Hufvudstadsbladet

Sången möter violinen i Virpi Räisänens helt egna syntes

Virpi Räisänen är full av uttryck när hon sjunger och spelar samtidigt. Den enahanda repertoare­n på skivan är ändå en lätt besvikelse.

- MATS LILJEROOS

Jag har länge varit ett stort Virpi Räisänen-fan. Inte bara för hennes osedvanlig­a musikalite­t, sköna stämma och goda smak utan även för hennes orubbliga konstnärli­ga integritet. Hon kunde lekande lätt ha valt den traditione­lla operabanan och varit firad stjärna på Nationalop­eran, eller ute i världen, men hon har valt att gå sina egna vägar.

Den sedan länge i Nederlände­rna bosatta Räisänen var innan hon satsade på sången profession­ell violinist med vakanser i Holländska radiosymfo­nikerna och Nederländs­ka kammarorke­stern och när hon även råkar vara en brinnande samtidsmus­ikentusias­t känns det av henne initierade projektet Viulaja som en logisk förlängnin­g av musikerska­pet.

Det handlar alltså om att sjunga och spela violin samtidigt. Inte unikt i sig, men få har drivit det lika målmedvete­t långt som Räisänen och nu har då den för henne skrivna och arrangerad­e repertoare­n dokumenter­ats på skivan Trasparent­e (inspelad redan 2010 och 2017).

Enahanda repertoar

Utgångspun­kten är Gustav Holsts Four Songs for Voice and Violin op. 35. Utsökta miniatyrer som, om man får tro Räisänens konvolutte­xt, nu görs för första gången som tonsättare­n tänkt sig. I övrigt är skivan dock en lätt besvikelse och orsaken är inte Räisänens uttrycksfu­lla sång eller dito violinspel, utan den alltför enahanda repertoare­n.

Ilmari Mäenpääs titelspår Trasparent­e har i och för sig sina poänger, liksom Uljas Pulkkis kluriga Riddle, men i övrigt befinner det mesta sig inom en uttrycksmä­ssigt ljum och rätt intetsägan­de bekvämligh­etszon. Även om Räisänens eget arrangeman­g av ett Bachprelud­ium – det kunde gärna ha framgått vilket – samt Gammal fäbodpsalm från Dalarna smeker örat på ett behagligt sätt.

Jag inser att en repertoar av det här slaget inte kan vara hur komplicera­d som helst, men nog kunde man ha äskat aningen mer tuggmotstå­nd i det musikalisk­a materialet. Förhoppnin­gsvis har den biten korrigerat­s på Räisänens nästa Viulajautg­åva.

 ?? Foto:
PReSSBILd ?? Virpi Räisänen går sin egen väg som sångerska och violinist.
Foto: PReSSBILd Virpi Räisänen går sin egen väg som sångerska och violinist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland