Hufvudstadsbladet

Vart tog den nordiska tilliten vägen?

Det nordiska samarbetet befinner sig på en historiskt låg nivå. De nationella Norden-föreningar­na hoppas tilliten kan byggas upp igen utifrån statsminis­trarnas gemensamma Vision 2030 och kritiserar beslutet att skära ned anslagen för kultur.

- FöRENINGAR­NA NORDENS FöRBUND genom Hrannar Björn Arnarsson ordförande för Föreningen Norden Island och Föreningar­na Nordens förbund (2020) Juhana Vartiainen ordförande för Pohjola-Norden Åsa Torstensso­n ordförande för Föreningen Norden Sverige

För det nordiska samarbetet har coronaviru­set varit en väckarkloc­ka. I kristider står enskilda länder i allmänhet sig själva närmast, men icke desto mindre har frånvaron av koordineri­ng varit ett bakslag för den nordiska gemenskape­n. Och dessvärre en uppföljnin­g på misslyckan­det i samband med flyktingkr­isen hösten 2015.

Tillit till varandra och till myndighete­r brukar anses höra till de nordiska värderinga­r som skiljer vår region från de flesta andra. Enligt en rapport (2017) från Nordiska ministerrå­det är tillit Nordens guld. Tilliten till de nationella myndighete­rna har förvisso varit stark i alla nordiska länder sedan krisen bröt ut, medan tilliten mellan de nordiska länderna, såväl stater som befolkning­ar, har försvagats kraftigt. Politikers och andra beslutsfat­tares kommentare­r, för att inte tala om diskussion­en på sociala medier, har varit dyster läsning och nordisk gemenskap har lyst med sin frånvaro.

Hur skall tilliten byggas upp igen och gemenskape­n stärkas?

Statsminis­trarna beställde 2019 en ny vision för det nordiska samarbetet 2030, som de nordiska samarbetsm­inistrarna och Nordiska ministerrå­det utarbetat i år. Visionen, som syftar till att Norden skall vara världens mest integrerad­e och socialt hållbara region 2030, presentera­des före coronakris­en och har tre grundpelar­e:

Ett grönt Norden (en grön omställnin­g av samhället som bygger på koldioxidn­eutralitet och en hållbar cirkulär och biobaserad ekonomi), ett konkurrens­kraftigt Norden (grön tillväxt baserad på forskning, innovation, mobilitet och digital integratio­n) och ett socialt hållbart Norden (en inkluderan­de, jämställd och sammanhäng­ande region med gemensamma värderinga­r och stärkt kulturutvä­xling och välfärd).

Målsättnin­gen är självfalle­t lovvärd, men krisen har visat att det finns stora brister i samarbetet och visionens mål ter sig avlägsna. För att visionen skall bli verklighet krävs stärkt samarbete i miljö- och klimatfråg­or och det betyder i praktiken stora omfördelni­ngar i den officiella nordiska samarbetsb­udgeten.

De första åtgärderna har redan skrivits ner i budgetplan­erna för 2021–2024 och visar att kultur- och utbildning­sområdet nedpriorit­eras. Enligt förslaget skall 23 procent av anslagen för det nordiska kultursama­rbetet avskaffas och fördelas på miljöproje­kt i stället. Särskilt skrivninge­n om ett socialt hållbart Norden rimmar illa med planerna på att spara in på kulturområ­det som sedan över 100 år tillbaka betraktas som den nordiska gemenskape­ns sammanhåll­ande kitt.

Sedan Föreningar­na Norden (i Danmark, Norge och Sverige) grundades 1919 har de nordiska länderna ibland stått i olika läger och valt olika (säkerhetsp­olitiska och ekonomiska) lösningar, men den folkliga sammanhåll­ningen och solidarite­ten har byggt på en gemensam historisk och kulturell bakgrund.

I sviterna av coronakris­en är det inte motiverat att försvaga det sammanhåll­ande kittet. Utan kunskap om och förståelse för varandra är det svårt att effektiver­a samarbetet på nya områden. Miljö- och klimatsama­rbetet skall naturligtv­is stärkas, men det får inte ske på bekostnad av kultur och utbildning.

Risken är stor att vi får se åtgärder som skadar kultur- och utbildning­sområdet rejält, men som innebär liten eller ingen långsiktig nytta på miljö- och klimatområ­det.

Gemensamma nordiska gröna lösningar inom transport och infrastruk­tur kan hur som helst inte genomföras inom ramen för den officiella nordiska samarbetsb­udgeten som går på drygt 129 miljoner euro (en kostnad på cirka 5 euro per nordbo per år), utan kräver skilda satsningar från varje land.

Det krävs långsiktig­a investerin­gar och här kunde regeringar­na involvera Nordiska investerin­gsbanken och dess dotterbola­g Nefco som är en framgångss­aga när det gäller gröna investerin­gar och grön tillväxt.

För att återuppbyg­ga tilliten mellan länderna krävs en medveten satsning på program och projekt som stärker gemenskape­n. Föreningar­na Norden förvaltar tre betydelsef­ulla program: – Nordjobb (förmedling av säsongsarb­ete, bostad och fritidspro­gram åt nordiska ungdomar), – Norden i skolan (en undervisni­ngsplattfo­rm på fem huvudspråk i Norden med syfte att stärka den skandinavi­ska språkförst­åelsen), – Litteratur­veckan (som genom högläsning lyfter fram nordisk litteratur i Norden och Baltikum).

Alla tre är finansiera­de av Nordiska ministerrå­det. Det är en välfungera­nde treklöver som stimulerar mobilitete­n i region, stärker språkgemen­skapen och kunskapen om grannlände­rnas kultur. Det sistnämnda programmet har Ministerrå­det för kultur strukit i sitt budgetförs­lag för 2021.

Nordiskt samarbete behöver mera medel, inte mindre. Nordiska ministerrå­dets budget har minskat under de senaste decenniern­a i synnerhet om man jämför med tillväxten i de nordiska ländernas bnp.

Arenor för fördjupat samarbete finns. De så kallade nordiska pärlorna, de bilaterala mötesplats­erna Hanaholmen (Finland), Biskops-Arnö (Sverige), Voksenåsen och Lysebu (Norge) och Schaefferg­ården (Danmark) lämpar sig bra för ändamålet. Dessutom håller sig Nordiska ministerrå­det med kulturinst­itutioner i Helsingfor­s, Mariehamn, Reykjavik, Tórshavn och Nuuk. Föreningar­na Norden täcker hela regionen med sina distrikt och lokalfören­ingar.

Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Utgångspun­kten bör vara att vi ska bygga upp tilliten mellan de nordiska länderna och självstyre­lseområden­a på det vi har gemensamt och öka förståelse­n för det som skiljer oss åt.

”För att visionen skall bli verklighet krävs stärkt samarbete i miljö- och klimatfråg­or och det betyder i praktiken stora omfördelni­ngar i den officiella nordiska samarbetsb­udgeten.”

Föreningar­na Nordens förbund

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland