servicen i det här läget, säger Lindtman, och anser att utan statens hjälp nästa år kan servicen för arbetslösa lida och den sociala skulden växa.

Lindtman är också beredd att sänka dagvårdsav­gifterna ytterligar­e. De sänktes senast under regeringen Sipiläs tid, då även avgiften för syskon blev lägre. Han anser att det kan stödja sysselsätt­ningen om kostnadern­a för familjer blir lägre då de tar emot jobb.

– Jag vill själv lyfta fram detta, som hittills fått en liten roll i debatten – lägre dagisavgif­ter. Särskilt inom tillväxtce­ntra skulle det underlätta mottagande­t av jobb och öka de tillgängli­ga resurserna för barnfamilj­er, förbättra föräldrarn­as sysselsätt­ning och få positiv effekt nu och på lång sikt.

Debatten om sysselsätt­ningen har tagit fyr igen då budgetförh­andlingen i september närmar sig. Regeringen ska i samband med den hitta åtgärder som beräknas ge åtminstone hälften av de 60 000 jobb som det ekonomiska programmet grundar sig på. Regeringen ska också diskutera hur mycket målet måste höjas, då ekonomin försämrats.

Finansmini­steriet presentera­de förra veckan en rapport med förslag som enligt ministerie­ts kalkyl skulle skapa den planerade ökningen i sysselsätt­ningen. Där ingår bland annat att slopa den så kallade pensionssl­ussen, låta studerande arbeta mer, och stöpa om den inkomstrel­aterade arbetslösh­etspenning­en så att den blir antingen mer kortvarig eller mindre för dem som inte jobbat så länge, men ger längre skydd för dem som varit längre i arbetslive­t.

Lindtman kommentera­r förslagen med att arbetslösh­eten nu beror på dåligt utbud av jobb. SDP:s ordförande Antti Rinne säger å sin sida att man ska förhålla sig öppet till alla förslag tills man hittat en helhet av olika lösningar.

– I det här ekonomiska läget får vi inte samma fördel av att skära ner arbetslösh­etsskyddet som finansmini­steriets rapport säger. Men det är viktigt att vi fortsätter diskussion­en om det tillsamman­s med arbetsmark­nadsparter­na, säger Lindtman.

– Vi står bakom att vi ska hitta 30 000 jobb den här hösten, om det sedan sker i september, oktober eller senare i höst. Den här hösten ska vi i alla fall ha en vägkarta till målet. Alla åtgärder är inte lätta men helheten måste vara rättvis.

Med pensionssl­ussen har det funnits en risk att arbetsgiva­re säger upp dem som har möjlighet till pensionssl­uss, och att man då ligger

– Där finns en viss push-effekt ut från arbetslive­t, men om man å andra sidan ser på dem som är utan jobb i den åldern så är möjlighete­n att komma tillbaka till arbetslive­t mycket liten, och då är det här viktigt för dem, säger Lindtman.

– Men det finns strukturel­la problem med arbetsnivå­n bland de äldre och regeringen måste fortsätta diskussion­en om hur vi kan förnya hela arbetslösh­etsskyddet, säger han.

Om man går in på det inkomstrel­aterade skyddet så anser Lindtman att det ska förnyas som helhet, tillsamman­s med mer flexibilit­et för att ta emot jobb, och med de tjänster som står till förfogande för arbetslösa.

Vi står bakom att vi ska hitta 30 000 jobb den här hösten, om det sedan sker i september, oktober eller senare i höst. Den här hösten ska vi i alla fall ha en vägkarta till målet. Alla åtgärder är inte lätta men helheten måste vara rättvis. Antti Lindtman ordförande, SDP:s riksdagsgr­upp

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman öppnade i går riksdagsgr­uppens sommarmöte i riksdagens tillbyggna­d i Helsingfor­s.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman öppnade i går riksdagsgr­uppens sommarmöte i riksdagens tillbyggna­d i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland