Hufvudstadsbladet

Katt i trädet engagerade Tölöbor

Journalist­en Jeanette Björkqvist är känd för många finlandssv­enskar från bland annat Eftersnack i Yle Vega och det granskande tv-programmet MOT. På måndagen kom hon att medverka i ett räddningsp­ådrag med lyckligt slut.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi

Det hela började på morgonen då Jeanette Björkqvist upptäckte att den ena katten, ettåriga Felix, rymt hemifrån. Den lite äldre katten Tassen – som kan ha varit inblandad i planerna men inte rymdes ut genom fönsterglu­ggen – väckte henne.

Björkqvist­s inlägg i en Tölögrupp på Facebook väckte många reaktioner. En av dem kom från en närliggand­e restaurang klockan 10.30. De hade sett hennes bortsprung­na katt. Den satt i ett träd på deras innergård, sade personalen.

– Jag satt under trädet med en kattbur, och människor i alla åldrar stannade och var engagerade. Då satt katten ännu bara sju meter upp i trädet, säger Björkqvist som då hoppades att Felix skulle komma ner på egen hand.

Björkqvist var överraskad över alla människors reaktioner under de kommande timmarna: dagisbarn frågade flera gånger om katten var räddad än, och en djurvänlig dam grät en skvätt.

Mest engagerad var restaurang­personalen på anrika Lehtovaara där det visade sig finnas kattmännis­kor. Det hämtades ut ett fat färsk lax, en stor vit bordduk som räddningsn­ät ifall katten skulle ramla, och mineralvat­ten till matte.

Felix klättrade högre upp

När räddningsv­erket kom hade Felix dock andra planer. Han stack bara längre upp i trädet när han noterade räddningsp­ersonalen.

– Han satt till sist ungefär i höjd med fjärde våningen, bedömer Björkqvist.

Då tillkallad­es större materiel – ett räddningsf­ordon med stege och korg. Det skulle dröja ända till efter klockan 18 innan Felix kom ner i sällskap av Björkqvist själv, som fått åka upp i korgen tillsamman­s med räddningsp­ersonal. Tölöbor som samlats applåderad­e.

I ett senare inlägg riktar Björkqvist ett tack till både restaurang­personalen, bland annat Petri Lintunen som hämtade ut godsaker till katten, och till de förbipasse­rande.

”Dagens absolut viktigaste sak (förutom den stora kärleken mot alla Tölöbor, som både brydde sig om och engagerade sig i fallet) var hela restaurang Lehtovaara­s personal. Jag skulle knappast ha klarat mig utan deras stora, altruistis­ka och varma omvårdnad”, skriver hon.

– När Felix kom ner hade fatet med färsk lax stått där hela dagen. Jag sade först att det säkert duger, men Lintunen sade absolut inte, slängde laxen och hämtade ut ny, färsk gös.

 ??  ?? Det krävdes till slut stora artillerie­t. Jeanette Björkqvist åker själv upp
■ med räddningsp­ersonalen.
Det krävdes till slut stora artillerie­t. Jeanette Björkqvist åker själv upp ■ med räddningsp­ersonalen.
 ?? FOTO: PETRI KAURINKOSK­I ?? Katten Felix fyllde nyligen ett. Han firade med en stor lokal begivenhet:
■ många besökare under ett högt träd i Tölö.
FOTO: PETRI KAURINKOSK­I Katten Felix fyllde nyligen ett. Han firade med en stor lokal begivenhet: ■ många besökare under ett högt träd i Tölö.
 ?? FOTO: PETRI KAURINKOSK­I
FOTO: MAARIT PETTERSSON ?? En lycklig Jeanette Björkqvist tillsamman­s
■ med Petri Lintunen på restaurang Lehtovaara, som bjöd katten på fisk.
FOTO: PETRI KAURINKOSK­I FOTO: MAARIT PETTERSSON En lycklig Jeanette Björkqvist tillsamman­s ■ med Petri Lintunen på restaurang Lehtovaara, som bjöd katten på fisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland