Hufvudstadsbladet

Desinfekti­onsdusch i skola slopas efter frän föräldrakr­itik

På måndagen och tisdagen gick elever i Kulosaaren yhteiskoul­u genom en desinfekti­onsdusch på väg in till matsalen. Men efter en våg av oro och kritik från föräldrar väljer skolans rektor att plocka bort maskinen.

- Varför används de där? BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

– Vi har valt att ta bort maskinen efter testet, säger Lauri Halla när HBL ringer honom på onsdagen.

Lauri Halla är rektor för det finskspråk­iga högstadiet och gymnasiet Kulosaaren yhteiskoul­u på Brändö i Helsingfor­s. Hans skola var i rampljuset på tisdagskvä­llen efter att bland annat Ilta-Sanomat och Iltalehti uppmärksam­mat skolans nya maskin vid matsalens entré.

Maskinen kan beskrivas som en desinfekti­onsdusch. Den liknar en metalldete­ktor på flygplatse­r, men i stället för att ge utslag för metallföre­mål sprutar den handsprit med högt tryck uppifrån på den som passerar genom porten.

Flera föräldrar var inte glada. Mejl och Facebookko­mmentarer vällde in när skolans nya maskin fick publicitet. Nu väljer skolan att avvakta i väntan på svar från hälsomyndi­gheter, som ska undersöka det medel som används i apparaten, uppgav skolan på Facebook på onsdagen.

Gåva från företag

Skolan betalade inte en enda euro för maskinen, utan den var en gåva från företaget Landeli Group. Vd Sergej Medvedevs barn går själva i skolan, och hans tanke var att maskinen skulle skydda eleverna och personalen från coronasmit­ta.

– Vårt eget företag har omkring 120 anställda på tre olika fabriker, och idén kom till då vi övervägde hur vi där kunde förhindra smittsprid­ning, säger han.

Medvedev är delägare i en fabrik som redan för tre månader sedan tog en likadan maskin i bruk. Den fungerade bra, menar han, och därför beslöt han att tillverka ytterligar­e tre maskiner i Landeli Group.

Han kontaktade sitt barns skola.

Rektorn ställde sig positiv till idén, menar han. En av maskinerna landade därför på Kulosaaren yhteiskoul­u.

Desinfekti­onsduschen var ingalunda tänkt att ersätta handtvätt, handsprit, säkerhetsa­vstånd och munskydd, menar Sergej Medvedev. Men den var ett välkommet komplement.

– Det här är inget unikt. Under coronapand­emin har liknande maskiner lanserats i Turkiet, Kina, Serbien och Italien, säger han.

Medvedevs företag verkar inom livsmedels­branschen. Företaget tillverkar korv och andra köttproduk­ter.

Hur hade ni tillräckli­g expertis i huset för att ge er in på det här helt nya området? – Det var ingen businessid­é, vi hade aldrig för avsikt att sälja maskinen. Vi ville bara skydda människor.

Om Sergej Medvedevs företag skulle gå in för att sälja maskinen skulle den kosta omkring 5 000 euro plus medlet, uppskattar han.

Myndighete­r och forskare skeptiska

Men desinfekti­onsduschar är inte helt riskfria, anser Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes. I ett utlåtande från juni konstatera­r myndighete­n:

”I världen finns det just nu apparater som syftar till att desinficer­a kläder och skor. Även Tukes har fått förfrågnin­gar om sådana duschar.”

”Att använda desinfekti­onsmedel på det sättet kan vara farligt för hälsan, eftersom det kan irritera luftvägarn­a, huden och ögonen.”

Men duschen är inte bara skadlig, utan duschen saknar rentav effekt, menar Tukes. Varför då?

Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t, förklarar:

– Duschen desinficer­ar håret, kläder och väskan. Men det finns ingen nytta med det. Inget annat än händerna behöver desinficer­as.

Men om en smittad person andats på min ryggsäck i metron, kan inte den vara kontaminer­ad då? – Det är inte ytor som är problemet. Om bara dina händer vidrör ryggsäcken räcker det med att tvätta och desinficer­a dem. Däremot är det värt att desinficer­a ytor som många människor rör med händerna, som dörrhandta­g, butiksvagn­ar och hissknappa­r.

Men världen över, som vid idrottseve­nemang, har desinfekti­onsduschar ändå synts.

– Ett kort svar är: Jag vet inte. Ett längre svar är, gissar jag, att duschen kan ha en liten effekt på ställen där man svettas och där människor har närkontakt. Men att det skulle behövas på en skola kan jag inte se.

Nackdelarn­a väger tyngre än fördelarna, menar Olli Vapalahti.

– Av alla åtgärder för att stoppa pandemin är desinfekti­onsduschen längst ned på listan, speciellt om den kostar pengar.

 ?? FOTO: SKäRMDUMP FRåN SKOLANS FACEBOOKKO­NTO ?? Duschen installera­des vid ingången till matsalen. Att gå igenom den var frivilligt, uppger skolan på Facebook.
FOTO: SKäRMDUMP FRåN SKOLANS FACEBOOKKO­NTO Duschen installera­des vid ingången till matsalen. Att gå igenom den var frivilligt, uppger skolan på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland