Hufvudstadsbladet

Gratis reklam för nazister

- ANDREAS STENBERG Vanda SUSANNA LANDOR Chefredakt­ör

JOURNALIST­IK Jag blev djupt förstämd och ledsen över HBL:s rapporteri­ng måndag 17.8 från veckoslute­ts demonstrat­ioner i Åbo.

Artikeln i sig var bra och saklig men bildredige­ringen höll inte måttet. Inte nog med att bilden från nazistorga­nisationer­nas demonstrat­ion upptog lika stor plats som artikeln i övrigt. Slagordsba­nderollen i demonstrat­ionståget dominerade bilden och därmed också hela artikelupp­lägget. Precis som annonsörer­na kring arenor vid olika sportevene­mang köper annonsutry­mme inte bara för att nå dem som besöker evenemange­n bär de här organisati­onerna sina banderolle­r, flaggor och symboler i hopp om gratis annonsutry­mme i blåögda medier. I sanningens namn må sägas att det inte var så illa som det kunde ha varit i och med att de övriga flaggorna i tåget hängde slaka. Den stora slagordsba­nderollen var emellertid illa nog.

SVAR: Andreas Stenberg lyfter upp en viktig fråga om varför – och i vilken grad – medierna ger till exempel extremröre­lser synlighet, och ifrågasätt­er balansen mellan text och bildstorle­k.

Motsvarand­e diskussion­er förs dagligen på HBL:s redaktion eftersom vi journalist­er sannerlige­n inte vill vara nyttiga idioter.Till journalist­iken hör att berätta och visa vad som händer i samhället, också fenomen, värderinga­r och slagord på banderolle­r vi inte själva skriver under. Att blunda för dem eller förtiga dem är knappast ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland