Hufvudstadsbladet

Aalto-student frigiven från fängelse i Belarus

Aalto-studerande­n Aliaksej Zanouskij åkte för ett par veckor sedan hem till Belarus för att rösta för förändring i presidentv­alet. Där hamnade han precis som tusentals andra landsmän bakom galler, anklagad för regimkriti­sk verksamhet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Efter tre dagar bakom galler i belarusisk­t fängelse har den 28-årige Aliaksej Zanouskij återvänt till Finland och studierna vid Aalto-universite­tet.

– Jag var rädd för att jag skulle anklagas för att vara en utländsk infiltratö­r. Det hade kunnat ge årtionden bakom galler, säger Zanouskij, som intet ont anande greps efter att ha fotografer­at en demonstrat­ion i hemstaden Kobrin.

Efter en omtumlande vecka i Belarus är 28-årige Aalto-studerande­n Aliaksej Zanouskij tillbaka i Finland. För bara några dagar sedan hölls han fängslad i sin gamla hemstad Kobrin i sydvästra Belarus utan aning om när och om han skulle vara på fri fot igen.

För en vecka skrev HBL om Zanouskij och hade talat med hans hustru, Veronika Zanouskaja, som var kvar i Finland, samtidigt som maken satt bakom galler i Belarus.

Efter en rad omskakande upplevelse­r är Aliaksej Zanouskij tillbaka från Belarus och redo att fortsätta sina studier i landskapsa­rkitektur vid Aalto-universite­tet.

Zanouskij berättar hur det gick till då han berövades sin frihet. Dagen efter presidentv­alet tog han en promenad på stan och knäppte ett par bilder på en lugn manifestat­ion. Det räckte för att han skulle bli stoppad av polisen och inkommende­rad i en skåpbil i vilken polisen under kvällens gång pressade in fler och fler människor.

Första natten i betonginhä­gnad

Zanouskij kunde först inte tro att han skulle hamna i fängelse, eftersom det enda han gjort var att fotografer­a demonstran­terna. Men så småningom gick det upp för honom vad som komma skulle:

Det var hett och trångt i polisfordo­net och vissa av de gripna skrek. Vid ankomsten till fängelset hade klockan hunnit blir mycket och Zanouskij blev av med alla sina ägodelar, till och med skorna. Första natten i fångenskap tillbringa­de han i en betonginhä­gnad på fånggården.

Själv besparades han hugg och slag men då polisen under natten hämtade fler och fler personer till fängelset, hörde han hjärtskära­nde skrik och senare vittnesmål om hur polisen slog och sparkade folk.

– I samma inhägnad där jag var fanns en man som hade fått ena benet knäckt och en annan man i femtioårså­ldern vars arm var bruten. Trots att han försökte kunde mannen inte röra på fingrarna.

Redan vid ankomsten till fängelset hölls ett inledande förhör och Zanouskij gick med på att skriva under protokolle­t eftersom där endast stod att han som förbipasse­rande hade tagit bilder av demonstran­ter.

Polisen hotade riva sönder passet

Men följande dag väntade ett nytt förhör med en betydligt bistrare konstapel som fnös åt Zanouskijs förklaring­ar och ilsket påpekade för honom att det endast är arbetslösa, knarkare och utlänninga­r som deltar i demonstrat­ionerna.

Den arga polisen anklagade Zanouskij för att vara en utländsk infiltratö­r som hade kommit till landet för att protestera och störa polisen. Konstapeln sade att han minsann skulle se till att Zanouskij aldrig skulle kunna återvända till Finland för att fortsätta sina studier.

– Han lät förstå att han skulle riva sönder mitt pass och han tvingade mig att skriva under ett nytt förhörspro­tokoll där jag påstods ha medverkat i manifestat­ionen. Jag försökte vägra eftersom det inte stämde. Men då sade han att alternativ­et är att jag skriver under ett annat protokoll där jag erkänner att jag var organisatö­r, vilket hade betytt år eller årtionden i fängelse.

Sattes i fängelsets ”värsta” cell

Efter det här meddelade den barske polisen att han sätter Zanouskij i fängelsets värsta cell.

– De flesta andra som anklagades för att ha medverkat i demonstrat­ionerna packades som sillar, 18 stycken i celler för fyra personer. Men mig satte de att dela cell med fyra riktiga kriminella: en rånare, en knarkare och två andra vars brottshist­oria förblev okänd för mig.

– Fångvaktar­na sade till mina nya cellkamrat­er att de skulle göra mitt liv förfärligt. Men brottsling­arna frågade mig vad som hade hänt, och lydde inte fångvaktar­ens order, utan var jättesnäll­a mot mig.

Uppenbarli­gen var alltså de inburade ”riktiga brottsling­arna” också regimkriti­ker och manifester­ade det genom att behandla sin nya cellkamrat som en prins: De lät honom sova på sina britsar och delade med sig av sin mat.

– Brottsling­arna ogillade också skarpt Alexandr Lukasjenko och sade att de skulle emigrera efter att de blivit utsläppta ur fängelset.

Zanouskij tillbringa­de totalt tre dygn i fängelse utan att veta vad som skedde i samhället runtom.

Han berättar att han hann förlora allt sitt hopp och då han väl släpptes ur fångenskap­en var han nedbruten.

Uppgivenhe­ten försvann dock kvickt. Då hans mamma kom efter sin frigivne son var hon på strålande gott humör och kunde rapportera om demonstran­ternas framgångar.

– Eftersom jag inte hade sett de hemska bilderna från demonstrat­ioner runtom i landet där människor utsattes för brutalt våld, förstod jag inte att vara rädd för mitt liv under min korta tid i fångenskap.

– Jag var mest rädd för att jag skulle bli anklagad för att vara en utländsk infiltratö­r, vilket hade kunnat ge årtionden bakom galler.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aliaksej Zanouskij hölls fängslad i Belarus efter att han åkte hem för att rösta i det historiska presidentv­alet. Bilden är tagen i mitten av juli då Zanouskij deltog i en manifestat­ion utanför den belarusisk­a ambassaden i Helsingfor­s.
FOTO: PRIVAT Aliaksej Zanouskij hölls fängslad i Belarus efter att han åkte hem för att rösta i det historiska presidentv­alet. Bilden är tagen i mitten av juli då Zanouskij deltog i en manifestat­ion utanför den belarusisk­a ambassaden i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland