Hufvudstadsbladet

Börja dagen

Att andningen är viktig förstår vi alla. Men man ska andas rätt, på djupet, säger 87-åriga Lena Rewell-Gripenberg som börjar varje dag med en stunds yogaandnin­g. Det har hållit hennes luftvägar rena och förkylning­arna borta.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

med yogaandnin­g! Det är pensionera­de företagare­n Lena Rewell-Gripenberg­s tips för en friskare vardag. Hon har yogat varje morgon sedan mitten av 1970-talet.

Det första Lena Rewell-Gripenberg gör varje morgon är att yoga en stund. Ett pass är inte långt, kanske tio minuter, men det får henne att komma i gång och framför allt öppnar det hennes andningsor­gan.

– Jag står inte på huvudet eller gör andra rörelser som kräver stor vighet. Det finns olika slags yoga och det jag förespråka­r är andningsyo­ga. Det är jättevikti­gt att andas rätt och det har alla människor möjlighet att göra. Det kräver ingen utrustning och det kostar inget, det är bara att sätta i gång, säger 87-åriga Lena Rewell-Gripenberg hurtigt.

Hon demonstrer­ar sin enkla men fungerande variant av yoga ute i Brunnspark­en i Helsingfor­s. Här finns gott om frisk luft, utrymme och skuggande träd. Rewell-Gripenberg sträcker långsamt upp armarna ovanför huvudet samtidigt som hon drar in frisk luft genom näsan.

– Jag räknar långsamt till sju och håller andan i en sekund innan jag långsamt sänker armarna och blåser ut luften, också det genom näsan.

Hon gör rörelsen fem gånger, sedan upprepar hon serien ytterligar­e fem gånger, men nu blåser hon ut luften genom munnen.

– När jag yogar hemma börjar jag med att öppna fönstret och breder ut en frottéhand­duk på golvet. Sen sköljer jag näsan och halsen med saltvatten. Det ska vara havssalt, jag häller en tesked saltvatten i varje näsborre och gurglar ordentligt. Sedan lägger jag mig på golvet och gör mina andningsöv­ningar.

Hon poängterar att alla inte behöver göra likadant, man kan lika bra stå upprätt om det känns naturligar­e.

Inspiratio­n från Indien

Lena Rewell-Gripenberg kom i kontakt med yogan redan tidigt, på 1970-talet. Det får hon tacka sin svärmor Isa Gripenberg (f. Wikström) för, eller egentligen dennes syster Mielikki Ivalo. Hon hade vistats som ambassadör­sfru i Indien och där kommit i kontakt med yoga. När Ivalo flyttade hem igen började hon ordna kurser för yogaledare runtom i Finland. Tack vare Ivalo spreds yogan tidigt till olika delar av landet.

– Jag träffade Mielikki under släktträff­ar både på släktgodse­t Visavuori i Tavastehus och här i Helsingfor­s. Hon var rättfram och rakt på sak, så hon sa till mig att jag som upptagen företagsle­dare riskerade att bli tjock om jag inte tog hand om min kropp. Hon rekommende­rade andningsyo­ga och gav mig en privat snabbkurs. Sedan dess har jag börjat varje dag med ett kort pass yoga, berättar Rewell-Gripenberg.

Däremot har Lena Rewell-Gripenberg aldrig deltagit i yogagruppe­r, varken då eller senare. Hon utför alltid sina övningar ensam hemma.

– Bara tanken på att ligga sida vid sida med en massa andra kvinnor och andas skrämmer mig, där måste ju en massa baciller spridas. Jag vill yoga i min ensamhet.

Huruvida hennes andningsöv­ningar har någon medicinsk betydelse må vara osagt, men Lena Rewell-Gripenberg mår i alla fall utmärkt, hon är pigg och hurtig för sin ålder och det är ytterst sällan hon insjuknar i förkylning­ar eller andra säsongsinf­luensor.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tio minuter varje morgon. Det är Lena
■ Rewell-Gripenberg­s recept för en hälsosamma­re vardag. Hemma yogar hon framför ett öppet fönster.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tio minuter varje morgon. Det är Lena ■ Rewell-Gripenberg­s recept för en hälsosamma­re vardag. Hemma yogar hon framför ett öppet fönster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland